Straatreraite Helsinki in september 2017

*

 

Zen Sangha is een zenboeddhistische gemeenschap waar een reguliere zenpraktijk aangeboden wordt onder leiding van een zenleraar. Zen Sangha heeft ook grote affiniteit met het gedachtegoed van de Amerikaanse zenmeester Bernie Glassman, leraar van Frank Roshi en stichter van de Zen Peacemakers International, een netwerk van sociaal engagement. Zie hier hun nieuwe video.
Lees hier over de komende  Auschwitz Bearing Witness retreat van november 2023 georganiseerd door ZPI.

Zen Sangha werkt samen met en is deel van de Zen Peacemakers Lage Landen, waarbij wij eigen lokale initiatieven ontwikkelen.

 


Bernie Roshi in de Elyzeese Velden in Gent – foto Diego Janssens

 

Frank Roshi was initiatiefnemer en spiritueel leider van de Bearing Witness retraites in Bosnië in 2017 en in Finland in 2018 en 2019. Hij was ook jarenlang nauw betrokken bij de Zen Peacemakers-retraites in Auschwitz.

 


Retraite in Cadzand met Joan Halifax Roshi in 2014

 

De voorbije jaren organiseerden wij in Gent Zen Peacemakers-weekends, een workshop rond de ZP-geloften en een Gate of Sweet Nectar-weekend met Bernie zelf. Er waren bezinningsdagen in het kamp van Breendonk en in de Dossinkazerne in Mechelen, dertien weekendtrainingen Geweldloze Communicatie.
Verder planden wij vanuit Gent tal van ZP-events, zoals de vredestochten aan de IJzer, straatretraites in Brussel, Keulen, Nijmegen en Helsinki, een verblijf in Lampedusa en Bosnië, een ecologische retraite in Duitsland en workshops in Londen en Barcelona.

Sinds vijftien jaar is Zen Sangha ook nauw betrokken bij de Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent.

In samenwerking met de Boeddhistische Unie van België organiseren wij, net als de voorbije jaren, ook in 2022 drie inspiratiedagen. Lees hier meer.

Onze Open Groep Leven en Sterven is gegroeid uit een plaatselijk ZP-initiatief rond palliatieve zorg. Lees hier meer

 

 

 

Wij startten onze Groene Cirkel, die vrijwilligers en eco-activisten samenbrengt en ondersteunt.

Vind meer activiteiten (o.a. de huiskamerbijeenkomsten) op de webstek van de Zen Peacemakers Lage Landen en klik hier

 

De documentaire ‘Vrede vinden in Srebrenica’, gemaakt door Pat van Boekel en Karin van der Molen, naar aanleiding van onze Bosnië Bearing Witness retraite is hier te bekijken via Uitzending gemist. Hier kan je er het persbericht over lezen.
This same documentary, ‘Find Peace in Srebrenica’, with English subtitles.

 

Lees meer over Zen Peacemakers International hier.
Lees meer over het werk van Frank Roshi bij de Zen Peacemakers: klik hier

 


vredestocht WO I in de Westhoek

 


in de UN basis bij Srebrenica

 

 

Bernie Tetsugen Glassman Roshi
1939 – 2018

 

Bernie Tetsugen Glassman Roshi, zenmeester, stichter van de Zen Peacemakers en transmissieleraar van Frank Roshi in de Peacemakers zenlijn overleed op zondagmorgen 4 november 2018. Bernie’s vrouw, Eve Marko, schreef een mooi stukje over de laatste momenten met hem.

Zie hier een reeks intieme foto’s van de gedachtenisavond bij Bernie thuis en van zijn crematie door Peter Kuku Cunningham. De laatste foto is een fotovideo van negen minuten.

Zie hier een fotoverslag van de herdenkingsceremonie van 17 februari in New York.

Klik hier voor een mooi artikel van CNN.

 

 

 

 
facebook