Read on this webpage in English about this retreat.

 

 

In deze stille zenretraite bieden wij intensieve zenpraktijk o.l.v. Frank Roshi aan in Oberdürenbach, een prachtige plek in de mooie Eifelstreek net over Duitse grens. Wij verblijven in Haus Königssee, een aangename plek met een sfeervolle zendo en mooie, ruime kamers.

Read here in English about this retreat

Sesshin betekent letterlijk ‘de geest samenbrengen’. Een sesshin is een intensieve, meerdaagse zenmeditatie-retraite met een duidelijk dagverloop en programma, die een diep, rustgevend kader scheppen voor beoefening.

Er is zenmeditatie (zazen) en wandelmeditatie (kinhin), soetradienst en chanting (liturgie), persoonlijke interviews met de leraar, en werkmeditatie (samu). Doorheen de retraite bewaren wij de stilte en ondersteunen elkaar in onze verdiepte en toegewijde praktijk. Als het weer het toelaat, mediteren wij buiten en gaan dagelijks in de landelijke omgeving wandelen.

Frank De Waele Roshi geeft elke dag onderricht (teisho). Tijdens deze retraite worden wij begeleid in twee van onze belangrijkste zenpraktijken en zullen deze intensief beoefenen. De eerste week ging het onderricht over het  gewaarzijn van de adem, de tweede week van maandag 13 tot zondag 19 juli staat shikantaza (zelfloos gewaarzijn of vormloze meditatie) centraal.
Er zal ook gelegenheid zijn om met koan te werken.

De sesshin zal via Zoom online te volgen zijn, zodat mensen thuis ook aan de sesshin kunnen deelnemen.
De nodige informatie hierover vind je onderaan deze webpagina.

 

 

 

 

Gezien de corona zullen wij ons aanpassen aan de versoepelde, lokale Duitse maatregelen, die nu sinds 19 juni van toepassing zijn. We nemen nog steeds de handhygiëne in acht en houden afstand. In de eetzaal staan de tafels verder uit elkaar en wij eten zoveel mogelijk buiten. De zendo wordt vaak verlucht en, als het weer het toelaat, mediteren wij in de boventuin.
Nu zijn binnenhuis mondmaskers alleen nog verplicht bij het buffet. In de refter, in de meditatieruimte en op de trap of de eigen kamer hoeft men dus niet langer een mondmasker te dragen. Andere maatregelen bespreken wij ter plaatse.
Wij bieden enkel eenpersoonskamers aan. Koppels en goede vrienden mogen echter een tweepersoonskamer delen en krijgen een reductie, die af te spreken is bij de aanmelding.
Je kan inschrijven voor één of voor twee weken en er is plaats voor een twintigtal deelnemers.

Mensen nieuw in de praktijk zijn zeer welkom! Alle nieuwkomers krijgen inleidende instructie en persoonlijke begeleiding.

 

 

Begin sesshin maandagnamiddag 13 juli om 18 uur met een licht avondmaal – aankomst vanaf 13 uur.
Einde sesshin zondag 19 juli om 15 uur na het opruimen.
Wij halen mensen op aan het dichtstbijzijnde treinstation (Sinzig) op maandag 13 juli om 13.15 uur. De terugrit naar het station kan ter plaatse geregeld worden (zie hieronder).

 

 

 

 

onze zendo in Haus Königssee

De voormalige “Dorfgaststätte” (1893) werd begin jaren negentig op ecologische wijze gerenoveerd tot een charmant en modern retraitehuis. Het is gelegen aan de rand van het landelijke dorpje Oberdürenbach in de heuvels van het vulkanische natuurgebied van de Eifel (Duitsland). We logeren in gerenoveerde, comfortabele een- of tweepersoonskamers, elk met eigen badkamer.

In onze sangha zijn alle maaltijden vegetarisch, maar niet veganistisch. Op aanvraag voorzien wij lactose – of glutenvrij voedsel. Jammer genoeg kunnen wij geen andere diëetmaaltijden verzorgen.

Adres
Haus Königssee,
Hauptstrasse 45,
56651 Oberdürenbach (Eifel)
Duitsland
www.koenigssee-haus.de

Deelnamebijdrage (alles inbegrepen, behalve reiskosten)
Men kan enkel voor de aangegeven periodes inschrijven.

periode

lidmaatschap

bedrag

Eerste week van 6 tot 12 juli of tweede week van 13 tot 19 juli
(7 dagen sesshin – 6 nachten)
kostenbijdragende
Zen Sanghaleden

€ 470

andere deelnemers

€ 530

Volledige periode
van 6 tot 19 juli (14 dagen – 13 nachten)
kostenbijdragende
Zen Sanghaleden

€ 820

andere deelnemers

€ 940

Kostenbijdragende Zen Sanghaleden zijn zij die het jaarlijkse Zen Sanghalidgeld én de jaarlijkse kostenbijdrage gestort hebben. Lees hier meer over lidmaatschap
In de bijdrage is een klein deel solidariteit voorzien.
Wij bieden enkel eenpersoonskamers aan. Koppels en goede vrienden mogen echter een tweepersoonskamer delen en krijgen een reductie, die af te spreken is bij de aanmelding.

 

Aanmelden
Aanmelden voor deze sesshin is noodzakelijk en gebeurt via het aanmeldingsformulier hier.
Je ontvangt onmiddellijk een mail met de bevestiging van je aanmelding. Dan stort je het juiste bedrag van de deelnamebijdrage op de Vdk-bankrekening  van Zen Sangha vzw met vermelding van de naam van de deelnemer, van de precieze periode en van ‘Oberdurenbach 2020′.
Enkel bij ontvangst van je overschrijving is de inschrijving definitief.
IBAN: BE81 8901 5424 8724
BIC: VDSPBE91

Als je nog bijkomende vragen hebt, kan je mailen naar: registratie@zensangha.be

In geval van niet-deelname of annulatie vragen we een vergoeding van 50 €.
De annulatievergoedingen komen integraal het solidariteitsfonds ten goede, waarmee wij heel regelmatig verminderingen geven aan deelnemers die daarom vragen.

 


De Königssee

 

Breng mee
Losse (zwarte) kledij, slippers, wandelkledij, mondmasker en eventueel eigen bankje of kussen.
Breng zelf, indien mogelijk, je eigen handdoeken en éénpersoonslakens (d.i. kussensloop, dekbedovertrek en onderlaken) mee!
Je kan dit ook wel ter plaatse huren.

 

Heenreis

Wij organiseren binnen de sangha kostendelend samenrijden. Geef op het aanmeldingsformulier aan hoeveel mensen je in jouw wagen wil meenemen, of vermeld duidelijk als je eerder wenst om met iemand mee te rijden.

Met de wagen

Neem de autosnelweg (A61) van Keulen naar Koblenz tot de afrit 32 Niederzissen. Volg dan richting Nürburgring tot Niederdürenbach. Rij buiten dit dorp naar rechts richting Oberdürenbach.

Met de trein
Elke dag vertrek er in de voormiddag om 10.25 uur een ICE-trein (ICE 15) van spoor 5 in Brussel-Zuid naar Keulen, waar je om 12.15 uur  aankomt. Daar heb je om 12.32 uur op spoor 7 aansluiting met de trein RE 5 (28515) richting Koblenz Hbf naar het station van Sinzig. Je komt aan in Sinzig (Rhein) om 13.19 uur.  Totale duur van de treinreis is 2.54 uur.
Op maandag 13 juli wacht onze pendeldienst je op aan het station van Sinzig om 13.15 uur en brengt je naar Oberdürenbach (10km). Voor een enkele pendelrit (20km) vragen wij per persoon een bijdrage van € 5. De terugrit naar Sinzig kan ter plaatse geregeld worden.
Reserveer tijdig, zowel je treinticket als je pendel.

V: 10.25u  Brussel-Zuid (trein ICE 15)
A: 12.15u  Köln Hbf
V: 12.32u  Köln Hbf (trein RE 5 (28515) richting Koblenz Hbf )
A: 13.19u  Sinzig (Rhein)

 

Verloop van de dag
De zenmeditatie begint bij dageraad en wordt gevolgd door het ontbijt. Na de werkmeditatie is er opnieuw zazen met daarna zenonderricht of studiekring. Na de lunch heeft een retraitedag nog twee periodes zazen. Daarnaast is er soetrazingen en een informeel avondmaal.

  • 6:30 opstaan
  • 7:00 zazen
  • 9:00 ontbijt
  • 10:15 werkmeditatie
  • 11:30 koffie en thee
  • 11:45 zazen (en zenvoordracht)
  • 13:15 lunch

 

  • middagpauze

 

  • 15:30 koffie en thee
  • 16:00 wandelen of yoga
   16:45 zazen
  • 17:50 soetrazang
  • 18:15 avondmaal
  • 19:45 zazen
  • 21:00 vier geloften
  •  

Bovenstaand dagverloop kan aangepast worden.

 

 

-*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*-

Online deelnemen aan de retraite.

Zen Sangha is verheugd dat zij deze retraites ook online kan aanbieden. Om de rust en de sereniteit van de sesshin te bewaren, vragen we echter om voor per volledige online week in te schrijven .

Een retraitedag voor online deelnemers volgt het ritme van de sesshin ter plaatse en omvat drie periodes van zazen.
’s Morgens starten de online deelnemers om 7.45 uur in plaats van om 7 uur. In de voormiddag is er zazen met daarna teisho. ’s Avond is er meditatie van 19.45 tot 21 uur.
Het meditatieve werk en de namiddagzazen maken evenwel geen deel uit van het online programma.
Evenmin is er tijdens deze online retraite een persoonlijk gesprek met Frank Roshi voorzien.

 

Online programma

  • 7:45 zazen tot 9 uur
  •  
  • 11:45 zazen (en zenvoordracht) tot 13:15 uur
  • middagpauze
  • 19:45 zazen tot 21 uur

 

Inschrijven en betalen

Online deelnamebijdrage

periode

lidmaatschap

bedrag

Eerste week van 6 tot 12 juli of tweede week van 13 tot 19 juli kostenbijdragende
Zen Sanghaleden

€ 70

andere deelnemers

€ 80

Volledige periode
van 6 tot 19 juli
kostenbijdragende
Zen Sanghaleden

€ 140

andere deelnemers

€ 160

Kostenbijdragende Zen Sanghaleden zijn zij die het jaarlijkse Zen Sanghalidgeld én de jaarlijkse kostenbijdrage gestort hebben. Lees hier meer over lidmaatschap

Aanmelden
Aanmelden voor deze sesshin is noodzakelijk en gebeurt via het aanmeldingsformulier hier.
Na aanmelding kan je het juiste bedrag van de deelnamebijdrage storten op de rekening van Zen Sangha vzw met vermelding van ‘online zomerretraite Oberdürenbach 2020′ + je eigen naam + de juiste periode.
Je ontvangt dan achteraf de links waar je digitaal aan de sesshin kan deelnemen samen met een eenvoudige uitleg.

Rekening Zen Sangha :
IBAN-nummer: BE81 8901 5424 8724
BIC-code: VDSPBE91

Voor vragen of meer inlichtingen, schrijf aan registratie@zensangha.be