ZEN SANGHA

is een gemeenschap van zenbeoefenaars rond zenleraar Frank De Waele Roshi en biedt het onderricht, de beoefening en de overdracht van de zenboeddhistische spiritualiteit aan. Volgens een aloude boeddhistische indeling is onze hedendaagse zen gegrond op een praktijk van oprechtheid (Sanskriet: sila), innigheid (S. samadhi) en waarachtigheid (S. prajna).
Zen Sangha heeft een zenprogramma in Gent en lokale zengroepen in Antwerpen, Brugge, Brussel, Jodoigne, Leuven, Lier, Mol, Zottegem, Boxtel en ’s Hertogenbosch. Kenmerkende meditatieve praktijken in de Zen Sangha zijn gewaarzijnsmeditatie, shikantaza of vormloze meditatie, koanstudie, intensieve retraites en het werken met de leraar.  Zen Sangha is gegroeid uit de Dana Sangha van Catherine Genno Pages Roshi en maakt deel uit van de White Plum Sotozenlijn van wijlen Taizan Maezumi Roshi. Zen Sangha is lid van de Boeddhistische Unie van België en van de Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent.

Zen Sangha wil een ondersteunend kader aanbieden voor het onderricht en de beoefening van de zenboeddhistische spiritualiteit. Lees meer
Als lekensangha willen wij de wijsheid en de praktijken van zen verwerkelijken en uitdrukken binnen gezin, familie, gemeenschap en doorheen werk, relaties, kunst, dienstbaarheid aan anderen en zorg voor het milieu.
Zen Sangha wil tenslotte dit onderricht en deze beoefening bewaren voor en doorgeven aan de komende generaties. Sinds vijftien jaar organiseert Zen Sangha haar bekende familieretraites in Cadzand, waar beoefenaars met hun families welkom zijn en waar een aangepast kinderprogramma voorzien is.

Wij bieden een uitgebreid programma van zentraining aan met zazen (zenmeditatie), teisho (zenonderricht), zenstudie in persoonlijk contact met de leraar, vorming (tekststudie en liturgie), weekends en langere retraites, enz. Daarnaast organiseren we er geregeld introducties en workshops.

Zen Sangha heeft ook een Open Groep Leven en Sterven rond palliatieve zorg en een Groene Cirkel.

 

facebook