Paassesshin van woensdag 17 tot zondag 21 april 2019 in Gent met jukai op zaterdag

 

OVER HET ‘KLEINE’ MEDEDOGEN

 

Tijdens deze vierdaagse onderzoeken wij het verschil tussen invoelen (empathie), mededogen zoals het traditioneel in het (zen)boeddhisme wordt onderricht en een hedendaags, non-dualistisch begrip van mededogen.

Hoewel de twintigste eeuw de opkomst zag van het ‘Socially Engaged Buddhism’ – eerst in Azië, daarna in het Westen -, houdt de moderne zen nog veelal vast aan een beperkend, absoluut perspectief van ‘vrijelijk functioneren’ en lijkt zo vervreemd van haar eigen ‘liturgie’ van liefde-en-mededogen (J. jihi).

Sinds de eeuwwisseling vond echter een vernieuwende belangstelling voor compassie ingang in sommige zenmiddens. Bekrachtigd door recent wetenschappelijk onderzoek, onderscheidt deze praktijk van het ‘kleine mededogen’, zich door haar toegepaste, geleidelijke oefenmethodes, haar toetsbare psychologie, haar concrete betrokkenheid en daadkracht, en haar integratie van ‘zelfloze’ zelfzorg.

Tijdens deze stille retraite biedt Frank systematisch een aantal gerichte oefeningen met heldere instructie rond mededogen aan, steeds met gelegenheid  tot vragen en uitwisseling.

 

 

 

Stilte en verdieping staan centraal op deze retraite (J. sesshin). Wij mediteren ongeveer zeven uur per dag. Nieuwe zenbeoefenaars zijn zeer welkom en krijgen persoonlijk instructie en begeleiding in zenmeditatie (J. zazen) en in de andere meditatieve praktijken en gebruiken van een zenretraite.

Zenmeditatie vangt aan bij dageraad en wordt gevolgd door het ontbijt. Na de werkmeditatie is er opnieuw zazen. Na de lunch heeft een retraitedag nog twee periodes meditatie. Daarnaast is er soetrazingen en het avondmaal. Maaltijden zijn vegetarisch, maar niet veganistisch.

De deelnemers volgen het volledige dagprogramma en verbinden zich door hun deelname tot het bewaren van de stilte en het meehelpen bij het opruimen op zondagnamiddag.

Iedereen is van harte welkom. De retraite is open en toegankelijk voor alle beoefenaars, ongeacht hun ervaring met meditatie, boeddhisme of zen.

Op zaterdag 20 april zullen vier mensen van onze gemeenschap de zenboeddhistische geloften ontvangen in de zogenaamde ‘jukai-ceremonie’.
Iedereen is welkom vanaf 11 uur.

 

Inschrijving en betaling.

Deelnamebijdrage

periode lidmaatschap deelnamebijdrage
van woe 17 tot zon 21 april
(hele periode – 4 dagen)
kostenbijdragend lid 175 euro
andere 190 euro
3 dagen kostenbijdragend lid 135 euro
andere 150 euro
2 dagen kostenbijdragend lid 100 euro
andere 110 euro

Kostenbijdragende Zen Sanghaleden zijn zij die het jaarlijkse Zen Sanghalidgeld en de jaarlijkse kostenbijdrage gestort hebben. Lees hier meer over lidmaatschap In de deelnamebijdrage is er een klein deel solidariteit voorzien, dat ons solidariteitsfonds aanvult.

Aanmelden

Inschrijvingen kan met het online aanmeldingsformulier .

Na aanmelding kan je het juiste bedrag van de deelnamebijdrage storten op de rekening van Zen Sangha vzw met vermelding van ‘Paassesshin 2019’ en je eigen naam.

Rekening Zen Sangha :

IBAN-nummer: BE81 8901 5424 8724
BIC-code: VDSPBE91

In geval van problemen, of voor meer inlichtingen, schrijf aan registratie@zensangha.be

* *

Praktisch

Periode

 • Begin sesshin: woensdagavond 17 april om 18 uur- ontvangst met soep en brood
 • Einde sesshin: zondagnamiddag 21 april rond 15 uur (na het opruimen)

Locatie

Adres: Zen Sangha zendo Gent
Elyzeese Velden 10 B
9000 Gent
Voor een wegbeschrijving klik hier

Meebrengen

Losse, donkere kledij, slippers en eventueel eigen bankje of kussen.
Slaapzaak als je bij sanghaleden thuis overnacht.
 
 

Overnachten

Wij bieden enkele overnachtingsplaatsen aan bij mensen van de sangha thuis aan 10 euro per nacht (douche inbegrepen), te betalen aan het gastgezin.
Reserveer hiervoor bij ons als je aanmeldt voor de sesshin.

Men kan ook overnachten in Het Rustpunt, het Karmelietenklooster in de Burgstraat, waarmee wij een samenwerkingsverband hebben.
Prijs per overnachting: € 34 (lakens 12 euro).
Inlichtingen tel: 09 225 95 71
email: info@rustpunt.net
Burgstraat 46 – 9000 GENT
www.rustpunt.net

Verloop van de dag

 • 7:00  zenmeditatie
 • 9:00  ontbijt
 • 10:15  werkmeditatie
 • 11:30  koffie en thee
 • 11:45  zazen en dharmavoordracht
 • 13:15  middagmaal
 • middagpauze
 • 15:30  koffie en thee
 • 16:00  zazen
 • 17:50  soetrazang
 • 18:15  avondmaal
 • 19:45  zazen
 • 21:00  vier geloften

Bovenstaand programma kan steeds aangepast worden.

 

>

facebook