VERVOLGWORKSHOP:  ‘VIJANDBEELDEN’

  • op zaterdagnamiddag 30 november en zondag 1 december in Gent
  • deelnamebijdrage: 110 of 120 euro
  •  

Geweldloze Communicatie (GC), zoals ontwikkeld door Marshall Rosenberg,
biedt ons een praktisch en leerbaar proces om empathisch om te gaan met onszelf en anderen. Het is niet alleen een proces met eenvoudig te leren stappen, maar het draagt tevens bij tot de ontwikkeling van een bewustzijn van onderlinge verbondenheid. Het helpt om persoonlijke pijn en relaties te helen, conflicten te voorkomen en oplossen, verbinding en samenwerking te bevorderen, en te leven vanuit verbondenheid.

 

Transformeren van Vijandbeelden

“Vijandbeelden zijn de belangrijkste reden waarom conflicten niet worden opgelost”
Marshall Rosenberg

De term ‘vijandbeeld’ werd door Marshall Rosenberg in Geweldloze Communicatie geïntroduceerd als een negatief (soms positief) beeld dat we kunnen hebben van onszelf of van een ander hebben en dat het aangaan van een empathische verbinding met onszelf en/of ander in de weg staat.

Vijandbeelden kunnen zowel bewust als onbewust in ons denken aanwezig zijn. Zij ontstaan ​​vaak door invloeden vanuit onze persoonlijke, culturele of sociale opvoeding en omgeving. Het vijandbeeld kan recentelijk zijn ontstaan, maar kan ook reeds lang in ons aanwezig zijn, bijvoorbeeld als een gewoonte, energie of een overtuiging. Vijandbeelden zijn meer dan alleen “jakhalstaal”, ze zijn vaak vaster en dieper geworteld kunnen uit oordelen, overtuigingen, normen, waarden en emoties bestaan.
In deze workshop zullen we onderzoeken wat precies een vijandbeeld is, hoe het wordt gevormd, wanneer het wordt geactiveerd, waar het zich in ons en in anderen bevindt en hoe we het kunnen transformeren.

Wat buiten is, is ook binnen, dus we zullen vijandbeelden onderzoeken die we hebben van:

  • onszelf
  • mensen met wie wij direct contact hebben
  • mensen die verder ons weg staan en vaak tot ons komen via verscheidene vormen van media, bijvoorbeeld; politici, activisten, religieuze mensen, mensen van andere culturen, geslacht, enz.

 

Voor het transformeren van vijandbeelden is het belangrijk dat we ons niet langer identificeren met de delen van ons die vijandbeelden creëren, maar dat we verbonden blijven met de plek in onszelf die Marshall Rosenberg onze “goddelijke energie” noemt. We zullen onderzoeken hoe we in verbinding kunnen komen, en blijven, met de kwaliteiten van deze plek en van waaruit we een liefdevolle verbinding kunnen maken met vijandbeelden over onszelf en de ander.
Hiertoe zullen we gebruik maken van processen vanuit het GC gedachtengoed in combinatie met elementen vanuit Internal Family Systems zoals ontwikkeld door Richard Schwartz. Hierbij zullen we een verscheidenheid aan leerprocessen en oefenmaterialen (bijv. vloermappen) gebruiken.

Hetgeen in deze workshop wordt behandeld kan toegepast worden zowel in persoonlijke- en werk relaties als mede in een (semi-) professionele omgeving, bijvoorbeeld bij het bemiddelen van conflicten.

Deze workshop kadert in de training die de Zen Peacemakers Lage Landen willen aanbieden. Sinds 2015 is het reeds de achttiende keer dat Ruud Baanders in dit verband een workshop GC aanbiedt – de dertiende keer in de Zen Sangha in Gent!

Tijdens de tweedaagse zijn er soms korte meditaties op een stoel, maar de workshop is geen meditatieretraite. Ervaring met zen is geen vereiste, maar de voorwaarde voor deelname is evenwel het gevolgd hebben van:

a) de GC en Zen ‘basisworkshop’
b) vergelijkbare workshops elders (af te stemmen met Ruud).

 


Ruud Baanders
legde een eigen spiritueel parcours af, van verschillende vormen van christendom tot het chan- of zenboeddhisme. Sinds 2006 is hij diepgaand geïnspireerd door het model van geweldloze communicatie, dat de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg (1934-2015) ontwikkelde. Hij volgde bij hem een opleiding en is intussen als trainer in geweldloze communicatie erkend. Voorts oefende hij o.a. bij Thich Nhat Hanh en Sri Ravi Shankar. In 2014 voltooide hij zijn opleiding tot Reiki-meester. Ruud is ook zenleraar, geautoriseerd door Ton Lathouwers en hij speelt de japanse shakuhashi-fluit.
Ruud woont en werkt in Oxford en geeft workshops GC in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Italië, Zweden en ook in Korea en Japan. Hij ging in 2014 mee op pelgrimstocht naar Lampedusa, waar Frank Roshi met hem bevriend raakte. Ruud verzorgt sinds die reis de website www.LampedusaBlues.info

 

 

Programma workshop

Zaterdag 30 november

13.00 aankomst, check-in en koffie en thee
13.30 verwelkoming, kennismaking en meditatie
14.30 inleidende sessie: GC
16.00 pauze
16.30 sessie: GC
18.00 avondmaal
19.00 avondsessie: GC
21.30 einde van de dag

 

Zondag 1 december

8.30 koffie en thee
9.00 sessie: GC
10.30 koffie- en theepauze
10.55 sessie: GC
12.15 middagmaal en rust
13.30 sessie: GC
14.45 koffie- en theepauze
15.00 afsluitende sessie en afscheid
16.00 einde van de workshop

Het verloop van de dag kan altijd aangepast worden.

 

Op zaterdagavond serveren wij een eenvoudige broodmaaltijd met misosoep, salade, kaas, zoet beleg, noten en fruit. Dit maal is niet veganistisch.
Op zondag is er geen ontbijt of lunch voorzien, maar brengen de deelnemers zelf picknick mee.

 

 

Adres: Zen Sangha zendo Gent
Elyzeese Velden 10 B
9000 Gent
Voor een wegbeschrijving klik hier

 

Inschrijven kan met online aanmeldingsformulier

Deelnamebijdrage
Kostenbijdragende Zen Sanghaleden: 110 euro
Andere deelnemers: 120 euro

Kostenbijdragende Zen Sanghaleden zijn zij die het jaarlijkse Zen Sanghalidgeld én de jaarlijkse kostenbijdrage gestort hebben. Lees hier meer over lidmaatschap

Rekeningnummer Zen Sangha:

IBAN-nummer: BE81 8901 5424 8724
BIC-code: VDSPBE91

Vermeld bij je overschrijving je naam en ‘GC december 2019’. De inschrijving is pas definitief als wij de overschrijving ontvangen hebben.

Bewust proberen wij de deelnamebijdrage laag te houden en Ruud vraagt eerlijk gezegd een bescheiden honorarium.
In de workshopsbijdrage zijn de vergoeding, de verblijfs -en reisonkosten van de begeleider begrepen, alsook koffie en thee, koekjes en versnaperingen, fruit, het avondmaal en de werkingskosten. De bijdrage voorziet echter geen ontbijt, lunch of verblijf. Daar zorgen deelnemers zelf voor.

Bij annulering vóór 24 november worden 20 euro administratiekosten aangerekend, vanaf 24 november wordt dat 50 euro. Annuleren kan via het annulatieformulier.
De annuleringsvergoeding draagt bij aan het honorarium en de reiskosten van de workshopleider.

Voor meer inlichtingen, schrijf aan registratie@zensangha.be

 

Breng mee
Ontbijt en middagmaal voor zondag.
Slippers voor in de workshopruimte.
Slaapzaak als je bij sanghaleden thuis overnacht.

Overnachten
Wij bieden enkele overnachtingsplaatsen aan bij mensen van de sangha thuis aan 10 euro per nacht (douche inbegrepen), te betalen aan het gastgezin. Reserveer hiervoor bij ons vóór 24 november bij je aanmelding voor de workshop.

Men kan zoals gewoonlijk ook overnachten (zonder ontbijt) in Het Rustpunt, het Karmelietenklooster in de Burgstraat, waarmee wij een samenwerkingsverband hebben.
Prijs per overnachting, geen ontbijt voorzien: 34 euro (lakens 12 euro extra).
Inlichtingen tel: 09 225 95 71
Email: info@rustpunt.net
Burgstraat 46 – 9000 GENT
www.rustpunt.net

 

‘Er zijn verschillende manieren om met conflicten om te gaan. Veelal wordt onze keuze – bewust of onbewust – bepaald door vooroordelen of opinies over onszelf en de anderen. Vaak gaat dit gepaard met fysiek, verbaal of psychologisch geweld. We kunnen ook kiezen om vanuit een intentie van verbinding – vanuit een houding van doorleefd mededogen – te spreken en te handelen. Het model van geweldloze communicatie is volledig gegrond in deze intentie.
Maar hoe is geweldloze communicatie mogelijk? In deze workshop leren we respectvol luisteren naar de gevoelens en behoeften bij anderen en in onszelf. Hoe kunnen we zonder conflict – aan ieders behoeften tegemoetkomen? Hoe kunnen we moraliserende oordelen vermijden? Het brengt ons door (zelf)compassie tot een diep begrip en duurzame verbinding.’ (Ruud Baanders)

 

 

 

Noteer alvast
Volgend voorjaar biedt Ruud nog twee workshops bij ons in Gent aan:
  • op 21 en 22 maart 2020 een inleidende basisworkshop ‘Zen en GC’
  • op 15 en 16 mei 2020 een vervolgworkshop ‘GC en ecologie’