De workshop GC ‘over de sangha’ met Ruud is afgelast
omdat er te weinig aanmeldingen waren en
ook omdat Ruud’s treinreis met de Eurostar vanwege corona geannuleerd werd.

 

 

Op de Bijzondere Algemene Vergadering van 28 juni kondigden wij aan dat er in het najaar een aantal integrerende activiteiten rond de recente dynamiek in de sangha komen. Naast deze tweedaagse GC-workshop met Ruud was er eerder reeds een open luisterkring en een shokendag rond dit thema.
Door de quarantaineregels in Engeland, waar Ruud woont, dienden wij de workshop op de valreep alsnog een week te vervroegen naar zaterdag 17 en zondag 18 oktober.

 

 

Zen en Geweldloze Communicatie
OVER DE SANGHA

workshop met Ruud Baanders voor leden van de Zen Sangha vzw

  • op zaterdagnamiddag 17 en zondag 18 oktober in Gent
  • vrije bijdrage
  • inschrijven ten laatste op 10 oktober  hier met het online aanmeldingsformulier
  • coronaveilig (zie meer hierover onderaan deze pagina)


Geweldloze Communicatie (GC), zoals ontwikkeld door Marshall Rosenberg,
biedt ons een praktisch en leerbaar proces om empathisch om te gaan met onszelf en anderen. Het is niet alleen een proces met eenvoudig te leren stappen, maar het draagt tevens bij tot de ontwikkeling van een bewustzijn van onderlinge verbondenheid. Het helpt om persoonlijke pijn en relaties te helen, conflicten te voorkomen en op te lossen, verbinding en samenwerking te bevorderen, en te leven vanuit verbinding.

 

Ruud schrijft:

“Onze spirituele beoefening belichamen in het alledaagse leven, thuis, op het werk, of in de sangha, is en blijft een essentieel onderdeel van het spirituele pad, ook voor mij met 35 jaar zenervaring. De betrokkenheid op elkaar vraagt dat wij onze aandacht richten op het ‘juiste denken’ en het ‘juiste spreken’, en ons ieder moment bewust zijn hoe wij ons willen verhouden tot elkaar. 
Het uitspreken van wat er in ons leeft, en het luisteren naar wat er in de ander leeft, op een compassievolle manier, in veiligheid, en met wederzijds respect ligt aan de wortels van elke vorm van het leven in of met een gemeenschap. 

Het bovenstaande in de praktijk te brengen is bij uitstek het toepassingsgebied van de Geweldloze Communicatie(GC). De oprichter van GC, Marshall Rosenberg (MR), ziet GC dan ook als een praktische spiritualiteit, een vanuit het hart en een fundamentele onderlinge verbondenheid met elkaar omgaan en met elkaar communiceren. GC biedt ons een eenvoudige en praktische methodiek om in verbinding te komen en te blijven met de spirituele essentie in onszelf en de ander in alle momenten van het dagelijks leven.

Deze workshop is een grondige, praktische kennismaking met het GC-proces, specifiek toegespitst op de behoeften van de sangha en haar leden. De term ‘geweldloosheid’ in de context van MR’s intentie van GC’s spirituele oorsprong is essentieel en zal worden toegelicht.   

Naast de kennismaking met de “methodiek” zullen we onze aandacht richten op hoe sanghaleden met elkaar en met de leraar op een open, prettige, veilige en respectvolle manier willen en kunnen omgaan, hoe in een vroeg stadium meningsverschillen te uiten, conflicten te zien als een pad van persoonlijke en collectieve groei en vanuit wederzijdse verbondenheid beslissingen te nemen. 

Vanzelfsprekend zullen je ervaringen in de workshop van grote relevantie zijn ook voor je leven buiten de sangha.”

 

Ruud Baanders legde een eigen spiritueel parcours af, van verschillende vormen van christendom tot het chan- of zenboeddhisme. Sinds 2006 is hij diepgaand geïnspireerd door het model van Geweldloze Communicatie, dat de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg (1934-2015) ontwikkelde. Hij volgde bij hem een opleiding en is intussen als trainer in geweldloze communicatie erkend. Voorts oefende hij o.a. bij Thich Nhat Hanh en Sri Ravi Shankar. In 2014 voltooide hij zijn opleiding tot Reiki-meester. Ruud is ook zenleraar, geautoriseerd door Ton Lathouwers.

Ruud woont en werkt in Oxford en speelt de japanse shakuhashi-fluit. Hij ging in 2014 mee op pelgrimstocht naar Lampedusa. Ruud verzorgt sinds die reis de website www.LampedusaBlues.info

 

 

PROGRAMMA WORKSHOP

Zaterdag 17 oktober

13.00  aankomst, check-in en koffie en thee
13.30  verwelkoming, kennismaking en meditatie
14.30  inleidende sessie: GC
15.30  pauze
16.00  sessie: GC
17.00  einde van de dag

 

Zondag 18 oktober

8.30    koffie en thee
9.00    sessie: GC
10.30  koffie- en theepauze
10.55  sessie: GC
12.15  middagmaal en rust
13.30  sessie: GC
15.05  koffie- en theepauze
15.25  afsluitende sessie en afscheid
17.00  einde van de workshop

Het verloop van de dag kan altijd aangepast worden.

Tijdens de tweedaagse zijn er soms korte meditaties op een stoel, maar de workshop is geen meditatieretraite. Ervaring met zen is geen vereiste, maar de voorwaarde voor deelname is evenwel het lidmaatschap van Zen Sangha vzw.

Op zondag is er geen ontbijt of lunch voorzien, maar brengen de deelnemers zelf picknick mee.

 

Adres: Zen Sangha zendo Gent
Elyzeese Velden 10 B
9000 Gent
Voor een wegbeschrijving klik hier

 

Inschrijven kan ten laatste op 10 oktober hier met het online aanmeldingsformulier

Vrije bijdrage
Voorwaarde voor deelname is evenwel het lidmaatschap 2020 van Zen Sangha vzw.

Voor meer inlichtingen, schrijf aan registratie@zensangha.be

 

Puzzel

 

Breng mee
Ontbijt en middagmaal voor zondag.

Slippers voor in de workshopruimte.
Slaapzak als je bij sanghaleden thuis overnacht.

 

Overnachten
Wij bieden enkele overnachtingsplaatsen aan bij mensen van de sangha thuis aan 10 euro per nacht (douche inbegrepen), te betalen aan het gastgezin. Reserveer hiervoor bij ons voor 10 oktober bij je aanmelding voor de workshop.

Men kan ook overnachten in de mooie retraiteplaats Het Rustpunt, het Karmelietenklooster in de Burgstraat, waarmee wij al lange tijd een fijn samenwerkingsverband hebben. Het Rustpunt biedt ons een speciale prijsafspraak aan. Vermeld daarom uitdrukkelijk dat je deze retraite bij Zen Sangha volgt.

Er zijn echter nieuwe ‘coronaprijzen’!
Single overnachting zonder ontbijt: € 57 per nacht + € 3 city-tax per nacht.
Double zonder ontbijt: € 74 per nacht + € 6 city-tax per nacht.
Parkeren kan aan 9€/nacht.
Inlichtingen tel: +32 9 9 225 95 71
email: info@rustpunt.net
Burgstraat 46 – 9000 GENT
www.rustpunt.net

Of deelnemers zorgen zelf voor verblijf in Gent (airb&b, enz.).

 

 

‘Er zijn verschillende manieren om met conflicten om te gaan. Veelal wordt onze keuze – bewust of onbewust – bepaald door vooroordelen of opinies over onszelf en de anderen. Vaak gaat dit gepaard met fysiek, verbaal of psychologisch geweld. We kunnen ook kiezen om vanuit een intentie van verbinding – vanuit een houding van doorleefd mededogen – te spreken en te handelen. Het model van geweldloze communicatie is volledig gegrond in deze intentie.
Maar hoe is geweldloze communicatie mogelijk? In deze workshop leren we respectvol luisteren naar de gevoelens en behoeften bij anderen en in onszelf. Hoe kunnen we  zonder conflict – aan ieders behoeften tegemoetkomen? Hoe kunnen we moraliserende oordelen vermijden? Het brengt ons door (zelf)compassie tot een diep begrip en duurzame verbinding.’ (Ruud Baanders)

 

 
Ruud

Ruud

 

Wij volgen strikt de volgende, op dit moment geldende, coronamaatregelen voor alle activiteiten in de zendo van Gent:

– hou anderhalve meter afstand

– lichamelijk contact tussen deelnemers  is verboden.

– draag altijd en overal een mondneusmasker in het gebouw, ook tijdens de meditatie

– ontsmet je handen bij de ingang

– gebruik en raak slechts één stoel aan

– raak geen voorwerpen voor gemeenschappelijk gebruik aan

– de keuken blijft gesloten

– was je handen na toiletgebruik