Retraite de rue à Bruxelles

 

 

van woensdag 23 tot zondag 26 mei 2018
o.l.v. zenleraar Frank De Waele Roshi

 

Een straatretraite is een beklijvende, hedendaagse spirituele praktijk, waarbij we met een groep mensen een aantal dagen en nachten op straat gaan leven. Als ‘thuislozen’ zonder geld en zonder plan zwerven we rond aan de rand van de samenleving. Een straatretraite is een intens groepsgebeuren en een diepgaande ervaring van grondeloosheid en loslaten. Door uit onze dagelijkse routine te stappen en de sprong in het onbekende te wagen, zijn we bereid in een situatie te gaan die een diepe transformerende oefening kan zijn. We gaan in een situatie staan waar we onze vooropgestelde ideeën over wat zou moeten, en wat niet zou mogen, loslaten. We openen ons voor elke ervaring die zich aandient. We leren de dingen zien zonder oordeel en beseffen dat we alles vinden wat we nodig hebben. We ontmoeten de ander in de bedelaar, de vreemdeling, de ontheemde. We duiken onder het vernis van een samenleving.

Tijdens onze straatretraite zullen we geld en voedsel bedelen. We bezoeken enkele plaatselijke projecten voor daklozen en schuiven aan bij soepbedelingen. Elke dag zijn er momenten van alleenzijn én van gezamelijke meditatie. Vaak is er een luistercirkel. We slapen ‘s nacht samen ergens buiten. We doen niets wat onwettelijk of gevaarlijk is.
Behalve de kleren die we aanhebben en een slaapzak, brengen niets mee op de straatretraite. Geen zakgeld, geen polshorloge, geen mobiele telefoon, geen extra kleren, geen boeken, geen vitamines, geen bankkaarten. Het is evident dat een identiteitskaart en levensnoodzakelijke medicatie wel toegelaten is en voor vrouwen wat nodig is voor hun intieme hygiëne.

Al wie al aan een straatretraite heeft deelgenomen, kan ervan getuigen wat voor ‘n ingrijpende en ontroerende ervaring dit is. Want in het erkennen van wat er is op de straat, erkennen we ook ons eigen, ‘thuisloze’ hart.

Zenleraar Frank De Waele Roshi organiseerde en begeleidde reeds eerder straatretraites in Parijs, Brussel, Keulen, Nijmegen en Helsinki.

Begin: woensdag 23 mei – afspraak tussen 18 en 19 uur in de hal van het Centraal Station te Brussel.

Einde: zondag 26 mei om 15 uur na een laatste gezamenlijke lunch.

Inschrijven vooraf is absoluut noodzakelijk via het online inschrijvingsformulier
Ter plaatse bij aanvang geven deelnemers contant € als bijdrage voor administratie en logistiek.

Voor bijkomende vragen kan je mailen naar:
Tijdens de retraite kan je ons bij dringende gevallen bereiken door een bericht in te spreken op het mobiele nummer ??????.