Stille sesshin
van maandag 8 tot zondag 14 juli
in Oberdürenbach

In deze stille zevendaagse zenretraite bieden wij intensieve zenpraktijk  o.l.v. Frank Roshi aan in Oberdürenbach, een prachtige plek in de mooie Eifelstreek net over Duitse grens. Wij verblijven in Haus Königssee, een aangename plek met een sfeervolle zendo en mooie, ruime kamers.
Op algemene vraag van de sangha is het onderricht in het Nederlands!

MELD JE NU AAN!

In vijf opeenvolgende lezingen tijdens deze retraite tekent Frank Roshi een geïntegreerde zenspiritualiteit uit
aan de hand van  ‘De bloem van zen‘, het bruikbare overzicht van een volledige zenpraktijk zoals wij die in de Zen Sangha beoefenen.
Tijdens de dagelijkse meditatiesessies verdiepen wij dan aan de hand van welgekozen oefeningen ons inzicht in onze eigen beoefening.

 

 

 

Sesshin betekent letterlijk ‘de geest samenbrengen’. Een sesshin is een intensieve, meerdaagse zenmeditatie-retraite met een duidelijk dagverloop en programma, die een diep, rustgevend kader scheppen voor beoefening.

Er is zenmeditatie (zazen) en wandelmeditatie (kinhin), soetradienst en chanting (liturgie), persoonlijke interviews met de leraar, en werkmeditatie (samu). Doorheen de retraite bewaren wij de stilte en ondersteunen elkaar in onze verdiepte en toegewijde praktijk. Als het weer het toelaat, mediteren wij buiten en gaan soms wandelen.
Mensen nieuw in de praktijk zijn zeer welkom! Alle nieuwkomers krijgen  inleidende instructie en persoonlijke begeleiding.

 

 

Begin sesshin maandagnamiddag 8 juli om 18u met een licht avondmaal – aankomst vanaf 14 uur.
Einde sesshin zondag 14 juli om 15u na het opruimen.
Wij halen mensen op aan het dichtstbijzijnde treinstation (Brohl) op maandag 8 juli om 14 uur. De terugrit naar Brohl kan ter plaatse geregeld worden (zie hieronder).

Tijdens de sesshin, geeft Frank De Waele Roshi elke dag onderricht (teisho), soms ook tijdens zazen zazen (kusen). Roshi is gekend voor zijn inspirerend en niet-dogmatisch onderricht, zijn heldere en praktische instructies en zijn vernieuwende  benadering van de zen spiritualiteit.

Overweeg om deze sesshin te combineren met de workshop ‘Zen en schoonheid
begeleid door Frank Roshi in Oberdürenbach van maandag 15 tot zaterdag 20 juli!
Lees hier meer over deze workshop

 

 

 

onze zendo in Haus Königssee

De voormalige “Dorfgaststätte” (1893) werd begin jaren negentig op ecologische wijze gerenoveerd tot een charmant en modern retraitehuis. Het is gelegen aan de rand van het landelijke dorpje Oberdürenbach in de heuvels van het vulkanische natuurgebied van de Eifel (Duitsland).
We logeren in gerenoveerde, comfortabele twee- of driepersoonskamers, elk met eigen badkamer. Er is plaats voor 25 mensen.

In onze sangha zijn alle maaltijden vegetarisch, maar niet veganistisch. Op aanvraag voorzien wij lactose – of glutenvrij voedsel. Jammer genoeg kunnen wij geen andere diëetmaaltijden verzorgen.

Adres
Haus Königssee,
Hauptstrasse 45,
56651 Oberdürenbach (Eifel)
Duitsland
www.koenigssee-haus.de

Deelnamebijdrage (alles inbegrepen, behalve reiskosten)
Men kan enkel voor de aangegeven periodes inschrijven.

period

membership

participation fee

Stille sesshin van 8 tot 14 juli
(7 dagen workshop – 6 nachten)
kostenbijdragende
Zen Sanghaleden

€ 450

andere deelnemers

€ 500

Sesshin + workshop ‘zen en schoonheid’
van 8 tot 20 juli (13 dagen – 12 nachten)
kostenbijdragende
Zen Sanghaleden

€ 800

andere deelnemers

€ 900

Kostenbijdragende Zen Sanghaleden zijn zij die het jaarlijkse Zen Sanghalidgeld én de jaarlijkse kostenbijdrage gestort hebben. Lees hier meer over lidmaatschap
In de bijdrage is een klein deel solidariteit voorzien.

 

Aanmelden
Aanmelden voor deze sesshin is noodzakelijk en gebeurt via het aanmeldingsformulier – klik hier.
Je ontvangt onmiddellijk een mail met de bevestiging van je aanmelding. Dan stort je het juiste bedrag van de deelnamebijdrage op de nieuwe Vdk-bankrekening  van Zen Sangha vzw met vermelding van de naam van de deelnemer, van de precieze periode en van ‘Oberdurenbach 2019′.
Enkel bij ontvangst van je overschrijving is de inschrijving definitief.
IBAN: BE81 8901 5424 8724
BIC: VDSPBE91

Als je nog bijkomende vragen hebt, kan je mailen naar: registratie@zensangha.be

In geval van niet-deelname of annulatie vragen we een vergoeding van 50 €.
De annulatievergoedingen komen integraal het solidariteitsfonds ten goede, waarmee wij heel regelmatig verminderingen geven aan deelnemers die daarom vragen.

 


De Königssee

 

Breng mee
Losse (zwarte) kledij, slippers, wandelkledij en eventueel eigen bankje of kussen.
Breng zelf, indien mogelijk, je eigen handdoeken en éénpersoonslakens (d.i. kussensloop, dekbedovertrek en onderlaken) mee!
Je kan dit ook wel ter plaatse huren.

 

Heenreis

Wij organiseren binnen de sangha kostendelend samenrijden. Geef op het aanmeldingsformulier aan hoeveel mensen je in jouw wagen wil meenemen, of vermeld duidelijk als je eerder wenst om met iemand mee te rijden.

Met de wagen

Neem de autosnelweg (A61) van Keulen naar Koblenz tot de afrit 32 Niederzissen. Volg dan richting Nürburgring tot Niederdürenbach. Rij buiten dit dorp naar rechts richting Oberdürenbach.

Met de trein
Elke dag vertrek er in de voormiddag om 10.25 uur een ICE-trein van Brussel-Zuid naar Keulen, waar je aansluiting hebt naar het station van Brohl op de lijn RB 25425 MittelrheinBahn (Transregio) btussen Köln Hbf en Mainz Hbf.. Je komt aan in Brohl (niet Brühl !) kom je om 14.04 u aan. Totale duur van de treinreis is 3.39u.
Op 8 juli wacht onze pendeldienst je op aan het station van Brohl en brengt je naar Oberdürenbach (10km). Voor een enkele pendelrit (20km) vragen wij per persoon een bijdrage van € 5. De terugrit naar Brohl kan ter plaatse geregeld worden.
Reserveer tijdig, zowel je treinticket als je pendel.

V: 10.25u Brussel-Zuid (trein ICE)
A: 12.15u Köln Hbf
V: 12.56u Köln Hbf (trein RB 25425 to Mainz Hbf)
A: 14.04u Brohl (stap niet uit in Brühl bij Keulen om 13.13u!)

 

Verloop van de dag
De zenmeditatie begint bij dageraad en wordt gevolgd door het ontbijt. Na de werkmeditatie is er opnieuw zazen met daarna zenonderricht of studiekring. Na de lunch heeft een retraitedag nog twee periodes zazen. Daarnaast is er soetrazingen en een informeel avondmaal.

6:30 opstaan
7:00 zazen
9:00 ritueel ontbijt
10:15 werkmeditatie
11:30 koffie en thee
11:45 zazen (en zenvoordracht)
13:15 rituele lunch

middagpauze

15:30 koffie en thee
16:00 zazen
17:50 soetrazang
18:15 avondmaal
19:45 zazen
21:00 vier geloften

Bovenstaand dagverloop kan aangepast worden.