In deze stille zenretraite bieden wij intensieve zenpraktijk o.l.v. Frank Roshi aan in Oberdürenbach, een prachtig dorpje in de mooie Eifelstreek net over Duitse grens. Wij verblijven in Haus Königssee, een aangename plek met een sfeervolle zendo en mooie, ruime kamers. Je kan één of twee weken komen.

Er gelden op dit moment nog coronamaatregelen, die het reizen naar Duitsland bepalen, maar België geldt er niet langer als een risicogebied.  Met de huidige versoepelingen in Rijnland-Palts kan onze veertiendaagse gewoon doorgaan. Net zoals vorig jaar dragen wij binnen in huis een mondkapje, maar kunnen in de zendo zonder masker mediteren. Lees hieronder meer over de coronamaatregelen.

 

Sesshin betekent letterlijk ‘de geest samenbrengen’ en is een intensieve, meerdaagse zenretraite met een duidelijk dagverloop en programma, die een diep, rustgevend kader scheppen voor beoefening.
Er is vier keer zenmeditatie (zazen) per dag, afgewisseld met wandelmeditatie (kinhin). Ook soetradienst (liturgie) en werkmeditatie (samu) vormen deel van het programma. Frank De Waele Roshi geeft elke dag onderricht (teisho). Doorheen de retraite bewaren wij de stilte en ondersteunen elkaar in onze verdiepte en toegewijde praktijk. Als het weer het toelaat, mediteren wij buiten en soms gaan wij in de landelijke omgeving wandelen. Er is een persoonlijke interview met de leraar voorzien .

Je kan inschrijven voor één of voor twee weken en er is plaats voor een twintigtal deelnemers.
Mensen nieuw in de praktijk zijn zeer welkom! Alle nieuwkomers krijgen inleidende instructie en persoonlijke begeleiding.

De sesshin zal ook via Zoom online te volgen zijn, zodat mensen thuis aan de retraite kunnen deelnemen.
De nodige informatie hierover vind je onderaan deze webpagina.

 

 

In het onderricht tijdens deze retraite behandelen wij de plaatjes van de os. Deze oude, Chinese voorstelling van de verschillende stadia van het zenpad, is een verdere didactische uitwerking van de vijf posities van meester Tozan. De symbolische vereenvoudiging in tien punten samen met de afbeeldingen, die je in omzeggens alle populaire boekjes over zen tegenkomt, laat ons toe om zelf beter de ontwikkeling van onze zenpraktijk te zien en te verstaan.
Wanneer wij bereid zijn om onze eigen ervaring en ons begrip eerlijk te toetsen, ontvouwt deze poëtische representatie zich in al haar diepte. De plaatjes zijn in feite geen kader, maar een spiegel…

 

 

 

Haus Königssee
De voormalige “Dorfgaststätte” (1893) werd begin jaren negentig op ecologische wijze gerenoveerd tot een charmant en modern retraitehuis. Het is gelegen aan de rand van het landelijke dorpje Oberdürenbach in de heuvels van het vulkanische natuurgebied van de Eifel (Duitsland). We logeren in gerenoveerde, comfortabele een- of tweepersoonskamers, elk met eigen badkamer.

Vanwege corona bieden wij enkel eenpersoonskamers aan. Koppels en goede vrienden mogen echter een tweepersoonskamer delen en krijgen een reductie, die af te spreken is bij de aanmelding.

In onze sangha zijn alle maaltijden vegetarisch, maar niet veganistisch. Op aanvraag voorzien wij lactose – of glutenvrij voedsel. Jammer genoeg kunnen wij geen andere diëetmaaltijden verzorgen.

Adres
Haus Königssee,

Hauptstrasse 45,
56651 Oberdürenbach (Eifel)
Duitsland
www.koenigssee-haus.de

 

 

 

CORONA

Wij volgen de lokale Duitse coronamaatregelen, die op dat moment van toepassing zijn in Rijnland-Palts en die op 1 juli nog versoepelden.
In Haus Königssee dragen wij het mondneuskapje. We nemen de handhygiëne in acht en houden 1,5 meter afstand. In de eetzaal staan de tafels verder uit elkaar en wij eten zoveel mogelijk buiten. Wij hoeven geen mondmasker te dragen in de zendo, die vaak verlucht wordt. Als het weer het toelaat, mediteren wij in de boventuin.


ALGEMEEN

Algemene informatie over reizen naar en vanuit het buitenland (ook Duitsland) vind je op een overzichtelijke wijze bij vrtnews. Lees dit, aub.!
De meer officiële link: https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/

Alle algemene informatie over corona https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/

De website FOD Buitenlandse Zaken geeft de meest recente adviezen om vanuit België naar Duitsland te reizen. Daar lezen wij: ‘België was risicogebied van 30 september 2020 tot en met 19 juni 2021. Sinds 20 juni 2021 is het geen risicogebied meer. Voor wie naar Duitsland reist vanuit niet-risicogebied (en de afgelopen tien dagen niet in (hoog)risicogebied was) geldt geen meldplicht, geen quarantaineplicht, en enkel testplicht/quarantaine/vaccinatieplicht indien men met het vliegtuig reist.’

Hotels, vakantieappartementen, enz, zijn toegankelijk mits een negatieve COVID-test die minder dan 24 uur oud is of een onder toezicht uitgevoerde zelftest. [Bij aankomst in Haus Königssee kunnen wij ons ter plaatse geldig laten testen bij Daniela, onze gastvrouw. (Kostprijs test: € 6)]. Wie volledig gevaccineerd of genezen is, heeft geen test nodig. [Zie hieronder: COVID-certificaat]

Noteer ook dat Duitsland strenge regels heeft voor de maskerplicht: in het openbaar vervoer en winkels moeten medische maskers gedragen worden, veelal het FFP2-type. Stoffen maskers of simpele wegwerpmaskers volstaan niet.
Blijf bij klachten of vermoeden van (risico op) besmetting thuis. In sommige Duitse deelstaten is dit trouwens wettelijk verplicht. Op het niet-naleven van de coronaregels staan in Duitsland soms hoge boetes.

 

Om naar België terug te keren na een verblijf in Duitsland, moet je binnen 48 uur voor aankomst in België een Passenger Locator Form invullen
In dit formulier wordt de NUTS-2 classificatie van de Europese Commissie voor de regios gebruikt. De code voor Rheinland-Pfalz is : DEB1

 

COVID-certificaat
Het COVID-certificaat, ook wel het EU Digitaal COVID-19 certificaat genoemd, hebben wij niet nodig om naar Oberdürenbach te gaan.

 

NEDERLAND
Om vanuit Nederland, dat in Duitsland niet langer als een risicogebied gezien wordt, naar de Eifel te reizen, raadpleeg toch liefst eerst de reisvoorwaarden hier: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies

 

 

 

 

Begin sesshin maandagnamiddag 5 juli om 18 uur met een licht avondmaal – aankomst vanaf 13 uur.
Einde sesshin zondag 18 juli om 15 uur na het opruimen.
Er is een pendel voorzien naar het dichtstbijzijnde treinstation (Sinzig). Zie hieronder.

 

Deelnamebijdrage (alles inbegrepen, behalve reiskosten)
Men kan enkel voor de aangegeven periodes inschrijven.

periode

lidmaatschap

bedrag

Eerste week van 5 tot 11 juli
of
tweede week van 12 tot 18 juli
(7 dagen sesshin – 6 nachten)
kostenbijdragende
Zen Sanghaleden

€ 470

andere deelnemers

€ 530

Volledige periode
van 5 tot 18 juli (14 dagen – 13 nachten)
kostenbijdragende
Zen Sanghaleden

€ 820

andere deelnemers

€ 940

Kostenbijdragende Zen Sanghaleden zijn zij die het jaarlijkse Zen Sanghalidgeld én de jaarlijkse kostenbijdrage gestort hebben. Lees hier meer over lidmaatschap
In de bijdrage is een klein deel solidariteit voorzien.
Wij bieden enkel eenpersoonskamers aan. Koppels en goede vrienden mogen echter een tweepersoonskamer delen en krijgen een reductie, die af te spreken is bij de aanmelding.

 

Aanmelden
Aanmelden voor deze sesshin is noodzakelijk en gebeurt  hier via het aanmeldingsformulier.

Je ontvangt onmiddellijk een mail met de bevestiging van je aanmelding. Dan stort je het juiste bedrag van de deelnamebijdrage op de Vdk-bankrekening van Zen Sangha vzw met vermelding van de eigen naam van de deelnemer, van de precieze periode en van ‘Oberdürenbach 2021′.
Enkel bij ontvangst van je overschrijving is de inschrijving definitief.
IBAN: BE81 8901 5424 8724
BIC: VDSPBE91

Als je nog bijkomende vragen hebt, kan je mailen naar: registratie@zensangha.be

In geval van niet-deelname of annulatie na een bevestigde inschrijving vragen we een vergoeding van 50 €.
De annulatievergoedingen komen integraal het solidariteitsfonds ten goede, waarmee wij heel regelmatig verminderingen geven aan deelnemers die daarom vragen.

 

 

 

Breng mee
Losse (zwarte) kledij, slippers, wandelkledij, medisch mondmasker en eventueel eigen bankje of kussen.
Breng zelf, indien mogelijk, je eigen handdoeken en éénpersoonslakens (d.i. kussensloop, dekbedovertrek en onderlaken) mee! Je kan deze ook wel ter plaatse huren.

 

Heenreis

Wij organiseren binnen de sangha kostendelend samenrijden. Geef op het aanmeldingsformulier aan hoeveel mensen je in jouw wagen wil meenemen, of vermeld duidelijk als je eerder wenst om met iemand mee te rijden.

Met de wagen

Neem de autosnelweg (A61) van Keulen naar Koblenz tot de afrit 32 Niederzissen. Volg dan richting Nürburgring tot Niederdürenbach. Rij buiten dit dorp naar rechts richting Oberdürenbach.

Met de trein
Elke dag vertrek er in de voormiddag om 10.25 uur een ICE-trein (ICE 15) van spoor 5 in Brussel-Zuid naar Keulen Hbf, waar je om 12.15 uur  aankomt. Daar heb je om 12.56 uur op spoor 9 D-G aansluiting met de trein (DPN 25425) naar het station van Sinzig (Rhein). Je komt aan in Sinzig om 13.58 uur.  Totale duur van de treinreis is 3.33 uur.

Op maandagen 5 en 12 juli wacht onze pendeldienst je op aan het station van Sinzig om 14 uur en brengt je naar Oberdürenbach (10km). Voor een enkele pendelrit (20km) vragen wij per persoon een bijdrage van € 5. De terugrit naar Sinzig kan ter plaatse geregeld worden.
Reserveer tijdig, zowel je treinticket als je pendel.

V: 10.25u  Brussel-Zuid (trein ICE 15)
A: 12.15u  Köln Hbf
V: 12.56u  Köln Hbf (trein DPN 25425)
A: 13.58u  Sinzig (Rhein)

Verloop van de dag
De zenmeditatie begint bij dageraad en wordt gevolgd door het ontbijt. Na de werkmeditatie is er opnieuw zazen met daarna zenonderricht of studiekring. Na de lunch heeft een retraitedag nog twee periodes zazen. Daarnaast is er soetrazingen en een informeel avondmaal.

  • 6:30 opstaan
  • 7:00 zazen
  • 9:00 ontbijt
  • 10:15 werkmeditatie
  • 11:30 koffie en thee
  • 11:45 zazen (en zenvoordracht)
  • 13:15 lunch
  • middagpauze
  • 15:30 koffie en thee
  • 16:00 zazen (of soms wandelen)
  • 17:50 soetrazang
  • 18:15 avondmaal
  • 19:45 zazen
  • 21:00 vier geloften

Bovenstaand dagverloop kan aangepast worden.

 

 

-*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*–*-

 

Online deelnemen aan de retraite.

Zen Sangha is verheugd dat zij deze retraites ook online kan aanbieden. Om de rust en de sereniteit van de sesshin te bewaren, vragen we echter om voor per volledige online week in te schrijven .

Een retraitedag voor online deelnemers volgt het ritme van de sesshin ter plaatse, maar omvat per dag slechts drie periodes van zazen.
’s Morgens starten de online deelnemers om 7.45 uur in plaats van om 7 uur zoals de groep ter plaatse. In de voormiddag is er zazen met daarna teisho. ’s Avond is er meditatie van 19.45 tot 21 uur.
Het meditatieve werk en de namiddagzazen maken evenwel geen deel uit van het online programma.
Evenmin is er tijdens deze online retraite een persoonlijk gesprek met Frank Roshi voorzien.

 

Online programma

 • 7:45 zazen tot 9 uur
 • 11:45 zazen (en zenvoordracht) tot 13:15 uur
 • 19:45 zazen tot 21 uur

 

Inschrijven en betalen

Online deelnamebijdrage

periode

lidmaatschap

bedrag

Eerste week van 5 tot 11 juli of
tweede week van 12 tot 18 juli
kostenbijdragende
Zen Sanghaleden

€ 120

andere deelnemers

€ 140

Volledige periode
van 5 tot 18 juli
kostenbijdragende
Zen Sanghaleden

€ 200

andere deelnemers

€ 230

Kostenbijdragende Zen Sanghaleden zijn zij die het jaarlijkse Zen Sanghalidgeld én de jaarlijkse kostenbijdrage gestort hebben. Lees hier meer over lidmaatschap

Aanmelden
Aanmelden voor deze online sesshin is noodzakelijk en gebeurt binnenkort via het aanmeldingsformulier hier.

Na aanmelding kan je het juiste bedrag van de deelnamebijdrage storten op de rekening van Zen Sangha vzw met vermelding van ‘online zomerretraite Oberdürenbach 2021’ + je eigen naam + de juiste periode.
Je ontvangt dan achteraf de links waar je digitaal aan de sesshin kan deelnemen samen met een eenvoudige uitleg.

Rekening Zen Sangha :
IBAN-nummer: BE81 8901 5424 8724

BIC-code: VDSPBE91

Voor vragen of meer inlichtingen, schrijf aan registratie@zensangha.be