Frank De Waele Roshi

 
Frank De Waele Roshi is een Dharma-opvolger van Genno Pagès Roshi en Bernie Glassman Roshi en gecertificeerd zenmeester in de Witte Pruim Soto Zen traditie van wijlen Taizan Maezumi Roshi.
Frank Roshi woont in Gent aan de Zen Sangha zendo, waar hij fulltime als zenleraar in residentie werkt. Hij sticchtte ook elf lokale Zen Sanghagroepen.
 
Na zijn studies aan het Sint-Lucasinstituut in Gent werkte Frank De Waele (geb. 1957) in musea in Venetië, Brussel en Gent en later ook voor de VRT-radio. Voor hij naar Frankrijk vertrok, was hij docent schilderkunst aan de Academie voor Schone Kunsten te Leuven. Aangetrokken door de spiritualiteit van zen begon hij in 1986 met meditatie in de sangha van meester Deshimaru. Hij oefende tevens bij de Nederlandse zenleraar Ton Lathouwers.

In 1991 ontmoette Frank de Franse zenlerares Catherine Genno Pagès Roshi, de eerste Dharma-opvolgster van de Amerikaanse zenleraar Dennis Genpo Merzel Roshi en spirituele leidster van de Dana Sangha. Frank begon bij Genno Roshi te studeren en werd haar leerling. Drie jaar later legde hij de boeddhistische geloften af en verhuisde hij naar haar centrum in de buurt van Parijs. Hij combineerde zijn intensieve lekentraining en meditatiepraktijk met vrijwilligerswerk voor de Peacemaker Community, een interreligieus netwerk voor spiritualiteit en sociale verandering van de Amerikaanse zenleraar Bernie Glassman Roshi.

Genno Roshi leidde Frank in de loop van zijn residentiële zentraining op tot meditatie- en koanleraar. In 2002 keerde hij terug naar België waar hij, onder haar supervisie, meehielp aan de uitbouw van Dana Sangha België, waarvan hij de begeleiding opnam. Op 23 juli 2005 ontving Frank van Genno Roshi dharmatransmissie (Jap. shiho), waardoor hij een gekwalificeerd zenleraar (Jap. sensei) werd in de White Plum Sotozenlijn van wijlen Taizan Maezumi Roshi.

In 2006 werd Dana Sangha België omgevormd tot een onafhankelijke sangha met een nieuwe naam en logo en een eigen programmatie. In de vernieuwde Zen Sangha neemt Frank De Waele Roshi de spirituele leiding en de priesterlijke functies waar, geeft zenonderricht en staat in voor de (individuele) begeleiding van de beoefenaars. Hij startte twaalf lokale Zen Sanghagroepen en geeft les in het Nederlands, het Frans en het Engels.

Frank Roshi was jarenlang intensief betrokken bij  de Zen Peacemakers International, die hij als founding teacher in Europa mee hielp oprichten in 2003. Vaak werkte hij samen met Bernie Roshi, die hij voor het eerst ontmoette op de Bearing Witness Retreat in Auschwitz in 1996. Tijdens de straatretraite te New York in april 2011 kreeg Frank ook transmissie van Bernie en werd daarmee zijn dharma-opvolger.
In 2015 ontving Frank De Waele Roshi in Krakau de definitieve erkenning in de dharma (inka) van zijn beide leraren.
Samen met Irène Bakker Sensei is Frank De Waele Roshi tegenwoordig Spirit Holder van Zen Peacemakers Sangha Lage Landen (ZPS LL).

 

                                straatretraite Brussel

Nationaal en lokaal is Frank Roshi nauw betrokken bij de interlevensbeschouwelijke dialoog. Al meer dan tien jaar is hij actief in de Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent, waarvoor hij dit jaar een reis naar Bosnië organiseerde.

Vanuit de pastorale zorg voor stervenden, startte hij een open groep Leven en Sterven die om de zeven weken vrijwilligers palliatieve zorg samenbrengt.
Frank Roshi is ook initiatiefnemer van de Gentse Boeddhadag en de Groene Cirkel.
Binnen de Boeddhistische Unie van België is hij lid van de Ethische Commissie en de bezieler van haar Ethisch Charter. Hij organiseert er ook de sociaal geëngageerde inspiratiedagen. En lees ook hier meer.

Frank Roshi ontwierp en leidde meerdaagse kunstreizen (Venetië, Parijs, Amsterdam, Assisi, Chartres, Keulen) en workshops kunstbeschouwing (Gent, Giverny, de Provence, Lissabon, Londen). In de sangha organiseert Frank Roshi regelmatig contemplatieve kunstbezoeken en binnenkort is er opnieuw de workshop ‘zen en schoonheid’ in Oberdürenbach en een andere in Finland

Frank Roshi tekent en houdt van beeldende kunst, lezen, wandelen en straatretraites. Hij leeft in Gent bij de zendo en werkt voltijds als zenleraar in residence.  Hij is gehuwd met Alexandra Mushin Gericke, yogalerares en senior zenstudente van Genpo Roshi.  Samen hebben ze twee dochters, Hannia en Sanne.

 

 

 

facebook