BABBELSOEP
Op zaterdag 10 februari nodigen wij mensen van de buurt en voorbijgangers uit voor een tas warme soep, een babbel, een moment van rust.
Het is de tweede keer dat Zen Sangha meehelpt aan dit interlevensbeschouwelijk project dat sinds 2015 in de Rabotwijk loopt. Zaterdag zijn wij met onze humanistische vrienden van het Huis van de Mens verantwoordelijk voor het goede verloop. Andere deelnemende groepen zijn o.a. de Dominicusgemeenschap, de protestantse Rabotkerk, het Huis van de Mens, de Sint-Jozefparochie en de Turkse moskee.

De dag voordien op vrijdagnamiddag 9 februari steken wij onze handen uit de mouwen en bereiden wij samen 20 liter bloemkoolsoep vanaf 14 uur in de keuken van de zendo. Vooraf willen wij, na de zazen die eindigt om 12 uur, samen gaan eten in het Toreke. Wie wil meehelpen? Geef je naam door aan Roshi en breng een keukenschort mee.


Op zaterdag 10 februari worden we dan vanaf 9 uur met onze soep aan de Sint-Jozefkerk verwacht met (vele) helpende handen voor de bedeling en voor de afwas. Geef een seintje als je wil meehelpen.

In de namiddag is er een online studiegroep op zoom.

CONCREET

9 uur          afspraak aan de zendo en wandeling naar de Sint-Jozefkerk in de Wondelgemstraat vlakbij en klaarzetten aan                      en in de kerk (soep opwarmen, brood snijden, enz)                
10.30 uur   begin soep bedeling en afwas
12.30 uur   opruim en eindafwas
13 uur        einde
14 uur        studiegroep

De zendo is die morgen open en er is meditatie van 11 tot 12.15 uur ook op zoom. Zie startpagina.
Er is echter geen teisho.

 

Babbelsoep op St-Jozef

Sinds 2014 schenken we drie zaterdagen in februari soep op de stoep voor de kerk van Sint-Jozef. Dit jaar doen we dat op 10, 17 en 24 februari. Zo blijft het kerkgebouw mensen samenbrengen in het midden van de wijk.  We schenken zoals elk jaar een kom warme, gezonde en vooral lekkere babbelsoep.  Ze is klaargemaakt en uitgeschonken door de mensen van Dominicus, de Pakistaanse moskee, het Huis van de Mens, de vroegere parochie Sint-Jozef, de protestantse Rabotkerk, de Turkse moskee, de boeddhistische gemeenschap Zen Sangha en de Turkish Ladies.

De initiatiefnemers willen in de koude en toch nog donkere dagen, tussen  nieuwjaar en lente, de passanten en buurtbewoners uitnodigen om met elkaar een korte of langere babbel te slaan.  We lijken zo verschillend en toch zijn we in de eerste plaats allemaal van dezelfde mensensoort.  En we delen de wijk met elkaar. Dan kunnen we mekaar net zo goed vriendelijk begroeten en herkennen als mens.  Dat maakt het bestaan lichter: minder zwaar, minder donker, minder vreemd.  Zo willen die verschillende levensbeschouwingen het samenleven beschouwen.  Om die niet in de soep te laten lopen, drinken we ze samen uit.

Iedereen is welkom op de zaterdagen tussen 10u30 en 13u (of tot de soep op is), voor en in de Sint-Jozefkerk in de Wondergemstraat in de wijk Rabot. Je mag er zelfs speciaal voor naar Gent komen.  De bus en tram stoppen in de buurt. Misschien een gelegenheid om deze boeiende wijk te leren kennen?

En ook al zijn de solden voorbij: de soep is gratis.

Zie filmpje van twee jaar terug op AVS:
https://www.avs.be/artikels/soep-doet-babbelen-rabotwijk-a83162