*
Woensdagavond 25 januari
19.30 uur
Zen Sangha
Elyzeese Velden 10 B – Gent
 

Lezing van Tom Hannes in de reeks Atheïstische spiritualiteit, georganiseerd door het huisvandeMens en Zen Sangha in samenwerking met de Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent.

 
 
‘Wat betekent het dat alles brandt?’
 
Wat is de verhouding tussen ecologie en zingeving? Dat is een van de grote en dringende vragen van onze tijd. Tom Hannes bespreekt onze zingeving in het licht van de axiale revolutie die 5 millennia geleden een blauwdruk vormde voor tradities als het christendom, het boeddhisme, maar ook het humanisme en zelfs ons huidige neoliberalisme – maar die slecht passen bij onze ‘antropocene’ tijd gekenmerkt door een wereldwijde klimaatdreiging. Tegenover die axiale blauwdruk onderzoekt hij een antropoceen alternatief, ten dele gebaseerd op de (axiale) traditie die hij het best kent: het atheïstische boeddhisme. Neen, de conclusie zal niet zijn dat het boeddhisme een ecologische filosofie is. Want dat is het niet. Het zal iets complexer én boeiender worden.
 
 
Tom Hannes was lange tijd zenboeddhistisch monnik. Hij schreef een tiental boeken over de relatie tussen het boeddhisme en uitdagingen van onze tijd, zoals Zen of het konijn in ons brein en Leven in het Nu, een filosofische zoektocht. Hij werkt als meditatiebegeleider, therapeut en filosofisch onderzoeker aan de Universiteit van Eindhoven, waar hij onderzoek doet naar de link tussen de boeddhistische filosofie en antropocene zingeving.

 

Dit is de tweede in een reeks van vier avonden over ‘Atheïstische spiritualiteit’.
Na de eerste boeiende ontmoeting in het Geuzenhuis rond de spiritualiteit van Albert Camus in december, zijn wij blij dat Tom Hannes nu in de Zen Sangha te gast is.
Zijn voordracht is gebaseerd op het nieuwe artikel ‘What does it mean that all is aflame? Non-axial Buddhist inspiration for an Anthropocene ontology’ dat Tom samen schreef met  Gunter Bombaerts en dat binnenkort in het prestigieuze academische tijdschrift ‘The Anthropocene Review’ gepubliceerd wordt.
Dit belooft een bijzonder interessant verhaal te worden, waarbij kritische vragen en wel overwogen bemerkingen vanuit het publiek meer dan welkom zijn.

Je hoeft niet aan te melden of in te schrijven.
Kom gewoon af, liefst warm gekleed, want in de Zen Sangha kan het fris zijn. 
Wij werken met een vrije bijdrage.

 

*
De afbeelding bovenaan dit bericht is een foto van het sprekende kunstwerk One World
van de Duitse kunstenaar Eckart Hahn dat in 2016 op het kunstenfestival in Watou te zien was.
Eckart Hahn, One World, 2016, C-Print Lightbox, 125 x 203 x 9 cm, Private collection, Courtesy Aeroplastics, Brussels
www.eckarthahn.com
 
 
 
 
Over de reeks ‘Atheïstische spiritualiteit

In jaren tachtig van de vorige eeuw verraste filosoof Leo Apostel door na te denken en te publiceren over wat wij zouden leren kennen als ‘atheïstische spiritualiteit’. Zijn betrachting was ‘een systematische houding en strategie gericht op ervaringen die onze relatie met de diepste realiteit belichamen’. Cruciaal was daarbij om zichzelf te zien “in het grootste geheel waartoe men denkt te behoren’ en zich te richten ‘op de basisdoelen in dienst waarvan men het eigen leven stelt’.

In het kader van Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent, vonden wij, de Zen Sangha-gemeenschap en het huisvandeMens Gent, het zinvol om een eigentijdse invulling te verkennen van het begrip ‘atheïstische spiritualiteit’.
Op 29 maart getuigen drie vrouwen in het Geuzenhuis over hun persoonlijke beleving ervan.
Op 3 mei is er in de Zen Sangha een panel met mensen uit de zorg die hun ervaring van een atheïstische zorgverlening toelichten.