Zen en Geweldloze Communicatie – basisworkshop op 21 en 22 maart in Gent UITGESTELD
Vermoedelijk verplaatsen we deze basisworkshop Zen en GC naar het najaar.
Binnenkort vind je hier de nieuwe datum. 
 

 

Geweldloze Communicatie (GC), zoals ontwikkeld door Marshall Rosenberg, biedt ons een praktisch en leerbaar proces om empathisch om te gaan met onszelf en anderen. Het is niet alleen een proces met eenvoudig te leren stappen, maar het draagt tevens bij tot de ontwikkeling van een bewustzijn van onderlinge verbondenheid. Het helpt om persoonlijke pijn en relaties te helen, conflicten te voorkomen en oplossen, verbinding en samenwerking te bevorderen, en te leven vanuit verbondenheid.

*

Wanneer wij de overgang maken, zowel op het innerlijke als het inter-persoonlijke vlak, van de ‘retraite’, de ‘stilte’ en het ‘zitten’ naar ons dagelijkse leven in de sangha, de familie of het werk hebben wij praktische middelen nodig om de compassie, die in ons leeft, ook daar op een effectieve manier tot uitdrukking te brengen. Hierbij biedt Geweldloze Communicatie, zoals ontwikkeld door Marshall Rosenberg, ons een praktisch en leerbaar proces om empathisch om te gaan met onszelf en anderen. Het is niet alleen een proces met eenvoudig te leren stappen, maar het draagt tevens bij tot de ontwikkeling van een bewustzijn van onderlinge verbondenheid. Het helpt om persoonlijke pijn en relaties te helen, conflicten te voorkomen en oplossen, verbinding en samenwerking te bevorderen, en te leven vanuit verbondenheid.

In deze workshop zullen wij niet alleen het proces, de stappen en de vaardigheden van Geweldloze Communicatie behandelen, maar ook onderzoeken hoe Geweldloze Communicatie aansluit bij de Zen traditie van niet-oordelen, loslaten en het zijn in het huidige moment met onze aandacht. Deze vorming gebeurt in de geest van de leefintenties van de Zen Peacemakers: niet-weten, erkennen wat is en van daaruit handelen.

Deze workshop kadert dan ook in de training die de Zen Peacemakers Lage Landen willen aanbieden. Sinds 2015 is het reeds de zeventiende keer dat Ruud Baanders in dit verband een workshop GC aanbiedt – de twaalfde keer in de Zen Sangha!

Tijdens de tweedaagse zijn er soms korte meditaties op een stoel, maar de workshop is geen meditatieretraite. Ervaring met zen is geen vereiste.

 


Ruud begeleidt NVC workshop in Japan

 

Ruud Baanders legde een eigen spiritueel parcours af, van verschillende vormen van christendom tot het Chan of zenboeddhisme. Sinds 2006 is hij diepgaand geïnspireerd door het model van geweldloze communicatie, dat de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg (1934-2015) ontwikkelde. Hij volgde bij hem een opleiding en is intussen als trainer in geweldloze communicatie erkend. Voorts oefende hij o.a. bij Thich Nhat Hanh en Sri Ravi Shankar. In 2014 voltooide hij zijn opleiding tot Reiki-meester. Ruud is ook zenleraar, geautoriseerd door Ton Lathouwers. Ruud woont en werkt in Oxford en speelt de japanse shakuhashi-fluit. Hij ging in 2014 mee op pelgrimstocht naar Lampedusa, waar Frank Roshi met hem bevriend raakte. Ruud verzorgt sinds die reis de website www.LampedusaBlues.info

*

 

PROGRAMMA WORKSHOP

 

Zaterdag 21 maart

13.00 aankomst, check-in en koffie en thee
13.30 verwelkoming, kennismaking en meditatie
14.30 inleidende sessie: GC
16.00 pauze
16.30 sessie: GC
18.00 avondmaal
19.00 avondsessie: GC
21.30 einde van de dag

 

Zondag 22 maart

8.30 koffie en thee
9.00 sessie: GC
10.30 koffie- en theepauze
10.55 sessie: GC
12.15 middagmaal en rust
13.30 sessie: GC
15.05 koffie- en theepauze
15.25 afsluitende sessie en afscheid
17.00 einde van de workshop

Dit programma kan echter altijd aangepast worden.

 

Op zaterdagavond serveren wij een eenvoudige broodmaaltijd met misosoep, salade, kaas, zoet beleg, noten en fruit. Dit maal is niet veganistisch.
Op zondag is er geen ontbijt of lunch voorzien, maar brengen de deelnemers zelf picknick mee. Zij zijn ook bereid mee te helpen bij de afwas.
Het verloop van de dag kan altijd aangepast worden.

 

 

Adres: Zen Sangha zendo Gent
Elyzeese Velden 10 B
9000 Gent
Voor een wegbeschrijving klik hier

Bij koud weer gaat de workshop door in de ruime zaal annex zitkeuken van de Steinerschool naast de deur.

 

Inschrijven kan enkel met online
aanmeldingsformulier

Deelnamebijdrage
Kostenbijdragende Zen Sanghaleden: 110 euro
Andere deelnemers: 120 euro

Kostenbijdragende Zen Sanghaleden zijn zij die het jaarlijkse Zen Sanghalidgeld en de jaarlijkse kostenbijdrage gestort hebben. Lees hier meer over lidmaatschap

Rekeningnummer Zen Sangha:
IBAN-nummer: BE81 8901 5424 8724
BIC-code: VDSPBE91

Vermeld bij je overschrijving je eigen naam en ‘GC maart 2020’.

Bewust proberen wij de deelnamebijdrage laag te houden en Ruud vraagt eerlijk gezegd een bescheiden honorarium.
In de workshopsbijdrage zijn de vergoeding, de verblijfs -en reisonkosten van de begeleider begrepen, alsook koffie en thee, koekjes en versnaperingen, fruit, één avondmaal en de werkingskosten. De bijdrage voorziet echter geen ontbijt, lunch of verblijf. Daar zorgen deelnemers zelf voor.

Bij annulering vóór 10 maart worden 20 euro administratiekosten aangerekend, vanaf 10 maart wordt dat 50 euro. Annuleren kan via het formulier.
De annuleringsvergoeding draagt bij aan het honorarium en de reiskosten van de workshopleider.

Voor meer inlichtingen, schrijf aanregistratie@zensangha.be

 

 

Breng mee
Ontbijt en middagmaal voor zondag.

Slippers voor in de workshopruimte.
Slaapzaak als je bij sanghaleden thuis overnacht.


Overnachten
Wij bieden enkele overnachtingsplaatsen aan bij mensen van de sangha thuis aan 10 euro per nacht (douche inbegrepen), te betalen aan het gastgezin. Reserveer hiervoor bij ons voor 10 februari bij je aanmelding voor de workshop.

Men kan zoals gewoonlijk ook overnachten (zonder ontbijt) in Het Rustpunt, het Karmelietenklooster in de Burgstraat, waarmee wij een samenwerkingsverband hebben.
Nieuw prijzen !  Prijs per overnachting: € 57 per nacht + 3 € city-tax per nacht. Parkeren kan aan 9€/nacht.
Inlichtingen tel: 09 225 95 71
Email:
info@rustpunt.net

Burgstraat 46 – 9000 GENT
www.rustpunt.net

 

 

Voor deze basisworkshop is er geen voorafgaande kennis vereist van geweldloze communicatie of zen.

‘Er zijn verschillende manieren om met conflicten om te gaan. Veelal wordt onze keuze – bewust of onbewust – bepaald door vooroordelen of opinies over onszelf en de anderen. Vaak gaat dit gepaard met fysiek, verbaal of psychologisch geweld. We kunnen ook kiezen om vanuit een intentie van verbinding – vanuit een houding van doorleefd mededogen – te spreken en te handelen. Het model van ‘geweldloze communicatie’ is volledig gegrond in deze intentie.
Maar hoe is geweldloze communicatie mogelijk? In deze workshop leren we respectvol luisteren naar de gevoelens en behoeften bij anderen en in onszelf. Hoe kunnen we – zonder conflict – aan ieders behoeften tegemoetkomen? Hoe kunnen we moraliserende oordelen vermijden? Het brengt ons door (zelf)compassie tot een diep begrip en duurzame verbinding.’ (Ruud Baanders)

 

 
facebook