Straatreraite Helsinki in september 2017

*

Zen Sangha is een zenboeddhistische gemeenschap waar een reguliere zenpraktijk aangeboden wordt onder leiding van een zenleraar. Zen Sangha heeft ook grote affiniteit met het gedachtegoed van de Amerikaanse zenmeester Bernie Glassman, stichter van de Zen Peacemakers International, een netwerk van sociaal engagement, en is deel van de Zen Peacemakers Lage Landen.

 


Bernie Roshi in de Elyzeese Velden in Gent

 

Frank Roshi was initiatiefnemer en spiritueel leider van de Bearing Witness retraites in Bosnië in 2017 en in Finland in 2018. Hij was ook jarenlang nauw betrokken bij de Zen Peacemakers-retraites in Auschwitz. Samen met Irène Bakker Sensei, assisteert hij Joan Halifax Roshi bij haar tweejaarlijkse retraites in Cadzand.

 


Retraite in Cadzand met Joan Halifax Roshi in 2014

 

De voorbije jaren organiseerden wij in Gent Zen Peacemakers-weekends, een workshop rond de ZP-geloften en een Gate of Sweet Nectar-weekend met Bernie zelf. Er waren bezinningsdagen in het kamp van Breendonk en in de Dossinkazerne in Mechelen, en zestien trainingen Geweldloze Communicatie. Verder planden wij vanuit Gent tal van ZP-events, zoals de vredestochten aan de IJzer, straatretraites in Brussel, Keulen, Nijmegen en Helsinki, een verblijf in Lampedusa en workshops in Londen en Barcelona.

Sinds tien jaar is Zen Sangha ook nauw betrokken bij de Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent. Onlangs nog organiseerden wij mee de zeer succesvolle Rumi-avond in de Sint-Pieterskerk.

In samenwerking met de Boeddhistische Unie van België organiseren wij, net als dit jaar, ook in 2019 drie inspiratiedagen. Lees hier meer.

Onze Open Groep Leven en Sterven is gegroeid uit een plaatselijk ZP-initiatief rond palliatieve zorg. De volgende samenkomst is op 11 november  in Gent. Lees hier meer

 

 

Er is was een zeer succesvolle Open Dag Nabij mensen die psychisch kwetsbaar zijn op zondag 4 februari in Gent.
De volgende straatretraite gaat door in Brussel in het najaar 2019 van 18 tot 21 september.
Vind meer activiteiten (o.a. de huiskamerbijeenkomsten) op de webstek van de Zen Peacermakers Lage Landen en klik hier

 


in het museum van de Dossinkazerne

 

De documentaire ‘Vrede vinden in Srebrenica’, gemaakt door Pat van Boekel en Karin van der Molen, naar aanleiding van onze Bosnië Bearing Witness retraite is hier te bekijken via Uitzending gemist. Hier kan je er het persbericht over lezen.
This same documentary, ‘Find Peace in Srebrenica’, with English subtitles.

 


Sarajevo- roos

 

Lees meer over Zen Peacemakers International hier.
Lees meer over het werk van Frank Roshi bij de Zen Peacemakers: klik hier

 


vredestocht WO I in de Westhoek

 


in de UN basis bij Srebrenica

 

facebook