Workshop GC en ecologie 16 – 17 mei

Puzzel

Geweldloze communicatie en ecologie
workshop met Ruud Baanders

zaterdagnamiddag 16 en zondag 17 mei 2020 in Gent

 

inleiding door Ruud Baanders

 

“GC als onze basis

Geweldloze Communicatie (GC) en Ecologie zijn systemische processen of modellen die beide de onderling afhankelijke relaties tussen levende wezens als leefgebied hebben.  Elk heeft een eigen oorsprong, geschiedenis, theoretische achtergrond, praktische gebruikers-groep, terminologie en toepassingsgebied.
Tegelijkertijd zijn er vele overeenkomsten. Het gaat bij beide over de dynamiek van onderlinge verbondenheid tussen levende wezens, over respect voor elkaar, over gemeenschappen, over wat er nu leeft en hoe we een (andere) toekomst willen of kunnen creëren en veel meer.

Vanuit GC benaderen we onszelf, de ander en de wereld met de intentie om een hart-tot-hart verbinding te maken. Dit is een innerlijke houding van volledige geweldloosheid, door Marshall Rosenberg ook wel ‘divine’ energie genoemd, waarin we onderlinge verbondenheid en wederzijdse afhankelijkheid ervaren door het herkennen en erkennen van de gevoelens en de universele behoeften die in ons en in de ander leven.

Ecologie als ons werkgebied

Vanuit het bovengenoemde GC perspectief erkennen we ook één van de fundamentele opvattingen in het boeddhisme namelijk het principe van ‘afhankelijk ontstaan’. Dit verklaart dat alle fenomenen, zowel subjectieve ervaringen als externe objecten, ontstaan in afhankelijkheid van oorzaken en voorwaarden. Niets ontstaat zonder oorzaak. Thich Nhat Hanh noemt dit fundamentele aspect ‘inter-zijn’, de diepe verbondenheid van alles met alles, het onderling afhankelijk bestaan van al het bestaande. 

Vanuit de biologie richtte de ecologie zich oorspronkelijk op de wisselwerking tussen organismen en levensgemeenschappen en hun omgeving. Daarnaast kennen we ook de ecopsychologie, of omgevingspsychologie, die probeert de principes van psychologie en ecologie te combineren. We kennen verder ook de spirituele ecologie, die erkent dat er een spiritueel facet is aan alle kwesties die verband houden met natuurbehoud, milieubewustzijn en rentmeesterschap van de aarde.

Verweven van GC en ecologie

Sinds 2006 werk ik met GC in velerlei toepassingsgebieden, zowel op inter- en intrapersoonlijk niveau, met individuen, families, groepen en organisaties, en zowel op persoonlijk-, werk-, sociaal- en spiritueel gebied.
Sinds 2018 integreer ik vaak GC met elementen van het Internal Family Systems Model (IFS). IFS is de afgelopen twintig jaar geëvolueerd tot een synthese van twee reeds bestaande paradigma’s: systeemdenken en de ‘veelvuldigheid’ van de geest. Het beschouwt een persoon als een ecologie van relatief discrete delen die elk waardevolle kwaliteiten hebben zoals gevoelens en behoeften en die elk een waardevolle rol spelen in onze geest. Deze delen staan onder (bege)leiding van een ‘Zelf’ – psychologisch, spiritueel, religieus … of de invulling die jij er zelf aan wil geven.

Met de synergetische combinatie van GC en IFS gaan wij de ecologie van wat zich in ons en buiten ons afspeelt onderzoeken en in de praktijk brengen. Met de focus op de kern van GC, de universele behoeften, en een “divine” energie of een ‘Zelf’ zullen wij inzichten ontwikkelen en ’tools’ verwerven die alle toepassingsgebieden van ecologie met elkaar in verbinding kan brengen.

Werkenmethodes in deze workshop

In deze workshop zullen we experimenteren met de integratie van GC met IFS, zowel in onze innerlijke als uiterlijke wereld. De focus van deze workshop zal liggen op het onderzoeken wat ecologie voor jou zelf betekent en hoe je daar in jouw wereldbeleving vorm aan wil en/of kan geven vanuit een GC perspectief. Hierbij zullen we werken met een verscheidenheid aan oefeningen, creatieve werkvormen en materialen zoals vloermappen. We gaan zowel plenair als in kleine groepjes aan de slag. Het is mijn intentie om gedurende twee dagen te bouwen aan een groepsresultaat dat zowel onze individuele als collectieve ontdekkingstocht en beleving weergeeft. Graag ga ik met jullie deze workshop in vanuit ‘niet-weten’ en ‘erkennen’ van wat er opkomt en laten we een voorspelbare uitkomst los.”

 

 

Deelname

Deelname aan deze workshop is mogelijk indien je een minimaal een basis workshop GC hebt gevolgd bij Ruud of ergens anders (af te stemmen met Ruud).

Tijdens de tweedaagse zijn er soms korte meditaties op een stoel, maar de workshop is geen meditatieretraite. Ervaring met zen is geen vereiste.


Ruud Baanders
legde een eigen spiritueel parcours af, van verschillende vormen van christendom tot het Châan of zenboeddhisme. Sinds 2006 is hij diepgaand geïnspireerd door het model van geweldloze communicatie, dat de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg (1934-2015) ontwikkelde. Hij volgde bij hem een opleiding en is intussen als trainer in geweldloze communicatie erkend. Voorts oefende hij o.a. bij Thich Nhat Hanh en Sri Ravi Shankar. In 2014 voltooide hij zijn opleiding tot Reiki-meester. Ruud is ook zenleraar, geautoriseerd door Ton Lathouwers.
Ruud woont en werkt in Oxford en speelt de japanse shakuhashi-fluit. Hij ging in 2014 mee op pelgrimstocht naar Lampedusa, waar Frank Roshi met hem bevriend raakte. Ruud verzorgt sinds die reis de website www.LampedusaBlues.info

 

 

 

 

Adres: Zen Sangha zendo Gent
Elyzeese Velden 10 B
9000 Gent
Voor een wegbeschrijving klik hier

 

Inschrijven kan enkel met online
aanmeldingsformulier

Deelnamebijdrage
Kostenbijdragende Zen Sanghaleden: 110 euro
Andere deelnemers: 120 euro

Kostenbijdragende Zen Sanghaleden zijn zij die het jaarlijkse Zen Sanghalidgeld en de jaarlijkse kostenbijdrage gestort hebben. Lees hier meer over lidmaatschap

Rekeningnummer Zen Sangha:
IBAN-nummer: BE81 8901 5424 8724
BIC-code: VDSPBE91

Vermeld bij je overschrijving je naam en ‘GC en ecologie mei 2020’. De inschrijving is pas definitief als wij de overschrijving ontvangen hebben.

Bewust proberen wij de deelnamebijdrage laag te houden en Ruud vraagt eerlijk gezegd een bescheiden honorarium.
In de workshopsbijdrage zijn de vergoeding, de verblijfs -en reisonkosten van de begeleider begrepen, alsook koffie en thee, koekjes en versnaperingen, fruit, het avondmaal en de werkingskosten. De bijdrage voorziet echter geen ontbijt, lunch of verblijf. Daar zorgen deelnemers zelf voor.

Bij annulering vòòr 9 mei worden 20 euro administratiekosten aangerekend, vanaf 9 mei wordt dat 50 euro.
De annuleringsvergoeding draagt bij aan het honorarium en de reiskosten van de workshopleider

Voor meer inlichtingen, schrijf aan registratie@zensangha.be

 

Breng mee
Ontbijt en middagmaal voor zondag.
Slippers voor in de workshopruimte.
Slaapzaak als je bij sanghaleden thuis overnacht.


Overnachten
Wij bieden enkele overnachtingsplaatsen aan bij mensen van de sangha thuis aan 10 euro per nacht (douche inbegrepen), te betalen aan het gastgezin. Reserveer hiervoor bij ons voor  bij je aanmelding voor de workshop.

Men kan zoals gewoonlijk ook overnachten (zonder ontbijt) in Het Rustpunt, het Karmelietenklooster in de Burgstraat, waarmee wij een samenwerkingsverband hebben.
 Nieuw prijzen !  Prijs per overnachting: € 57 per nacht + 3 € city-tax per nacht. Parkeren kan aan 9€/nacht.
Inlichtingen tel: 09 225 95 71
Email:
info@rustpunt.net
Burgstraat 46 – 9000 GENT
www.rustpunt.net

 

Programma workshop

Zaterdag 16 mei

13.00 aankomst, check-in en koffie en thee
13.30 verwelkoming, kennismaking en meditatie
14.30
inleidende sessie: GC
16.00 pauze
16.30 sessie: GC
18.00 avondmaal
19.00 avondsessie: GC
21.30 einde van de dag

 

Zondag 17 mei

8.30 koffie en thee
9.00 sessie: GC
10.30 koffie- en theepauze
10.55 sessie: GC
12.15 middagmaal en rust
13.30 sessie: GC
14.45 koffie- en theepauze
15.00 afsluitende sessie en afscheid
16.00 einde van de workshop

 

Op zaterdagavond serveren wij een eenvoudige broodmaaltijd met misosoep, salade, kaas, zoet beleg, noten en fruit. Dit maal is niet veganistisch.
Op zondag is er geen ontbijt of lunch voorzien, maar brengen de deelnemers zelf picknick mee.
Het verloop van de dag kan altijd aangepast worden.

facebook