Frank De Waele Roshi

 
Frank De Waele Roshi is als Dharma-opvolger van Genno Pagès Roshi én van Bernie Glassman Roshi een gecertificeerd zenmeester in de Soto Zentraditie.
Frank Roshi woont in Gent aan de Zen Sangha zendo, waar hij fulltime als zenleraar in residentie werkt. Hij stichtte ook een tiental lokale Zen Sanghagroepen.
 
Na zijn studies aan het Sint-Lucasinstituut in Gent werkte Frank (°1957) in musea in Venetië, Brussel en Gent, voor de VRT-radio en was docent schilderkunst aan de Academie voor Schone Kunsten te Leuven. Aangetrokken door de spiritualiteit van zen begon hij in 1986 met meditatie in de sangha van meester Deshimaru. Hij oefende tevens bij de Nederlandse zenleraar Ton Lathouwers.

In 1991 ontmoette Frank de Franse zenlerares Catherine Genno Pagès Roshi, de eerste Dharma-opvolgster van de Amerikaanse zenleraar Dennis Genpo Merzel Roshi en spirituele leidster van de Dana Sangha en werd haar leerling. Drie jaar later legde hij de boeddhistische geloften af en verhuisde hij naar haar centrum in de buurt van Parijs. Hij combineerde zijn intensieve lekentraining en meditatiepraktijk met vrijwilligerswerk voor de Peacemaker Community, een interreligieus netwerk voor spiritualiteit en sociale verandering van de Amerikaanse zenleraar Bernie Glassman Roshi.

 

in de Dana-zendo van Montreuil, 1998

 

Genno Roshi leidde Frank in de loop van zijn residentiële zentraining op tot meditatie- en koanleraar. In 2002 keerde hij terug naar België waar hij, onder haar supervisie, meehielp aan de uitbouw van Dana Sangha België, waarvan hij de begeleiding opnam. Op 23 juli 2005 ontving Frank van Genno Roshi dharmatransmissie (Jap. shiho), waardoor hij een gekwalificeerd zenleraar (Jap. sensei) werd in de White Plum Sotozenlijn van wijlen Taizan Maezumi Roshi.

In 2006 werd Dana Sangha België omgevormd tot een onafhankelijke sangha met een nieuwe naam en logo en een eigen programmatie. In de vernieuwde Zen Sangha neemt Frank De Waele Roshi de spirituele leiding en de priesterlijke functies waar, geeft zenonderricht en staat in voor de (individuele) begeleiding van de beoefenaars. Hij startte lokale Zen Sanghagroepen, werkte een ruim programma uit en geeft les in het Nederlands, het Frans en het Engels.

Frank Roshi is bekend voor zijn oorspronkelijk en inspirerend zenonderricht (Jap. teisho). Naast meer klassieke vormen van zentraining (zazen, koan, sesshin, liturgie, geloften, enz.), biedt Frank Roshi ook graag ‘nieuwere’ praktijken aan zoals straatretraites, luistercirkels, studiegroepen, voettochten, en workshops over kunst. Uniek is de training rond zenpriesterschap voor leken die hij ontwierp en aanbiedt.

Frank Roshi was jarenlang intensief betrokken bij  de Zen Peacemakers International, die hij als founding teacher in Europa mee hielp oprichten in 2003. Vaak werkte hij samen met Bernie Roshi, die hij voor het eerst ontmoette op de Bearing Witness Retreat in Auschwitz in 1996. Tijdens de straatretraite te New York in april 2011 kreeg Frank ook transmissie van Bernie en werd daarmee zijn dharma-opvolger.
In 2015 ontving Frank De Waele Roshi in Krakau de definitieve erkenning in de dharma (inka) van zijn beide leraren.
Samen met Irène Bakker Sensei is Frank De Waele Roshi Spirit Holder van Zen Peacemakers Sangha Lage Landen (ZPS LL).

Hij gaf zelf dharmahouderschap (J. hoshi) aan Bieke Vandekerckhove (†2015) en aan Stan Weyns.

 

Straatretraite Brussel, foto Jo Voet

 

Nationaal en lokaal is Frank Roshi ook nauw betrokken bij de interlevensbeschouwelijke dialoog. Al meer dan vijftien jaar is hij actief in de Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent.

Vanuit de pastorale zorg voor stervenden, startte hij een open groep Leven en Sterven die regelmatig vrijwilligers palliatieve zorg samenbrengt. Frank Roshi is ook initiatiefnemer van de Gentse Boeddhadag en van de Groene Cirkel, een werkplaats voor ecodharma.
Binnen de Boeddhistische Unie van België is hij lid van de Ethische Commissie. Hij organiseert er ook de sociaal geëngageerde inspiratiedagen.

Frank Roshi ontwierp en leidde meerdaagse kunstreizen (Venetië, Parijs, Amsterdam, Assisi, Chartres, Keulen) en workshops meditatieve kunstbeschouwing (Gent, Giverny, de Provence, Lissabon, Londen, Helsinki, Otterlo). In de sangha organiseert Frank Roshi regelmatig contemplatieve kunstbezoeken.

Frank Roshi tekent en houdt van beeldende kunst, lezen, wandelen en straatretraites. Hij is gehuwd met Alexandra Mushin Gericke Sensei, zenlerares en dharma-opvolgster van Genpo Roshi.  Samen hebben ze twee dochters, Hannia en Sanne.

 

 

 

 
facebook