Op vrijdagnacht 8 september heeft een zware aardbeving van 6,8 het westen van Marokko getroffen. Het epicentrum van de beving lag in de provincie al-Haouz, ongeveer 70 km ten zuidwesten van Marrakech.
De aardbeving veroorzaakte grote schade in Marrakech en vooral in het Atlas gebergte. De ramp kwam helemaal onverwacht en verraste mensen in hun slaap. Velen brachten de nacht door op straat, op de grond, uit vrees voor naschokken, waarvan de zwaarste nog een kracht had van 6.
Volgens de laatste schattingen zijn er al meer dan 2.800 mensen omgekomen en meer dan 2.500 gewond geraakt. Ook zijn meer dan 100.000 kinderen getroffen door de aardbeving: 585 scholen raakten beschadigd waardoor de autoriteiten het schooljaar in de zwaarst getroffen gebieden hebben moeten opschorten.
Vele gebieden zijn bergachtig en moeilijk te bereiken, hetgeen de hulpverlening zeer bemoeilijkt. 
 
Misschien omdat onze culturen hier al jaren samenleven, en zeker door het getuigenis van onze sanghaleden Fatima en Arjan, die daar hun wortels hebben, ben ik geraakt door wat nu in Marokko gebeurd. Hoewel het nieuws van de ramp uit de berichtgeving is verdwenen, is er hulp nodig. Nog steeds.

Vanuit Zen Sangha doen wij daarom nu de oproep aan onze leden, vrienden en sympathisanten om alstublieft geld te doneren. Ieder naar zijn eigen mogelijkheden, want álle beetjes helpen!
Wij willen onze donaties langs onze eigen kanalen direct bij de mensen in de getroffen gebieden brengen, zodat er zo min mogelijk aan ‘kosten’ verloren gaat en het zéker bij de juiste lokale mensen en organisaties terecht komt.  
Uiteraard houden wij jullie op de hoogte waar en hoe de hulp ter plaatse komt. 
 
Geef vrijelijk en stort vandaag nog
op de bankrekening van Zen Sangha vzw met vermelding van ‘Marokko’.

IBAN-nummer: BE81 8901 5424 8724
BIC-code: VDSPBE91
 
Bij voorbaat grote dank
en met vriendelijke groeten,

Frank Roshi, 
Fatima
Arjan
 
NB De eerste paragraaf van deze tekst is bijna volledig ontleend aan de Unicef-webpagina over de aarbeving. Lees ze hier