Zen Sangha

 

VERVOLG-WORKSHOP

Geweldloze Communicatie:

Dialoog in relatie


Geweldloze communicatie: dialoog in relatie is de herhaling van het eerste vervolgweekend, geleid door Ruud Baanders, waarin wij verder bouwen op wat wij in de basisworkshop Zen en geweldloze communicatie hebben geleerd.
Het weekend start op zaterdagnamiddag 16 december om 13.30 uur, eindigt op zondagnamiddag 17 december om 16 uur en omvat dus twee intensieve trainingsdagen van zeven uur.

In deze workshop nu staat de verdieping van de dialoog in relatie met de ander, in allerlei vormen, centraal. Het doel is de vaardigheden en het zelfvertrouwen voor het gebruik van geweldloze communicatie (GC) in relatie met de ander sterk te vergroten. Er zal intensief geoefend worden aan de hand van eigen situaties van de deelnemers.
Speciale aandacht gaat naar de moeilijke momenten in de dialoog zoals o.a.:

 

  • Wanneer te schakelen – en waarom – tussen empathisch luisteren naar jezelf en jezelf eerlijk uitdrukken, én empathisch luisteren naar de ander.
  • Het nemen van de verantwoordelijkheid te nemen over je intentie van de verbinding met jezelf én tegelijkertijd authentiek verbonden zijn met de ander.
  • Het in verbinding blijven met jezelf en de ander zelfs wanneer je een “nee” hoort op een verzoek of zelf een “nee” wilt zeggen tegen een verzoek van de ander.
  • Het uiten van waardering waarbij gelijkwaardigheid en vertrouwen gewaarborgd blijft in de verbinding. En dit zonder dat er een machtspositie wordt ervaren waarbij een perceptie van “goed” en “fout” of  “ik geef” en “jij ontvangt” de verbinding verbreekt.

We werken in deze workshop met een verscheidenheid aan oefenvormen o.a.:

  • Een uitgebreide vorm van vloermappen, de NVC Dansvloeren, ter verdiepingen van de kennis en de ervaring van GC
  • Momenten van stilte/meditatie ontdekken en ervaren die bijdragen aan het in verbinding blijven met jezelf en/of de ander.
  • Coachen van iemand anders in zijn GC dialoog met een derde en zodoende ervaring te krijgen van een metaniveau
  • En meer….

 

In deze workshop wordt ook opnieuw aandacht gegeven aan de overeenkomsten tussen wat wij leren en oefenen in GC en de zenpraktijk. Wij zullen niet alleen het proces, de stappen en de vaardigheden van GC behandelen, maar ook onderzoeken hoe zij aansluit bij de zentraditie van niet-oordelen, loslaten, het zijn in het huidige moment met onze aandacht, en het niet-weten.

 

Met deze workshop verwerven de deelnemers een solide basis zowel van de theorie en als van de beoefening van GC voor het maken van een volgende stap. Dit kan bijvoorbeeld zijn: het (leren) toepassen van GC in groepen, op de werkplek, in conflicten, sociale actie. Allemaal aspecten die in de vervolgworkshops aan de orde zullen komen.
Na de inleidende workshop, is dit thematische weekend het eerste in een reeks van drie. Er zijn nog twee latere workshop gepland nl. Geweldloze communicatie en conflict en Geweldloze communicatie en sociale actie.

Zen Sangha biedt dit vormingsweekend aan in het kader van training in de Zen Peacemakers.
Om aan deze workshop deel te nemen, dien je eerder de inleidende workshop Zen en geweldloze communicatie gevolgd te hebben.

Ruud Baanders legde een eigen spiritueel parcours af, van verschillende vormen van christendom tot het Chân of zenboeddhisme. Sinds 2006 is hij diepgaand geïnspireerd door het model van “geweldloze communicatie”, dat de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg (1934-2015) ontwikkelde. Hij volgde bij hem een opleiding en is intussen als trainer in geweldloze communicatie erkend. Voorts oefende hij o.a. bij Thich Nhat Hanh en Sri Ravi Shankar. In 2014 voltooide hij zijn opleiding tot Reiki-meester. Sinds kort is hij zenleraar, geautoriseerd door Ton Lathouwers.

Ruud woont en werkt in Oxford en speelt de japanse shakuhashi-fluit. Hij ging vorig jaar mee op pelgrimstocht naar Lampedusa, waar Frank Roshi met hem bevriend raakte. Ruud verzorgt sinds die reis de website www.LampedusaBlues.info

 

Programma workshop

Zaterdag 16 december

13.00  aankomst, check-in en koffie en thee
13.30  verwelkoming, kennismaking en meditatie
14.30  inleidende sessie: GC
16.00  pauze
16.30  sessie: GC
18.00  avondmaal
19.00  avondsessie: GC
21.30  einde van de dag

 

Zondag 17 december

8.30    koffie en thee
9.00    sessie: GC
10.30  koffie- en theepauze
10.55  sessie: GC
12.15  middagmaal en rust
13.30  sessie: GC
15.05  koffie- en theepauze
15.25  afsluitende sessie en afscheid
17.00  einde van de workshop

Dit programma kan echter altijd aangepast worden.

Op zaterdagavond serveren wij een eenvoudige broodmaaltijd met misosoep, salade, kaas, zoet beleg, noten en fruit. Dit maal is niet veganistisch.
Op zondag is er geen ontbijt of lunch voorzien, maar brengen de deelnemers zelf picknick mee.
Het verloop van de dag kan altijd aangepast worden.

 

 

Adres: Zen Sangha zendo Gent
Elyzeese Velden 10 B
9000 Gent
Voor een wegbeschrijving klik hier

 

 

Deelnameprijs
Kostenbijdragende Zen Sanghaleden en Zen Peacemakersleden:  100 euro
Andere deelnemers:  110 euro

Kostenbijdragende Zen Sanghaleden zijn zij die het jaarlijkse Zen Sanghalidgeld en de jaarlijkse kostenbijdrage gestort hebben. Lees hier meer over lidmaatschap

Bewust proberen wij de deelnamebijdrage laag te houden en Ruud vraagt eerlijk gezegd een bescheiden honorarium.
In de workshopsbijdrage zijn de vergoeding, de verblijfs -en reisonkosten van de begeleider begrepen, alsook koffie en thee, koekjes en versnaperingen, fruit, het avondmaal en de werkingskosten. De bijdrage voorziet echter geen ontbijt, lunch of verblijf. Daar zorgen deelnemers zelf voor.


Aanmelden workshop
:

Inschrijvingen kan enkel via het online aanmeldingsformulier .

Daarna stort je het juiste bedrag van de deelnameprijs  op rekening BE97 0013 8225 4949 van Zen Sangha vzw met vermelding van ‘workshop geweldloze communicatie december 2017 + je naam’. Enkel bij ontvangst van overschrijving is je inschrijving definitief.
Aanmelden, overschrijven en een slaapplaats aanvragen zijn noodzakelijk ten laatste op zondag 10  december.

Bij annulatie worden 20 euro administratiekosten aangerekend. 

Annuleren kan eventueel met het annulatieformulier – klik hier.

Breng mee
Ontbijt en middagmaal voor zondag.
Slippers voor in de workshopruimte.
Slaapzaak als je bij sanghaleden thuis overnacht.


Overnachten
Wij bieden enkele overnachtingsplaatsen aan bij mensen van de sangha thuis aan 10 euro per nacht (douche inbegrepen), te betalen aan het gastgezin. Reserveer hiervoor bij ons ten laatste op 10 december  bij je aanmelding voor de workshop.

Men kan zoals gewoonlijk ook overnachten in Het Rustpunt, het Karmelietenklooster in de Burgstraat, waarmee wij een samenwerkingsverband hebben.
Prijs per overnachting: 34 euro (lakens 12 euro).
Inlichtingen tel: 09 225 95 71
Email:
info@rustpunt.net
Burgstraat 46 – 9000 GENT
www.rustpunt.net


 

‘Er zijn verschillende manieren om met conflicten om te gaan. Veelal wordt onze keuze “ bewust of onbewust “ bepaald door vooroordelen of opinies over onszelf en de anderen. Vaak gaat dit gepaard met fysiek, verbaal of psychologisch geweld. We kunnen ook kiezen om vanuit een intentie van verbinding “ vanuit een houding van doorleefd mededogen “ te spreken en te handelen. Het model van ˜geweldloze communicatie ” is volledig gegrond in deze intentie.
Maar hoe is geweldloze communicatie mogelijk? In deze workshop leren we respectvol luisteren naar de gevoelens en behoeften bij anderen en in onszelf. Hoe kunnen we – zonder conflict – aan ieders behoeften tegemoetkomen? Hoe kunnen we moraliserende oordelen vermijden? Het brengt ons door (zelf)compassie tot een diep begrip en duurzame verbinding.’
(Ruud Baanders)