Straatreraite Helsinki in september 2017

*

Zen Sangha is een zenboeddhistische gemeenschap waar een reguliere zenpraktijk aangeboden wordt onder leiding van een zenleraar. Daarnaast functioneert Zen Sangha ook als een lokale groep van Zen Peacemakers International, een netwerk dat een welbepaalde beoefening van contemplatief sociaal engagement uitdraagt, en zijn wij in die zin deel van de Zen Peacemakers Lage Landen. De ZPI is gesticht door de Amerikaanse zenmeester Bernie Glassman en Frank De Waele Roshi is één van de founding teachers in Europa.

 


Bernie Roshi in de Elyzeese Velden in Gent

 

Frank Roshi was initiatiefnemer en spiritueel leider van de Bearing Witness retraite in Bosnië in 2017 en was ook jarenlang nauw betrokken bij de Zen Peacemakers-retraites in Auschwitz. Samen met Irène Bakker Sensei, assisteert hij ook Joan Halifax Roshi bij haar tweejaarlijkse retraites in Cadzand – de volgende keer begin september 2018.

 


Retraite in Cadzand met Joan Halifax Roshi in 2014

 

De voorbije jaren organiseerden wij in Gent Zen Peacemakers-weekends, een workshop rond de ZP-geloften en een Gate of Sweet Nectar-weekend met Bernie zelf. Er waren bezinningsdagen in het kamp van Breendonk en in de Dossinkazerne in Mechelen, en negen trainingen Geweldloze Communicatie. Verder planden wij vanuit Gent tal van ZP-events, zoals de vredestochten aan de IJzer, straatretraites in Brussel, Keulen, Nijmegen en Helsinki, een verblijf in Lampedusa en workshops in Londen en Barcelona.

In samenwerking met de Boeddhistische Unie van België organiseren wij dit voorjaar ook drie inspiratiedagen. Lees hier meer.

Onze Open Groep Leven en Sterven is gegroeid uit een plaatselijk ZP-initiatief  rond palliatieve zorg. De volgende samenkomst is op 7 januari in Brussel. Lees hier meer

 

 

Er is was een zeer succesvolle Open Dag Nabij mensen die psychisch kwetsbaar zijn op zondag 4 februari in Gent, die wij binnenkort zullen herhalen.
De volgende straatretraite gaat door in Brussel van 23 tot 26 mei 2018. (Meer info volgt)
Vind meer activiteiten (o.a. de huiskamerbijeenkomsten en de Tafels van Hoop) op de webstek van de Zen Peacermakers Lage Landen en klik hier

 


in het museum van de Dossinkazerne

 

De documentaire ‘Vrede vinden in Srebrenica’, gemaakt door Pat van Boekel en Karin van der Molen, naar aanleiding van onze Bosnië Bearing Witness retraite is hier te bekijken via Uitzending gemist. Hier kan je er het persbericht over lezen.
This same documentary, ‘Find Peace in Srebrenica’, with English subtitles.

 


Sarajevo- roos

 

Lees meer over Zen Peacemakers International hier.
Lees meer over het werk van Frank Roshi bij de Zen Peacemakers: klik hier

 


vredestocht WO I in de Westhoek

 


in de UN basis bij Srebrenica

 

facebook