Eind mei is de ‘eco-filosoof’ en zenleraar David Loy op rondreis door Europa. Na workshops en lezingen in Spanje, Parijs en Bonn verblijft hij ook een weekend in Gent vóór hij via Nederland naar Londen reist.
Het zal de derde keer zijn dat David in de Zen Sangha te gast is. Deze keer echter biedt hij ons naast een lezing ook een tweedaagse workshop over ‘Ecodharma’ aan. 

Op vrijdagavond 27 mei geeft hij een publieke lezing in de zendo, die open is voor iedereen.
Op zaterdag 28 en zondag 29 mei begeleidt hij bij ons een tweedaagse ecoworkshop.

 

David Robert Loy is hoogleraar boeddhistische en vergelijkende filosofie, auteur en zenleraar. Hij was medeoprichter van het Rocky Mountain Ecodharma Retreat Center. Zijn meest recente publicatie, “EcoDharma. Buddhist Perspectives on the Ecological Crisis” werd in 2021 gepubliceerd.

 

LEZING VRIJDAG 27 MEI om 19.30 uur

The Ecosattva Way: Serene, Compassionate and Actionable in the Climate Crisis is het thema van de lezing, waarop hij zijn diepgaande studies over de meervoudige ecologische crisissen en de rol van het boeddhisme daarin met ons zal delen.

Stellen de boeddhistische leerstellingen een andere manier voor om de biosfeer en onze relatie ertoe te begrijpen? Hoe kan zo’n alternatief inzicht ons werkelijk helpen op dit cruciale moment in de geschiedenis van de mensheid, nu we de aarde zoveel schade toebrengen?

In zijn lezing belicht David Loy de verrassende parallellen tussen onze individuele fout van afgescheidenheid en de huidige toestand van de menselijke beschaving. De stelling vanuit een boeddhistisch perspectief: de ecologische crisis is evenzeer een spirituele uitdaging als een technologische en economische. Want aan al deze problemen ligt ten grondslag dat we de onderlinge verbondenheid en afhankelijkheid negeren, vergeten en ontkennen.

Betekent dit dat er ook een parallel is tussen de oplossingen? Kan de boeddhistische benadering van ons persoonlijk lijden ook de weg wijzen naar de oplossing van onze collectieve crisis?

 

De lezing is in het Engels en begint om 19.30 uur.
Je hoeft niet aan te melden.

Bijdrage 15 euro

Adres
Elyzeese Velden 10 B, 9000 Gent.
Voor een wegbeschrijving klik hier

 

WORKSHOP : THE ECOSATTVA PATH
van vrijdag 27 tot zondag 29 mei

De ecoworkshop begint op vrijdagavond 27 mei met de lezing in de zendo (zie hierboven).
Op zaterdag 28 en zondag 29 mei beginnen we om 9 uur. Er is een programma met meditatie, onderricht, interactieve werkvormen, samenzijn, uitwisseling en een stiltewandeling. Wij gaan in gesprek over onze mogelijkheden voor meditatieve en actieve participatie in een vernieuwd klimaatbesef.

’s Middags is er een warme, vegetarische lunch voorzien.
Op zaterdag eindigen we de dag om 17.30 uur, op zondag ronden we het weekend af – na het opruimen – om 15 uur.

Deelnamebijdrage: 90 euro.
Zen Sangha organiseert deze activiteiten met David Loy uit sympathie en beoogt hierbij geen financieel gewin. De deelnamebijdrage dekt de reis- en verblijfskosten, de vergoeding voor David en een deel werkingskosten.

Aanmelden

Inschrijven kan hier met het aanmeldingsformulier, waarna je een bevestiging per mail ontvangt.
Na aanmelding kan je de deelnamebijdrage storten op de rekening van Zen Sangha vzw met vermelding van ‘ecoweekend’ en je EIGEN naam. Je deelname is pas definitief na ontvangst van deze storting.

Rekening Zen Sangha :
IBAN-nummer: BE81 8901 5424 8724

BIC-code: VDSPBE91

Voor meer inlichtingen, schrijf aan registratie@zensangha.be

Locatie
Zen Sangha zendo, Elyzeese Velden 10B, Gent.
Voor een wegbeschrijving, klik hier.

Meebrengen
Slaapzak als je bij sanghaleden thuis overnacht.

Overnachten
Wij bieden enkele overnachtingsplaatsen aan bij mensen van de sangha thuis aan 10 euro per nacht (douche inbegrepen), te betalen aan het gastgezin. Reserveer hiervoor bij ons als je aanmeldt voor de workshop
Het Rustpunt is dit weekend volzet!

 

 

Biedt het boeddhisme een eigen perspectief op de ecologische crisis? Impliceren zijn leringen een ander begrip van de biosfeer en onze verhouding ertoe, en kunnen die ons werkelijk helpen in deze kritieke tijden waarin zovele van onze daden meehelpen aan de vernietiging ervan? We kunnen het betwijfelen: tenslotte leefde Sjakjamoeni Boeddha in een heel andere tijd en ruimte, het IJzertijdperk in India. Anderzijds was de Boeddha wel vertrouwd met dukkha, een begrip dat meestal wordt vertaald als ‘lijden’, maar dat in de ruimste zin betekent: onvrede, ongenoegen, onrust – in de grond ons manifest onvermogen gelukkig te zijn. Dat wil niet zeggen dat het leven altijd kommer en kwel is, maar dat zelfs zij die rijk en gezond zijn een onbehagen ervaren dat blijft knagen. Dat we ons leven frustrerend vinden, het ene vervloekte probleem na het andere hebben, is geen toeval, want het ligt in de aard van de niet-verlichte geest zich druk te maken om dingen. Wat betekent dat voor de ecologische crisis? Volgens het boeddhisme lopen er precieze en diepgaande parallellen tussen ons vaak voorkomend persoonlijk gevoel van onvrede en de huidige toestand van de menselijke beschaving. Dit suggereert dat de eco-crisis evenzeer een spirituele als een technologische en economische uitdaging is. Betekent dit dat er ook een parallel loopt tussen de twee oplossingen? Wijst het boeddhistische antwoord op ons persoonlijk lijden ook de weg naar een oplossing voor onze collectieve crisis?

 

 

Neem alvast een kijkje op zijn webstek www.davidloy.org

 

Ecodharma: Buddhist Teachings for the Ecological Crisis (Somerville, MA: Wisdom Publications, 2019).

‘This landmark work is simultaneously a manifesto, a blueprint, a call to action, and a deep comfort for troubling times. David R. Loy masterfully lays out the principles and perspectives of Ecodharma—a Buddhist response to our ecological predicament, introducing a new term for a new development of the Buddhist tradition.’

Verkozen tot Best Spiritual Book of the Year” by Spirituality & Practice