Arnhem en Kröller-Müller Museum, Otterlo
van vrijdagavond 20 tot zondagmiddag 22 september

 

 

De tweedaagse wil een verkenning zijn van gewaarzijn en kunstbeschouwing en dit in het uitzonderlijke kader van het Kröller-Müller Museum, gelegen in het De Hoge Veluwe te Otterlo. 

In deze inspirerende workshop onderzoeken wij samen de verschillen tussen kijken, observeren en zien. Door middel van instructies en oefeningen trainen wij een nieuwe, non-duale manier van waarnemen en leren we deze op een kunstbeschouwelijke manier toe te passen.
Op basis van zijn ervaring als kunstenaar en kunstgids, zal zenleraar Frank De Waele Roshi duidelijke en precieze instructies geven in het kijken naar kunst en zijn meditatieve en kunsthistorische expertise delen.

Wij zullen gewoon op een verstilde manier samen magnifieke kunst zien, beleven en er van genieten. Wij zullen ook samen mediteren en uitwisselen.
Dit weekend wordt georganiseerd door Regine en Sabine, vriendinnen uit Nederland van de Zen Sangha.

 

 

PROGRAMMA

vrijdag 20 september lezing ‘Zen en gewaarzijn’
om 19 uur in studio ‘mindfulnessinmotion’
op de Bakenbergseweg 72, Gulden Hart, Arnhem 

Frank Roshi geeft een zenvoordracht (teisho) over zien en gewaarzijn in de zenspiritualiteit. Wij doen samen ook kijkoefeningen en leren onze eigen gewone manieren van waarnemen (kijken, observeren) beter kennen. Maar vooral is er ook duiding en contemplatieve toepassing van een niet-dualistische manier van waarnemen (zien, gewaarzijn).

 

zaterdag 21 september bezoek aan  Kröller-Müller Museum
afspraak om 9.45 uur stipt aan de ingang aan de Houtkampweg 6, Otterlo

In de voormiddag bezoeken wij het museum eerst individueel en passen toe wat wij de avond voordien hebben geleerd in een persoonlijke meditatieve kunstbeschouwing, alleen en verstild, in de verzameling van de 19de en 20ste eeuw. Daarna volgt een interactieve groepsrondleiding, door Frank Roshi gefaciliteerd, waarin we onze ervaringen zullen delen.

Na de picknick verkennen wij in de namiddag het beeldenpark buiten. Het tempo zal traag zijn. Wij zullen niet alles doen en niet overal gaan. Wij verkennen enkele bijzondere plekken en wandelen – soms in stilte – een doordacht traject.  Wij doen (kijk)meditaties in het paviljoen, zazen in het park en wandelmeditatie in de tuin. Wij sluiten de dag af om 17 uur.

 

zondag 22 september
van 10 tot 13 uur in studio ‘mindfulnessinmotion’
op de Bakenbergseweg 72, Gulden Hart, Arhnem 

In deze afsluitende voormiddag mediteren wij samen, doen een geleide kijkmeditatie en ronden wij af met een luisterkring.

 

 

Bijdrage
deelnemers:  € 150,-
vermindering:   € 120,-
plus de entree van het museum, 20,-  (of € 10,- met museumkaart).

Inschrijven bij :    reginedally@gmail.com.  
Nog enkele plaatsen vrij.

 


Piet Mondriaan

 

Richard Serra

 

Arnhem is gemakkelijk per trein te bereiken. Vervoer naar Otterlo wordt op aanvraag geregeld.
Wij willen wij graag autodelen organiseren, ook vanuit Vlaanderen.

Ook een slaapplaats bij mensen van de sangha kan geregeld worden. Vraag het aan bij je aanmelding.

 

Frank De Waele Roshi zal de workshop leiden en faciliteren. Roshi is zenleraar in de White Plum Sotozenlijn van wijlen Taizan Maezumi Roshi en dharma-opvolger van Catherine Genno Roshi, bij wie hij lange tijd in Parijs heeft geoefend, en van Bernie Glassman Roshi.
Frank Roshi woont in Gent en werkt voltijds als zenleraar in zijn gemeenschap, de Zen Sangha.

Roshi heeft een achtergrond in de beeldende kunsten en doceerde schilderkunst aan de Academie van Leuven. Hij werkte in verschillende musea (Venetië, Gent, Brussel) en als kunstgids in Parijs.
Vanuit de inspirerende overeenkomsten tussen de spirituele beoefening en de kunstzinnige waarneming ontwikkelde Frank Roshi enkele programma’s van meditatieve kunstpraktijk en contemplatieve kunstbeschouwing en begeleidde hij meerdaagse kunstworkshops in Venetië, Lissabon, Amsterdam, Keulen, Giverny, de Provence, Chartres, Londen en Parijs. In zijn sangha organiseert Frank Roshi regelmatig contemplatieve kunstbezoeken.

 

 

Het Kröller-Müller Museum is een museum voor moderne kunst, gelegen in het Nationaal Park De Hoge Veluwe te Otterlo in de Nederlandse provincie Gelderland. Het museum en het aangrenzende beeldenpark, samen circa 25 hectare, genieten internationale bekendheid.
Het museum heeft een wereldberoemde collectie schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh, de op één na grootste Van Gogh collectie ter wereld met iconische schilderijen als ‘De aardappeleters’ en ‘Caféterras bij nacht’. Daarnaast is er een rijke collectie moderne en hedendaagse kunst (Claude Monet, James Ensor, Pablo Picasso, Constantin Brancusi, Piet Mondriaan, Charley Toorop, Anselm Kiefer, Richard Long, Joseph Beuys, Jan Fabre).
Het museumgebouw is ontworpen door de Belgische architect Henry Van de Velde.

 

Het Beeldenpark van het Kröller-Müller Museum gelegen in De Hoge Veluwe is een van de grootste en meest gerenommeerde beeldenparken ter wereld met werk van o.a. Auguste Rodin, Rik Wouters, Hans Arp, Henri Moore, Jean Dubuffet, Alberto Giacometti, Richard Serra en Mario Merz.
https://krollermuller.nl/uniek-in-elk-seizoen

 

 


James Ensor

 


Odile Redon

 

 

Anselm Kiefer

 

 


Tony Cragg