Enkele maanden na onze geslaagde uitstap naar Parijs, herneemt Zen Sangha met haar franstalige leden deze unieke kunsthistorische vierdaagse onder de leiding van Frank Roshi, die jarenlang gids was in Parijs en graag zijn beleving van de lichtstad deelt met de sangha.
Partners en vrienden zijn van harte welkom! De voertaal is deze keer Frans, maar ook enkele nederlandstalige mensen nemen deel. Op de valreep zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar. Meld je alsnog aan!

 

TER INLEIDING

Wij zullen niet alles doen en overal gaan. Het tempo zal traag zijn.
Beeldende kunst, architectuur en ruimtelijke ordening willen wij samen ‘anders’ bekijken.
Wij verlaten de platgetreden paden, gaan langs enkele bijzondere plekken en wandelen een doordacht traject.

 

Het programma

De eerste dag donderdag 22 februari reist elke deelnemer op eigen houtje naar de Franse hoofdstad, waar wij om 16 uur afspreken in ons hotel voor de startvergadering. Je kan uiteraard ook vroeger aankomen in de stad en je mag in het hotel inchecken vanaf 15 uur.
Wij verblijven in het gemoedelijke ‘Foyer Le Pont’ in het 14de arrondissement.  Na een avondwandeling in de buurt gaan wij samen dineren.

Vrijdag 23 februari is er ’s morgens een ‘kennismaking’ met de befaamde reeks Vlaamse wandtapijten van de ‘Dame met de eenhorn’ in het Musée de Cluny met haar rijke collectie middeleeuwse kunst. Het hoogtepunt van de week wordt ongetwijfeld ons bezoek later op de dag aan de Mark Rothko-tentoonstelling in de Louis Vuitton Foundation in het Bois de Boulogne.

Zaterdagvoormiddag 24 februari staat een bezoek aan het Musée Marmottan gepland en ontdekken wij de grootste collectie schilderijen van Claude Monet ter wereld. In de namiddag bezoeken wij het Musée Guimet, de rijkste verzameling boeddhistische kunst in Europa. ’s Avonds treffen wij elkaar in het Foyer om samen uit te gaan eten in de buurt.

Zondag 25 februari gaan wij naar Montreuil en bezoeken er het Dana Zencentrum. In de namiddag keren wij terug naar huis en is er geen meer programma voorzien. Je kan echter zelf nog iets bezoeken voor je de stad verlaat.

Dit wordt waarschijnlijk een onvergetelijke uitstap. Wij wandelen veel, zien mooie dingen, tafelen lekker en ontdekken Parijs op een andere manier.
Kleine veranderingen aan het programma zijn nog steeds mogelijk, maar voor de musea en de Rothko-expositie hebben wij reeds de kaartjes.

De meeste noodzakelijke inlichtingen over deze reis staan verder op deze pagina.

 

 

Wat wij onder andere gaan zien…

Musée de Cluny


De dame met de eenhorn
In het Musée de Cluny, het museum voor middeleeuwse kunst, ontdekken wij deze voor velen onbekende (Vlaamse) kunstschat, zonder twijfel het meest beroemde ensemble van wandtapijten!

De Louis Vuitton Foundation is een nieuw Frans kunstmuseum en cultureel centrum gesponsord door de groep LVMH.
Het deconstructivistische gebouw is ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry, die ook het Guggenheim Museum in Bilbao tekende, en opende in 2014. Het transparante museum ligt naast de Jardin d’Acclimatation in het Bois de Boulogne in het 16e arrondissement van Parijs, grenzend aan Neuilly-sur-Seine.
Bij onze aankomst nemen wij de tijd om het gebouw aan de buitenkant te bekijken.

De tentoonstelling, gewijd aan de Amerikaanse schilder Mark Rothko (1903-1970), brengt 115 werken samen uit belangrijke internationale openbare collecties en privéverzamelingen. De expo volgt een chronologische route, die de carrière van de contemplatieve kunstenaar traceert vanaf zijn eerste figuratieve schilderijen tot de herkenbare Color Field Painting, die zijn werk definieert. Rothko’s abstracte doeken ademen een bijna mystieke sfeer uit. Wij kregen de toestemming om in de tentoonstelling als groep een kijkoefening met aansluitende rondleiding te doen.
Musée Marmottan

Het Musée Marmottan Monet werd, is een museum voor schone kunsten in het 16e arrondissement van Parijs, vlakbij de Ranelagh Gardens. Het herbergt een collectie kunstvoorwerpen en schilderijen uit het Eerste Empire, maar ook werken van impressionistische schilders, waaronder ’s werelds grootste collectie werken van Claude Monet.
Zie: https://fr.wikipedia.org/wiki/Mus%C3%A9e_Marmottan_Monet

 

Musée national des arts asiatiques (Musée Guimet)
In het ‘Musée national des Arts asiatiques – Guimet’, afgekort tot ‘Mnaag’ en meestal het Musée Guimet genoemd, bezoeken wij met de grootste collectie Aziatische kunst in Europa.
Zie: https://fr.wikipedia.org/wiki/Mus%C3%A9e_national_des_Arts_asiatiques_-_Guimet

 

PRAKTISCHE INFO

Verblijfadres: Foyer Le Pont – 86 Rue de Gergovie, 75014 Paris, Frankrijk

We zijn te gast bij het Europees ontmoetingscentrum voor protestantse kerken in het hart van Parijs (14de arr – nabij metrostation Alésia).
Website: https://foyerlepont.ekir.de/francais/home
Zie hier een filmpje over het Foyer.

Wij reserveerden kamers voor 1 of 2 personen met eigen douche en WC. Inbegrepen: lakens, handdoeken en ontbijt.
Mensen die een éénpersoonskamer boeken, betalen een toeslag van 21 euro per nacht.

’s Avonds gaan wij samen eens Algerijns (couscous), eens Koreaans en eens Frans gaan eten. Voor deze drie maaltijden is steeds een vegetarische optie voorzien.

Met deze vierdaagse willen wij graag een beetje de kas van onze sangha spijzen…
Inbegrepen in de deelnameprijs zijn het logies mét ontbijt, de toegangskaartjes voor vier musea, de administratie- en werkingskosten en de begeleiding. Het dagelijkse avondmaal met drankje is ook in de prijs inbegrepen.

 

Aanmelden bij Frank Roshi: frank(at)zensangha.be

Deelnameprijs

Voor deelnemers die een tweepersoonskamer boeken: 450 euro.
Voor zij die een éénpersoonskamer wensen: 515 euro.

Merk op dat de reiskosten, de metrokaartjes, de dagelijkse middaghap, het persoonlijk verbruik én vrije activiteiten NIET in de deelnameprijs inbegrepen zijn.

Je stort het juiste bedrag op de rekening van Zen Sangha vzw met vermelding van ‘Paris 2024’ en je EIGEN naam.

Rekening Zen Sangha :
IBAN-nummer: BE81 8901 5424 8724

BIC-code: VDSPBE91

Van zodra wij je storting ontvangen is je inschrijving definitief en zal je een bevestiging en een gedetailleerd programma krijgen.
Voor meer inlichtingen bel Roshi op 0472 48 66 49.

 
Annulatie
Indien je op de valreep toch niet mee zou kunnen, verwittig dan alsjeblief zo snel mogelijk. Bij annulatie zijn wij gebonden aan de afspraken met het hotel.
Zeg je af vóór 15 februari 2024 dan storten wij je de deelnameprijs terug, maar betaal je een annulatiekost van 70 euro (voor o.a. reeds bestelde museatickets en administratie).
Zeg je af vanaf 15 februari dan storten wij je de deelnameprijs terug, maar betaal je 50% van je hotelkosten plus de annulatiekost van 70 euro .
 
 

 

Verplaatsing NAAR Parijs

Iedereen reist op zelfstandig of in kleine groepjes naar Parijs (onderling af te spreken).
Enkele suggesties met prijsbenaderingen.

Met de trein NMBS – grote verschillen al naargelang leeftijd, eigen kortingskaarten, vertrekuren, vertrekstation, grootte van het reisgezelschap, enz. – tijdig reserveren voor scherpe prijs.
Tarieven bij benadering heen en terug naar Parijs (Gare du Nord) kan je vinden op website NMBS Internationale treinen:

  • via Brussel Zuid met de Thalys – dit is gangbaar het duurdere tarief: vanaf 80 euro + ticket naar Brussel-Zuid.
  • via Moeskroen en de hogesnelheidstrein vanuit Lille (Flandres) – dit is gangbaar het goedkopere tarief : vanaf  75 euro + ticket naar Moeskroen + ticket Moeskroen-Lille (Flandres).
    Let op! Lille (Rijsel) heeft twee stations: Lille-Flandres en Lille-Europe.

Eigen wagen – er is geen parkeergelegenheid in de buurt van het Foyer – je kan parkeergarages vinden waar je langer kan parkeren (goedkoopste plaatsen: tussen 88 en 150 euro voor parkeren tussen donderdagmiddag 16u en zondagmiddag 16u) – er is ook vignet nodig om stad binnen te mogen (5 euro).
Overweeg autodelen met andere deelnemers.

Flix-bus – tijdig reserveren!
Tarieven heen en terug naar Parijs (Bercy), kaan je lezen op www.flixbus.be

Verplaatsing IN Parijs

De metro breng ons relatief snel van de ene plek naar de andere. Wij reizen bijna altijd in groep en zorgen voor duidelijke reisinstructies per afspraak.
Iedereen koopt zelf bij aankomst in Parijs een individueel ‘carnet’ voor 10 ritten (19,10 euro). Alvast 2 ritten hiervan heb je nodig om van je aankomstplek (Gare du Nord, Bercy, parkeergarage, …) naar het Foyer te reizen en terug. Dan resten nog 8 ritten voor de verblijfsperiode. Mochten meer ritten nodig blijken, dan kunnen die bijgekocht worden.

 

Breng zeker mee

  • Goede, ingelopen stapschoenen en genoeg baar geld zijn noodzakelijk.
  • Een handig rugzakje en een drinkfles zijn wenselijk.
  • Misschien een reisparaplu.
  • Een picknick voor de heenreis.
  • Het uitgeprinte, gedetailleerde reisprogramma dat deelnemers per mail zullen ontvangen.

In Parijs overleven tamelijk wat gauwdieven: laat daarom dure apparaten (fototoestel, laptop, Ipad,) en schouder- en handtassen misschien thuis. Gesp een onzichtbare geldbuidel aan waarin je geld en ID veilig op kunt bergen.

 

Richtlijnen en afspraken voor de Weg

Het programma kan naar de omstandigheden aangepast worden.

Omdat dit een sanghareis is, beseffen de deelnemers dat wij soms een meditatieve (kijk)oefening doen, en soms de stilte beoefenen.

Vóór onze activiteiten en uitstappen maken wij telkens precieze tijdsafspraken. Op laatkomers wachten wij 12 minuten.

Enkele mensen zullen hun mobiele telefoon gedurende de hele vijfdaagse overdag aan hebben (behalve in musea). Hun nummer wordt je op de startvergadering meegedeeld.

Breng niet te veel bagage mee. Reis licht.
Vergewis je vooraf van de weersverwachtingen in Parijs en pas je kledij aan.