onderricht eerste week 3-9 juli
met Frank Roshi

Zazen – het hart van zen

* * *

onderricht tweede week 10-16 juli in het Engels
Frank Roshi en Mushin Sensei

Over koan

 

In deze stille zenretraite bieden wij intensieve zenpraktijk aan in Oberdürenbach, een prachtig dorpje in de mooie Eifelstreek net over de Duitse grens. Wij verblijven in Haus Königssee, een aangename plek met een sfeervolle zendo en mooie, ruime kamers. Je kan één of twee weken komen.

De tweede week zullen Frank Roshi en zijn vrouw Mushin Sensei de retraite leiden en samen in het Engels lesgeven over koan vanuit twee verschillende invalshoeken, namelijk Big Mind en de vijf Boeddhawijsheden.

Mushin Sensei faciliteert het Big Mind proces dat de ‘questioning mind’ bevrijdt en ons opent voor het volledige spectrum en de diepte van de contemplatieve koan beoefening. Frank Roshi daarentegen zal zich eerder richten op de ervaringswijsheid en de specifieke energie van de verschillende soorten koans.
Eerdere ervaring met koan is niet vereist en zowel Sensei als Roshi zullen interviews geven.

Op zaterdag 15 juli, de voorlaatste dag van de retraite, bieden we een teisho in het Engels aan op Zoom om 12 uur ’s middags. Alle informatie hierover vind je die week op onze homepage.

De eerste week van de retraite zal Frank Roshi in het Nederlands de grondslagen van zazen behandelen.

 

 

Sesshin betekent letterlijk ‘de geest samenbrengen’ en is een intensieve, meerdaagse zenretraite met een duidelijk dagverloop en programma, die een diep, rustgevend kader scheppen voor beoefening.
Er is vier keer zenmeditatie (zazen) per dag, afgewisseld met wandelmeditatie (kinhin). Ook soetradienst (liturgie) en werkmeditatie (samu) vormen deel van het programma. Er is elke dag onderricht (teisho). Doorheen de retraite bewaren wij de stilte en ondersteunen elkaar in onze verdiepte en toegewijde praktijk. Als het weer het toelaat, mediteren wij buiten en soms gaan wij in de landelijke omgeving wandelen. Er is een persoonlijke interview met de leraar voorzien .

Je kan inschrijven voor één of voor twee weken en er is plaats voor een twintigtal deelnemers.
Mensen nieuw in de praktijk zijn zeer welkom! Alle nieuwkomers krijgen inleidende instructie en persoonlijke begeleiding.

 

 

 

 

Haus Königssee
De voormalige “Dorfgaststätte” (1893) werd begin jaren negentig op ecologische wijze gerenoveerd tot een charmant en modern retraitehuis. Het is gelegen aan de rand van het landelijke dorpje Oberdürenbach in de heuvels van het vulkanische natuurgebied van de Eifel (Duitsland). We logeren in gerenoveerde, comfortabele één- of tweepersoonskamers, elk met eigen badkamer.

In onze sangha zijn alle maaltijden vegetarisch, maar niet veganistisch. Op aanvraag voorzien wij lactose- of glutenvrij voedsel. Jammer genoeg kunnen wij geen andere diëetmaaltijden verzorgen.

Adres
Haus Königssee,

Hauptstrasse 45,
56651 Oberdürenbach (Eifel)
Duitsland
www.koenigssee-haus.de

 

 

 

  

 

Begin sesshin maandagnamiddag 3 juli om 18 uur met een licht avondmaal – aankomst vanaf 13 uur.
Einde sesshin zondag 16 juli om 15 uur na het opruimen.
Er is een pendel voorzien van het dichtstbijzijnde treinstation (Sinzig). Zie bijgewerkte info hieronder.

Op zondag 16 juli, de laatste dag van de retraite, bieden wij op de middag een teisho in het Engels op zoom aan. Die week vind je alle info daarover op onze startpagina.

Deelnamebijdrage (alles inbegrepen, behalve reiskosten)
Men kan enkel voor de aangegeven periodes inschrijven.

periode

lidmaatschap

bedrag

Eerste week van 3 tot 9 juli
of
tweede week van 10 tot 16 juli
(7 dagen sesshin – 6 nachten)
kostenbijdragende
Zen Sanghaleden

€ 480

andere deelnemers

€ 540

Volledige periode
van 3 tot 16 juli (14 dagen – 13 nachten)
kostenbijdragende
Zen Sanghaleden

€ 830

andere deelnemers

€ 950

Kostenbijdragende Zen Sanghaleden zijn zij die het jaarlijkse Zen Sanghalidgeld én de jaarlijkse kostenbijdrage gestort hebben.

Lees hier meer over lidmaatschap
In de bijdrage is een klein deel solidariteit voorzien.

 

Aanmelden
Aanmelden voor deze sesshin is noodzakelijk en kan via het aanmeldingsformulier hier.

Je ontvangt dan onmiddellijk een mail met de bevestiging van je aanmelding. Dan stort je het juiste bedrag van de deelnamebijdrage op de Vdk-bankrekening van Zen Sangha vzw met vermelding van de eigen naam van de deelnemer, van de precieze periode en van ‘Oberdürenbach 2023′.
Enkel bij ontvangst van je overschrijving is de inschrijving definitief.
IBAN: BE81 8901 5424 8724
BIC: VDSPBE91

Als je nog bijkomende vragen hebt, kan je mailen naar: registratie@zensangha.be

In geval van niet-deelname of annulatie na een bevestigde inschrijving vragen we een vergoeding van 50 €.
De annulatievergoedingen komen integraal het solidariteitsfonds ten goede, waarmee wij heel regelmatig verminderingen geven aan deelnemers die daarom vragen.

 

 

 

Breng mee
Losse (zwarte) kledij, slippers, wandelkledij en eventueel eigen bankje of kussen.
Breng zelf, indien mogelijk, je eigen handdoeken en éénpersoonslakens (d.i. kussensloop, dekbedovertrek en onderlaken) mee! Je kan deze ook wel ter plaatse huren.

 

Heenreis

Wij organiseren binnen de sangha kostendelend samenrijden. Geef op het aanmeldingsformulier aan hoeveel mensen je in jouw wagen wil meenemen, of vermeld duidelijk als je eerder wenst om met iemand mee te rijden.

Met de wagen

Neem de autosnelweg (A61) van Keulen naar Koblenz tot de afrit 32 Niederzissen. Volg dan richting Nürburgring tot Niederdürenbach. Rij buiten dit dorp naar rechts richting Oberdürenbach.

Met de trein NIEUWSTE UPDATE 20 juni
Sinds enkele dagen is de uurregeling voor de treinen van Brussel naar Keulen opnieuw veranderd. Volgens de NMBS website zijn er op maandagen 3 en 10 juli inderdaad geen directe hogesnelheidstreinen (ICE) tot Keulen Haubtbahnhof beschikbaar.
Die dag
vertrekt wel de hogesnelheidstrein ICE 315 om 12.25 uur vanuit Brussel-Zuid richting Keulen, maar volgt een ongewoon traject tot aan het eindstation Köln-Ehrenfeld.
Daar neem je de tram naar Köln Hbf, waar je om 15.32 uur de regionale trein National Express RE 5 (DPN 28521) richting Koblenz Hbf kan nemen naar Sinzig (Rhein). Daar kom je dan om 16.19 uur aan.

Op maandagen 3 en 10 juli wacht onze pendeldienst je op aan het station van Sinzig om 16.20 uur en brengt je naar Oberdürenbach (10km). Voor een enkele pendelrit (20km) vragen wij per persoon een bijdrage van € 5. De terugrit naar Sinzig kan ter plaatse geregeld worden.
Reserveer tijdig, zowel je treinticket als je pendel.

Verloop van de dag
De zenmeditatie begint bij dageraad en wordt gevolgd door het ontbijt. Na de werkmeditatie is er opnieuw zazen met daarna zenonderricht of studiekring. Na de lunch heeft een retraitedag nog twee periodes zazen. Daarnaast is er soetrazingen en een informeel avondmaal.

  • 6:30 opstaan
  • 7:00 zazen
  • 9:00 ontbijt
  • 10:15 werkmeditatie
  • 11:30 koffie en thee
  • 11:45 zazen (en zenvoordracht)
  • 13:15 lunch
  • middagpauze
  • 15:30 koffie en thee
  • 16:00 zazen (of soms wandelen)
  • 17:50 soetrazang
  • 18:15 avondmaal
  • 20:00 zazen
  • 21:10 vier geloften

Bovenstaand dagverloop kan aangepast worden.