Intensieve, stille vijfdaagse meditatieretraite o.l.v. Frank De Waele Roshi, om het jaar in stilte, schoonheid en vreugde af te ronden.

Zen Sangha komt al bijna twintig jaar op deze unieke en inspirerende retraiteplaats in Cadzand.
Door corona konden wij er drie jaar lang geen sesshin doen.
Wij zijn blij dat wij er nu veilig kunnen teruggaan!

 

Zenmeditatie en verstilling staan centraal op deze retraite (J. sesshin) die in volledige stilte verloopt. Wij mediteren ongeveer zeven uur per dag. Zenmeditatie vangt aan bij dageraad en wordt gevolgd door het ontbijt. Na de werkmeditatie is er opnieuw zazen. Na de lunch heeft een retraitedag nog twee periodes meditatie. Daarnaast is er soetrazingen en het avondmaal. Er zal gelegenheid zijn tot een persoonlijk gesprek met de leraar (J. dokusan) en koandaisan. De deelnemers volgen het volledige dagprogramma. Zij verbinden zich door hun deelname tot het bewaren van de stilte en helpen mee bij de dagelijkse werkmeditatie en bij het opruimen op de laatste dag.

Iedereen is van harte welkom. De retraite is open en toegankelijk voor iedereen. Nieuwe zenbeoefenaars zijn zeer welkom en krijgen persoonlijk instructie en begeleiding in zenmeditatie (J. zazen) en in de andere meditatieve gebruiken van een zenretraite. Men volgt bij voorkeur de volledige retraite, maar men kan ook meedoen voor minimum drie volledige, opeenvolgende dagen. Maaltijden zijn vegetarisch, maar niet veganistisch. De overgang van oud naar nieuw vieren wij opnieuw met een korte, nachtelijke ceremonie. Achteraf is er een hapje en een drankje.

   

 

THEMA VAN DE RETRAITE

Op deze sesshin beoefenen wij onze hartspraktijken. De gerichte instructies beogen het verder ontsluiten en het daadwerkelijk verdiepen van deze minder bekende zenmeditaties. In het dagelijkse zenonderricht bestuderen wij daarnaast uit Het boek der gelijkmoedigheid (J. Shoyoroku), de bekendste koanverzameling uit de Soto-zentraditie.
Een koan is een contemplatieve zenvraag, die wij innerlijk op ons in laten werken en die onze eigen niet-conceptuele wijsheid oproept. Een doorleefde koanstudie is een uniek, spiritueel hulpmiddel en impliceert de bereidheid om zich te laten omvormen tot wat wij al zijn. In vijf opeenvolgende zenvoordrachten worden vijf verschillende koans geduid en verhelderd, waarbij wij ook het inspirerende proces van groepskoanwerk gebruiken.

Doe mee en meld je aan voor deze intensieve retraite in de inspirerende omgeving van Cadzand.

 

 

De sesshin wordt geleid door Frank Roshi. Lees hier meer over hem    


Inschrijving en betaling.

Deelnamebijdrage

Sinds tien jaar is de bijdrage voor het onderricht en de begeleiding niet veranderd. De voorbije jaren zijn de verblijfskosten echter tamelijk wat gestegen. De huidige deelnamebijdrage is berekend op het delen van tweepersoonskamers.
Er zijn enkele éénpersoonskamers beschikbaar waarvoor men per dag een extra toeslag van 16 euro betaalt (d.w.z. voor vijf dagen een toeslag van 80 euro, voor vier dagen 64 euro en voor drie dagen 48 euro).
 
periode

lidmaatschap

deelnamebijdrage

volledige sesshin 5 nachten kostenbijdragend lid

375

andere

400

4 opeenvolgende nachten

kostenbijdragend lid

300

andere

320

3 opeenvolgende nachten

kostenbijdragend lid

240

andere

260

 

Kostenbijdragende Zen Sanghaleden zijn zij die het jaarlijkse Zen Sanghalidgeld én de jaarlijkse kostenbijdrage gestort hebben. Lees hier meer over lidmaatschap In de deelnamebijdrage is er een klein deel solidariteit voorzien, dat ons solidariteitsfonds aanvult en mensen de kans geeft om tegen vermindering mee op retraite te gaan.

Deelname sluit ook voor iedereen de afspraak in om mee te helpen poetsen op het eind. Door in te schrijven verbinden de deelnemers er zich immers toe bij vertrek hun eigen kamers en woongedeelte, en de gemeenschappelijke ruimtes, helemaal op te ruimen en te poetsen.  

 

Aanmelden

Inschrijvingen kan enkel met het online aanmeldingsformulier. Na aanmelding kan je het juiste bedrag van de deelnamebijdrage (plus de mogelijke toeslag voor een eenpersoonskamer) storten op de rekening van Zen Sangha vzw met vermelding van je eigen naam en van ‘Nieuwjaarssesshin Cadzand 2022 (en het aantal dagen).’

Rekening Zen Sangha : IBAN-nummer: BE81 8901 5424 8724 BIC-code: VDSPBE91

Als je wil annuleren nadat je al ingeschreven bent, kan dat via het online annuleringsformulier Voor meer inlichtingen, schrijf aan registratie@zensangha.be


Praktisch.

Begin sesshin: aankomst en inchecken dinsdagnamiddag 27 december vanaf 14 uur – startvergadering om 16 uur. Om organisatorische redenen en afspraken met het centrum vragen wij om niet voor het afgesproken uur te arriveren.  
Einde sesshin: zondagnamiddag 1 januari 2023 na de lunch en het gezamenlijk opruimen

Op andere dagen komen deelnemers steeds aan tussen 14 en 15.30 uur. 

 
 

Locatie

Adres Cadzandië, Vierhonderdpolderdijk 10, Cadzand, Zeeuws-Vlaanderen, Nederland

Vervoer

Wij organiseren op dinsdag 27 december rond 15 uur eenmalig een pendeldienst van het station in Knokke naar Cadzand. De trein P 8074 vertrekt om 14.33 uur uit Brugge en komt om 14.53 uur aan in het eindstation Knokke. Geef bij inschrijving a.u.b. aan of je er dan wil opgehaald worden! Je kan op 1 januari ook naar Knokke teruggebracht worden. Voor een enkele pendelrit (20km) vragen wij per persoon een bijdrage van 5 euro te betalen aan de bestuurder.
Wij organiseren binnen de sangha ook kostendelend samenrijden. Geef op het aanmeldingsformulier aan hoeveel mensen je in jouw wagen wil meenemen, of vermeld duidelijk als je wenst om met iemand mee te rijden.

Breng mee

Slippers, losse kledij, eventueel eigen bankje of kussen. Lakens en kussensloop kan je meebrengen of ter plaatse huren (10 euro). Je kan ook een persoonlijke sleutel van je kamer krijgen tegen een waarborg van 10 euro.

 

 

Verloop van de dag

7:00 zenmeditatie
9:00 ontbijt
10:15 werkmeditatie
11:30 koffie en thee
11:45 zazen en dharmavoordracht
13:15 middagmaal
middagpauze
15:30 koffie en thee
16:00 zazen
17:50 soetrazang
18:15 avondmaal
19:45 zazen
21:00 vier geloften

Bovenstaand programma kan steeds aangepast worden.