Hemelvaartsesshin: online zenretraite van woensdag 20 tot zondag 24 mei 2020

 

Online zenretraite

Online zenretraite van woensdag 20 tot zondag 24 mei
met Frank Roshi

‘Vreugdevol, onvergankelijk, zelf en zuiver!’ zingt de soetra (J. jo raku ga jo)
en dit in flagrante tegenspraak met de drie kenmerken van het bestaan uit het vroege boeddhisme: lijdensvol, vergankelijk en geen-zelf.
Tijdens de retraite verkennen wij de schakering aan betekenissen tussen deze twee perspectieven en wat dat voor onze beoefening kan betekenen.

Voor deze vierdaagse sesshin kunnen wij niet op de gebruikelijke manier bij elkaar komen in de zendo van Gent. Maar wij zullen elkaar online ontmoeten en het programma live-streamen. Deze digitale retraite is opgebouwd rond vijf bestanddelen: zittende meditatie (zazen), wandelmeditatie (kinhin), recitaties, onderricht (teisho) en een gesprek met de leraar.

 

De deelnemers volgen het programma naar eigen mogelijkheden, maar schrijven minimaal voor twee dagen in.
Je kan dagelijks online drie keer zazen en kinhin meedoen én ’s middag een rechtstreekse teisho (onderricht) bijwonen, waarna wij een soetra uit onze liturgie reciteren. Gedurende de retraite is ook een persoonlijk videogesprek (dokusan) met Frank Roshi voorzien. Wij eindigen op zondagnamiddag 24 mei met een online luistercirkel.

Iedereen is van harte welkom.
De virtuele retraite is open en toegankelijk voor alle beoefenaars en vrienden van de Zen Sangha, ongeacht hun ervaring met meditatie, boeddhisme of zen.
Nieuwe deelnemers zijn zeer welkom en krijgen vóór het begin van de sesshin per videochat een persoonlijk instructie in zenmeditatie (J. zazen). Vraag naar deze inleiding alsjeblief bij je aanmelding.

 

Online zenretraite

 

 
 
Hoe meedoen?
Voor deze vierdaagse, die gemakkelijk te volgen is, bedienen wij ons van het eenvoudige en gebruiksvriendelijke Zoom. Registreren bij Zoom is niet nodig.
Als je voor deze online sesshin aangemeld bent, ontvang je vóór 20 mei van ons per mail de juiste Zoomlinks voor de verschillende dagactiviteiten.
Klik de betreffende link open enkele minuten voor aanvang van de live streaming en je bent bij ons!
 
Let wel
Op een tablet of smartphone moet wel een app worden gedownload:
Apple: https://apps.apple.com/us/app/id546505307
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=us.zoom.videomeetings
Als je hierboven klikt op de link van de bijeenkomst wordt de Zoom App automatisch gestart. Na het invullen van je naam kun je deelnemen aan de bijeenkomst.

 

 

INSCHRIJVEN EN BETALEN

Deelnamebijdrage
Vijftig euro voor de volledige vierdaagse online zenretraite, veertig voor drie dagen en dertig euro voor twee dagen.

Aanmelden
Aanmelden kan je met het online aanmeldingsformulier.
Na aanmelding kan je het juiste bedrag van de deelnamebijdrage storten op de rekening van Zen Sangha vzw met vermelding van ‘online Hemelvaartsesshin 2020’ en je eigen naam.
Je ontvangt dan op ten laatste op dinsdag 19 mei de links waar je digitaal aan de sesshin kan deelnemen met een eenvoudige uitleg.

Rekening Zen Sangha :
IBAN-nummer: BE81 8901 5424 8724
BIC-code: VDSPBE91

Voor vragen of meer inlichtingen, schrijf aan registratie@zensangha.be

 

 

PRAKTISCH

  • Begin sesshin: woensdagavond 20 mei om 19.30 uur
  • Einde sesshin: zondagnamiddag 24 mei rond 17 uur na de luisterkring

 

Verloop van de dag

7:30  opening

7: 35  zenmeditatie (zazen)

8:15   wandelmeditatie (kinhin)

8:25   zazen tot 9 uur

11:00  zazen

11:30  zenonderricht

12.20  soetrarecitatie tot 12.30 uur

19:30  zazen

20:00  wandelmeditatie (kinhin)

20:10  zazen

20:40  vier geloften

 

De teksten van de soetra’s vind je hier.

Op zondagnamiddag 24 mei eindigen wij de retraite met een online luisterkring na een halfuur zazen vanaf 15 uur.
Bovenstaand programma kan steeds aangepast worden.

Online zenretraite

 

VRAGEN

Vraag: Wat als ik niet de hele retraite kan meezitten?
Antwoord: Je mag zelf kiezen hoeveel je meedoet, maar men schrijft in voor minimum twee dagen. Je kan de volledige vierdaagse volgen of een deel van de retraite meedoen, weggaan en later weer terugkomen.

Vraag: Hoe neem ik deel aan deze online zenretraite?
Antwoord: We zullen elkaar online ontmoeten en oefenen op het eenvoudige Zoom-format. Zie de eenvoudige gebruiksaanwijzing hierboven. De link om deel te nemen aan de retraite zal vooraf naar jouw e-mail worden gestuurd. Kom dan gewoon online en volg mee.

Vraag: Hoe krijg ik een interview met Roshi?
Antwoord: Roshi zal elke deelnemer persoonlijk uitnodigen voor een één-op-één videogesprek. Dit zal een gelegenheid zijn om vragen die je hebt over de praktijk te stellen en/of om te werken met koans.

Vraag: Wat moet ik doen om me voor te bereiden?
Antwoord: Maak thuis een rustige plek klaar om te mediteren waar je niet onderbroken wordt. Je kan een klein altaartje opzetten met dingen die je inspireren zoals bijvoorbeeld een boeddhabeeld, een foto, een kaars of bloemen. Zit op een meditatiekussen, een bankje of een stoel.

Vraag: Kan ik meedoen met mijn telefoon of tablet?
Antwoord: Je kan deelnemen met een telefoon of tablet, maar een laptop is zeer aan te bevelen. Zie de gebruiksaanwijzing hierboven.

 

facebook