Onze regelmatig terugkerende activiteiten
Gewone sesshins (retraites)
-
Oudejaarsretraite.
Elk jaar organiseren we vanaf 2e kerstdag tot en met 1 januari van het nieuwe jaar een intensieve, stille meditatieretraite o.l.v. Frank De Waele Roshi, om het jaar in stilte, schoonheid en vreugde af te ronden. Deze sesshin is telkens opnieuw een beklijvende ervaring, met momenten van diepe ontroering.
Enkele voorbeelden – klik hiernaast :
-
Krokussesshin
Eind februari – begin maart, meestal tijdens de krokusvakantie, doen we een retraite van 4 à 5 dagen in Gent. Soms is dit onder de vorm van een city-sesshin, waarbij we beginnen met mediteren om 9u00 en onze laatste meditatie om 18u00 afsluiten.
-
Paassesshin
Tijdens de paasvakantie doen we in Gent ook een retraite die gewoonlijke een (kleine) week duurt.
Een voorbeeld – klik hiernaast :
-
Hemelvaartretraite
Rond O.L.H. Hemelvaartsdag hebben we dan onze Hemelvaart-retraite in Gent.
-
Zomersesshin Jodoigne
De zomervakantie, die voor ons niet echt een traditionele vakantie is, maar een periode met heel wat retraite-momenten, starten we traditioneel met een zomerretraite in Jodoigne. Deze sesshin, meestal begin juli, is in het frans.
Enkele voorbeelden – klik hiernaast :
-
Oberdürenbach
Zomerretraite in het mooi gelegen meditatiecentrum in Oberdürenbach, Duitsland. Dit is een retraite van twee weken, waarbij soms de 2e week vervangen wordt door een kunstweek.
Enkele voorbeelden – klik hiernaast :
-
Stille sesshin Cadzand
Klassiek stille sesshin van 7 dagen in Cadzand. Dé jaarlijkse gelegenheid om je praktijk te verdiepen of om kennis te maken met een meer intense vorme van zen.
-
Familieweek
Elk jaar doen we in augustus ook een vijfdaagse familieweek o.l.v. Frank Roshi met een volledig programma van reguliere zenbeoefening en daarnaast een keur aan activiteiten voor kinderen. Partners en kinderen zijn zeer welkom.Ook zonder kinderen, of als alleenstaande, is het fijn deel te nemen.Cadzandië in de polders van Cadzand is een leuke en veilige plek met tal van recreatiemogelijkheden in de buurt. Zo is het onbelgisch ruime strand slechts enkele kilometers ver. Er is een voormiddag- en een namiddagactiviteit voor de kinderen gepland. In de vooravond is er een voorleesmoment. Er zullen ook korte meditatiemomenten voor kinderen zijn en Frank Roshi geeft hen ook soms een beetje zenonderricht. Daarnaast loopt de zenretraite met een gewoon Zen Sangha-dagprogramma.
-
Herfstsesshin
Jaarlijks organiseren wij rond 1 november onder leiding van Frank Roshi onze vierdaagse, stille herfstsesshin in de zendo van Gent. Op 1 november zelf is er onze jaarlijkse dodengedenking, waarop iedereen, ook mensen die niet aan de retraite deelnemen, is uitgenodigd
-
Rohatsusesshin
Op 8 december wordt het ontwaken van de Boeddha traditioneel gevierd in het Japanse Zen Boeddhisme. In het Japans wordt dit “rohatsu” genoemd, wat letterlijk “de achtste dag van de twaalfde maan” betekent. Wij doen dit in het meditatiecentrum in Jodoigne met een retraite in volledige stilte en we mediteren ongeveer zes uur per dag.
Workshops
-
Geweldloze communicatie met Ruud Baanders
Regelmatig bieden we workshops ‘Geweldloze Communicatie’ aan. Deze workshops worden steeds gegeven door Ruud Baanders, erkend trainer in geweldloze communicatie. Geweldloze Communicatie (GC), zoals ontwikkeld door Marshall Rosenberg,biedt ons een praktisch en leerbaar proces om empathisch om te gaan met onszelf en anderen. Het is niet alleen een proces met eenvoudig te leren stappen, maar het draagt tevens bij tot de ontwikkeling van een bewustzijn van onderlinge verbondenheid. Het helpt om persoonlijke pijn en relaties te helen, conflicten te voorkomen en oplossen, verbinding en samenwerking te bevorderen, en te leven vanuit verbondenheid.
Enkele voorbeelden – klik hiernaast :
-
Workshops en reizen rond kunst
Elk jaar organiseert Frank Roshi een aantal kunstactiviteiten, zoals meerdaagse workshop, daguitstappen, kunstreizen, …..
Enkele voorbeelden – klik hiernaast :
Andere activiteiten
-
Straatretraites
Elk jaar organiseren we een ‘straatretraite’. Een straatretraite is een beklijvende, hedendaagse spirituele praktijk, waarbij we met een groep mensen een aantal dagen en nachten op straat gaan leven. Als ‘thuislozen’ zonder geld en zonder plan zwerven we rond aan de rand van de samenleving. Een straatretraite is een intens groepsgebeuren en een diepgaande ervaring van grondeloosheid en loslaten. Door uit onze dagelijkse routine te stappen en de sprong in het onbekende te wagen, zijn we bereid in een situatie te gaan die een diepe transformerende oefening kan zijn. We gaan in een situatie staan waar we onze vooropgestelde ideeën over wat zou moeten, en wat niet zou mogen, loslaten. We openen ons voor elke ervaring die zich aandient. We leren de dingen zien zonder oordeel en beseffen dat we alles vinden wat we nodig hebben. We ontmoeten de ander in de bedelaar, de vreemdeling, de ontheemde. We duiken onder het vernis van een samenleving.
Enkele voorbeelden – klik hiernaast :