Wegens onverwacht omstandigheden wordt de workshop
met Ruud Baanders uitgesteld.

Ter vervanging bieden wij het gewone online zaterdagprogramma aan
met zazen vanaf 11 uur en een zenvoordracht om 11.30 uur.

Lees daarover meer hier

 

 

‘Conflicten horen bij het leven, ook in een sangha. Conflicten kunnen leiden tot nieuwe inzichten, diepere verbinding en vooruitgang. Of ze kunnen leiden tot verbittering, verwijdering en stagnatie. 
De Sangha Soetra, in de sectie over communicatie (blz 36), biedt reflecties die van nut zijn bij het voeren van gesprekken in conflictsituaties. Lees vooraf deze drie bladzijden. Je vindt het hier.
Druk het liefst ook af voor gebruik en notities tijdens de workshop.

De ingeschreven deelnemers krijgen op vrijdag 30 april de zoom link van deze workshop per mail toegestuurd.

Geweldloze Communicatie (GC) is een praktische ‘methodiek’ ingebed in een compassievolle houding die helpt om op een veilige en compassievolle manier conflicten met vertrouwen in te gaan en door te gaan, en daarbij in verbinding te blijven met jezelf en anderen.
We zullen onderzoeken hoe het GC -proces het communicatieonderdeel van de Sangha Soetra kan ondersteunen, verduidelijken, en handen en voeten geven voor dagelijks gebruik.

Op een interactieve wijze ga we de rol van communicatie voor en tijdens conflicten, en de bewuste keuzes die we daarbij kunnen maken, onderzoeken en oefenen. Het zal een inspirerende, constructieve en plezierige dag worden waarop wij met zijn allen een bijdrage kunnen leveren aan de compassie en de wijsheid in de sangha.’

 

 

Ruud Baanders legde een eigen spiritueel parcours af, van verschillende vormen van christendom tot het Chan- of zenboeddhisme. Sinds 2006 is hij diepgaand geïnspireerd door het model van geweldloze communicatie, dat de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg (1934-2015) ontwikkelde. Hij volgde bij hem een opleiding en is intussen als trainer in geweldloze communicatie erkend. Voorts oefende hij o.a. bij Thich Nhat Hanh en Sri Ravi Shankar. In 2014 voltooide hij zijn opleiding tot Reiki-meester. Ruud is ook zenleraar, geautoriseerd door Ton Lathouwers.

Ruud woont en werkt in Oxford en speelt de japanse shakuhashi-fluit. Hij ging in 2014 mee op pelgrimstocht naar Lampedusa, waar Frank Roshi met hem bevriend raakte. Ruud verzorgt sinds die reis de website www.LampedusaBlues.info
Het is reeds de twaalfde keer dat Ruud in de Zen Sangha te gast is.

 

 

De workshop kadert in ons project rond de Sanghasoetra en ethisch handelen, waarover je hier meer kan lezen.
Deze online dag is nadrukkelijk bedoeld voor de actieve leden van de Zen Sangha, die hun lidmaatschap dit jaar vernieuwd hebben.

 

Inschrijven kan vanaf 1 maart met het online inschrijvingsformulier 

De ingeschreven deelnemers krijgen op vrijdag 30 april de zoom link van deze workshop per mail toegestuurd.

 

 

PROGRAMMA

10.00  verwelkoming en meditatie
10.20  inleidende sessie GC
11.30  pauze
11.45  sessie GC
12.30  lunchpauze
14.00  sessie GC
15.30  pauze
15.45  sessie GC
17.00  einde van de dag

Het verloop van de dag kan altijd aangepast worden.

Tijdens de workshop zijn er soms korte meditaties, maar de workshop is geen meditatieretraite.

 

Vrije bijdrage
Ruud biedt deze dag aan uit sympathie voor onze sangha en wil daarvoor geen vergoeding.
Wij vragen aan de deelnemers een vrije bijdrage te geven ter ondersteuning aan onze werking.
Wij leveren hiervoor geen attesten af voor (fiskale) aftrek of bewijs van kosten.

Rekeningnummer Zen Sangha:
IBAN-nummer: BE81 8901 5424 8724
BIC-code: VDSPBE91

Vermeld bij je overschrijving je naam en ‘vrije bijdrage GC’.
Voorwaarde voor deelname is evenwel het lidmaatschap 2021 van Zen Sangha vzw, want deze online dag is nadrukkelijk bedoeld als een interne vorming voor de actieve leden van de Zen Sangha, die hun lidmaatschap dit jaar vernieuwd hebben.

 

 

‘Er zijn verschillende manieren om met conflicten om te gaan. Veelal wordt onze keuze – bewust of onbewust – bepaald door vooroordelen of opinies over onszelf en de anderen. Vaak gaat dit gepaard met fysiek, verbaal of psychologisch geweld. We kunnen ook kiezen om vanuit een intentie van verbinding – vanuit een houding van doorleefd mededogen – te spreken en te handelen. Het model van geweldloze communicatie is volledig gegrond in deze intentie.
Maar hoe is geweldloze communicatie mogelijk? In deze workshop leren we respectvol luisteren naar de gevoelens en behoeften bij anderen en in onszelf. Hoe kunnen we  zonder conflict – aan ieders behoeften tegemoetkomen? Hoe kunnen we moraliserende oordelen vermijden? Het brengt ons door (zelf)compassie tot een diep begrip en duurzame verbinding.’ (Ruud Baanders)

 

 
Ruud

Ruud