Van donderdagnamiddag 28 april tot zondagmiddag 1 mei is er opnieuw een stille zenretraite in onze zendo in Gent. Het weekend kan ook online gevolgd worden.
Meld je nu aan!

Op zondagmiddag 1 mei is er een jukaiceremonie waarbij twee sanghaleden, Joris en Tim, de geloften ontvangen. Iedereen is van harte uitgenodigd op deze viering vanaf 11 uur – ook mensen die niet aan de retraite deelnemen!
Hiervoor hoef je niet aan te melden.

 

 

 

Zenmeditatie en verstilling staan centraal op deze retraite (J. sesshin) die in volledige stilte verloopt. Wij mediteren ongeveer zeven uur per dag en eten op meditatieve wijze (J. oryoki). Nieuwe zenbeoefenaars zijn zeer welkom en krijgen persoonlijk instructie en begeleiding in zenmeditatie (J. zazen) en in de andere meditatieve praktijken en gebruiken van een zenretraite.
Zenmeditatie vangt aan bij dageraad en wordt gevolgd door het ontbijt. Na de werkmeditatie is er opnieuw zazen. Na de lunch heeft een retraitedag nog twee periodes meditatie. Daarnaast is er soetrazingen en het avondmaal.
De informatie voor online deelname vind je onderaan deze pagina.

Frank De Waele Roshi zal in het dagelijkse onderricht duidelijke en eenvoudige instructie geven over zenmeditatie in het algemeen, maar ook specifiek over de zithouding en over concrete zenmeditatie-oefeningen zoals ademhaling volgen, wandelmeditatie en vormloze meditatie (J. shikantaza).

 

IN DE ZENDO DEELNEMEN

De deelnemers volgen het volledige dagprogramma en verbinden zich door hun deelname tot het toegewijd oefenen, tot het bewaren van de stilte en het meehelpen bij het opruimen. Iedereen is van harte welkom, de retraite is open en toegankelijk voor iedereen!

 

VERLOOP VAN DE DAG

7:00     zenmeditatie
9:00     ontbijt
10:15   werkmeditatie
11:30   koffie en thee
11:45   zazen en zenvoordracht
13:15   middagmaal

middagpauze

15:30   koffie en thee
16:00   zazen
17:50   soetrazang
18:15   informeel avondmaal
19:45   zazen
21:00   dagsluiting

Bovenstaand programma kan steeds aangepast worden.

 

 

Deelnamebijdrage sesshin in zendo Gent

periode lidmaatschap deelnamebijdrage
van donderdag 28 april tot zondag 1 mei (hele periode) kostenbijdragend lid 120 euro
andere 135 euro

Kostenbijdragende Zen Sanghaleden zijn zij die het jaarlijkse Zen Sanghalidgeld en de jaarlijkse kostenbijdrage gestort hebben. Lees hier meer over lidmaatschap
In de deelnamebijdrage is er een klein deel solidariteit voorzien, dat ons solidariteitsfonds aanvult.

 

Aanmelden

Inschrijven kan hier met het aanmeldingsformulier.

Na aanmelding kan je het juiste bedrag van de deelnamebijdrage storten op de rekening van Zen Sangha vzw met vermelding van ‘zenweekend april 2022’ en je EIGEN naam.

Rekening Zen Sangha :
IBAN-nummer: BE81 8901 5424 8724

BIC-code: VDSPBE91

Voor meer inlichtingen, schrijf aan registratie@zensangha.be

 

Begin sesshin:
LET WEL! Donderdagnamiddag 28 april is door omstandigheden de ontvangst vanaf 17 uur – later dan aanvankelijk was aangekondigd.
Die eerste avond is er geen soetradienst. Om 18 uur bieden wij een vegetarisch avondmaal (soep en brood) aan. Na de startvergadering om 19 uur start de meditatie om 19.45 uur.

Einde sesshin: zondagmiddag 1 mei na de jukaiceremonie en de opruim rond 15 uur.

 

 

Maaltijden zijn meditatief in oryoki (met kommetjes), coronaveilig en vegetarisch, maar niet veganistisch.

Locatie
Zen Sangha zendo, Elyzeese Velden 10B, Gent.
Voor een wegbeschrijving, klik hier.

Meebrengen
Losse, donkere kledij, slippers en eventueel eigen bankje of kussen. Mondmaskers voor het geval dat.
Slaapzak als je bij sanghaleden thuis overnacht.

 

Overnachten
Wij bieden enkele overnachtingsplaatsen aan bij mensen van de sangha thuis aan 10 euro per nacht (douche inbegrepen), te betalen aan het gastgezin.

Reserveer hiervoor bij ons als je aanmeldt voor de sesshin.

Men kan ook overnachten in de mooie retraiteplaats Het Rustpunt, het Karmelietenklooster in de Burgstraat, waarmee wij al lange tijd een fijn samenwerkingsverband hebben. Het Rustpunt biedt ons een speciale prijsafspraak aan. Vermeld daarom uitdrukkelijk dat je deze retraite bij Zen Sangha volgt. Er zijn echter nieuwe ‘coronaprijzen’! Vraag dit na.
Parkeren kan aan 9€/nacht.
Inlichtingen tel: +32 9 9 225 95 71
email: info@rustpunt.net
Burgstraat 46 – 9000 GENT
www.rustpunt.net

Of deelnemers zorgen zelf voor verblijf in Gent (airb&b, camping, enz.).

 

 

 

ONLINE DEELNEMEN

 

 

Deze retraite kan je ook online via Zoom volgen. Het online-aanbod is open en toegankelijk voor alle beoefenaars en vrienden van de Zen Sangha, en ook voor ‘nieuwkomers’, ongeacht hun ervaring met meditatie, boeddhisme of zen.

De deelnemers volgen de driedaagse naar eigen mogelijkheden, maar schrijven voor minimum twee dagen in. Wij zoemen het programma van de sesshin vanaf donderdagavond 28 april 19.45 uur zoals het in de zendo plaats heeft (zie hierboven). Je kan dagelijks online vier keer zazen en kinhin meedoen én op vrijdag- en zaterdagmiddag een rechtstreekse teisho (onderricht) bijwonen. Gedurende de retraite is ook een persoonlijk videogesprek (dokusan) met Frank Roshi voorzien.
Op zondagmiddag streamen wij rechtstreeks de jukaiceremonie.

 

Hoe meedoen?
Voor deze driedaagse, die gemakkelijk te volgen is, bedienen wij ons van het eenvoudige en gebruiksvriendelijke Zoom. Registreren bij Zoom is niet nodig.
Als je voor de online sesshin aangemeld bent, ontvang je op woensdag 27 april van ons per mail de juiste Zoomlink voor de verschillende dagactiviteiten van de retraite.
De eerste zoomsessie is op donderdagavond 28 april om 19.45 uur.
Klik de betreffende link open enkele minuten voor aanvang en je bent bij ons!
Meld je nu aan en ga met ons mee in de stilte. 
 
Let wel
Op een tablet of smartphone moet wel een app worden gedownload:
Apple: https://apps.apple.com/us/app/id546505307
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=us.zoom.videomeetings
Als je hierboven klikt op de link van de bijeenkomst wordt de Zoom App automatisch gestart. Na het invullen van je naam kun je deelnemen aan de bijeenkomst.

Inschrijven en betalen voor de online-retraite

Deelnamebijdrage
Zestig euro voor de volledige drie dagen.

Aanmelden
Aanmelden kan je met het online aanmeldingsformulier.

Na aanmelding kan je het juiste bedrag van de deelnamebijdrage storten op de rekening van Zen Sangha vzw met vermelding van ‘online zenweekend april 2022’ en je EIGEN naam.
Je ontvangt dan op ten laatste op woensdag 27 april de links waar je digitaal aan de sesshin kan deelnemen.

Rekening Zen Sangha :
IBAN-nummer: BE81 8901 5424 8724

BIC-code: VDSPBE91

Voor vragen of meer inlichtingen, schrijf aan registratie@zensangha.be

 

 

VRAGEN

Vraag: Wat als ik niet de hele (online) retraite kan meezitten?
Antwoord: Je mag zelf kiezen hoeveel je meedoet, maar men schrijft in voor minimum twee dagen. Je kan de volledige driedaagse volgen of een deel van de retraite meedoen, weggaan en later weer terugkomen.

Vraag: Hoe neem ik deel aan de online retraite?
Antwoord: We zullen elkaar online ontmoeten en oefenen op het eenvoudige Zoom-format. Zie de duidelijke gebruiksaanwijzing hierboven. De links om deel te nemen aan de retraite zullen op 27 april naar uw e-mail worden gestuurd. Kom dan gewoon online en volg mee.

Vraag: Hoe krijg ik een interview met Roshi?
Antwoord: Roshi zal elke deelnemer persoonlijk uitnodigen voor een één-op-één videogesprek. Dit zal een gelegenheid zijn om vragen die je hebt over de praktijk te stellen en/of om te werken met koan.

Vraag: Wat moet ik doen om me voor te bereiden?
Antwoord: Maak thuis een rustige plek klaar om te mediteren waar je niet onderbroken wordt. Je kan een klein altaartje opzetten met dingen die je inspireren zoals bijvoorbeeld een boeddhabeeld, een foto, een kaars of bloemen. Zit op een meditatiekussen, een bankje of een stoel.

Vraag: Kan ik meedoen met mijn telefoon of tablet?
Antwoord: U kunt deelnemen met een telefoon of tablet, maar een laptop is zeer aan te bevelen.