Tijdens deze studie- en praktijkdag voor de shokenstudenten bezinnen wij ons aan de hand van de volgende twee vragen:

Hoe kunnen wij als shokenstudenten in de sangha een waarachtige beoefening ondersteunen en versterken?
Wat is de rol hierin van de lokale groepen en hun verantwoordelijken?

Deze dag van verdiept zenonderricht is enkel voor de persoonlijke shokenstudenten van Frank Roshi, die hen daar dan ook hoopt en verwacht te mogen begroeten.

Praktisch
De praktijkdag begint stipt om 9.30 uur  – koffie en thee vanaf 9 uur – en eindigt rond 16.30 uur
Bijdrage: 20 euro
Een warme lunch is voorzien.

Adres: Zen Sangha zendo Gent
Elyzeese Velden 10B, Gent

 

Shoken

‘Shoken‘ is een zenritueel van hart tot hart tussen leraar en zenstudent, dat de bereidheid en het wederzijdse vertrouwen om samen te oefenen en te studeren uitdrukt.
Shoken bekrachtigt enerzijds het voornemen van de student om intensief en onvoorwaardelijk van aangezicht tot aangezicht te werken met een zelfgekozen, erkende zenleraar.
Anderzijds bezegelt shoken de integere en toegewijde betrachting van de leraar naar de student toe, die gegrond is in zijn persoonlijke ervaring met zijn eigen leraar van de intimiteit en de overgave van shoken.

 

Frank Roshi met zijn lerares Genno Roshi

 

Shoken is het wederzijds erkennen van elkaars ware natuur. Deze interpersoonlijke verbinding is op zich de manifestatie van de nonduale weg en haar eerste oefening. Shoken vraagt zowel van de student als van de leraar een grote openheid, vertrouwen, waarachtigheid.
Er zijn de spirituele instructies en de concrete begeleiding op het meditatieve pad. Maar ook aannames, verwachtingen, projecties, overdracht, enz. komen aan bod en worden in een veilige omgeving eerlijk onderzocht.  Omdat deze spirituele begeleidingsrelatie per definitie ongelijk is, kan – en mag – zij niet geïnstrumentaliseerd worden. Daarom zijn wederzijds respect, heldere intenties, duidelijke grenzen en een gezonde werkzaamheid noodzakelijk.

Shoken is samen met de vormloze meditatie (J. shikantaza) en de koanstudie het unieke zengegeven bij uitstek. In onze Zen Sangha staat de integere en intieme leraar-studentrelatie dan ook centraal en heeft over de jaren haar vormende waarde en ethische deugdelijkheid bewezen.

Algemeen blijft shoken als methode echter één van de minst begrepen aspecten van de hedendaagse zenbeoefening. En dat is jammer, want zij biedt uitzonderlijke mogelijkheden tot groei en verdieping.

 

 

 

 

De elf praktijken van een shokenstudent

Een zenbeoefenaar in de Zen Sangha onderhoudt een gemeende zazenbeoefening, gaat regelmatig op dokusan, neemt deel aan sesshin en aan andere activiteiten (teisho, studiegroep, zazenkai, straatretraite, 49 dagen, 27/27, enz.) én beoefent dana d.i. vrijelijk geven wanneer de situatie het vraagt.

Daarenboven neemt de shokenstudent in de Zen Sangha zelf ook de persoonlijke beoefening op van de volgende zeven praktijken:

1. sanzen: langere dokusan
2. koanstudie
3. jikiji: de vier onmiddellijke meditaties
4. vrijwillig meditatief meewerken in en voor de sangha
5. zich het boek On Zen Practice: Body, Breath, and Mind van Taizan Maezumi Roshi en Bernie Glassman Roshi eigen maken, d.w.z. in de loop van 2018 de volledige tekst traag lezen, herlezen, overwegen en daarbij moeilijke woorden opzoeken en persoonlijke aantekeningen maken.
6. de verschillende rollen in de zendo aanleren (jikido, chiden, doan, mokugyo, enz.)
7. de shokendagen als prioriteit zien en bijwonen


 Op straatretraite in Keulen