Driedaagse online retraite o.l.v. Frank De Waele Roshi,
om het jaar samen in stilte, schoonheid en vreugde af te ronden.
Start maandagavond 28 december om 19.45 uur.

 

Vanwege corona kunnen wij jammer genoeg niet naar Cadzandië voor oudejaar …
Voor deze retraite ontmoeten wij elkaar online via Zoom.

Deze digitale retraite is opgebouwd rond vijf delen: zittende meditatie (zazen), wandelmeditatie (kinhin), recitaties, onderricht (teisho) en een gesprek met de leraar (dokusan). Het online-aanbod is open en toegankelijk voor alle beoefenaars en vrienden van de Zen Sangha, ongeacht hun ervaring met meditatie, boeddhisme of zen.
De deelnemers volgen de driedaagse naar eigen mogelijkheden, maar schrijven minimaal voor twee dagen in.

Zenmeditatie en verstilling staan centraal op deze retraite (J. sesshin) die in volledige stilte verloopt. Wij mediteren ongeveer vijf uur per dag. Zenmeditatie vangt aan bij dageraad. Op het eind van de voormiddag is er opnieuw zazen, gevolgd door zenonderricht. Na de middag heeft een retraitedag nog twee periodes meditatie.

Je kan dagelijks online vier keer zazen en kinhin meedoen én ’s middag een rechtstreekse teisho (onderricht) bijwonen. Gedurende de retraite is er ook een persoonlijk videogesprek (dokusan) met Frank Roshi voorzien. Wij zingen ook samen soetra’s.
Op woensdagavond 30 december doen wij een vollemaan-ceremonie (J. fusatsu). Wij eindigen de retraite op donderdag 31 december in de vooravond rond 17.30 uur.

Op 1 januari 2021 is er om 11 uur zazen en om 11.30 uur een soetradienst, gevolgd door een korte teisho om het nieuwe jaar in te zetten. Deze feestelijke Sylvesterviering is open voor iedereen van onze gemeenschap, ook zij die niet aan de retraite deelnemen.

 

 

 

THEMA VAN DE RETRAITE

Zeven jaar lang bestudeerden wij tijdens de nieuwjaarsretraites systematisch alle 48 koans van De poortloze poort (Mumonkan), de bekendste verzameling uit de zentraditie. Een koan is een contemplatieve zenvraag, die wij innerlijk op ons in laten werken en die onze eigen, niet-conceptuele wijsheid oproept. Een doorleefde koanstudie is een uniek, spiritueel hulpmiddel en impliceert de bereidheid om zich te laten omvormen tot wat wij al zijn.
Er rest ons nog één extra koan en Mumon’s aanbevelingen en naschrift. Het is gepast dat wij deze nu op het einde van dit vreemde jaar behandelen en zo de Poortloze Poort afronden.

 

 

 
De sesshin wordt geleid door Frank Roshi.
Lees hier meer over hem

 

PRAKTISCH

Begin sesshin: maandagavond 28 december om 19.45 uur met een zoom-kennismaking gevolgd door zazen
Einde sesshin: donderdagnamiddag 31 december in de vooravond rond 17.30 uur

 

Verloop van de dag

7:00   zenmeditatie (zazen)
7:40   wandelmeditatie (kinhin)
7:50   zazen
8:20   kinhin
8:30   zazen tot 9 uur

11:30  zazen
12:00  zenonderricht tot 13 uur

16:00  zazen
16:30  wandelmeditatie (kinhin)
16:40  zazen 
17:10  soetrazingen

19:45  zazen
20:15  wandelmeditatie (kinhin)
20:25  zazen
20:55  vier geloften

Bovenstaand programma kan steeds aangepast worden.

 

 

 

HOE KAN JE ONLINE DEELNEMEN ?

Voor deze driedaagse, die gemakkelijk te volgen is, bedienen wij ons van het eenvoudige en gebruiksvriendelijke Zoom. Registreren bij Zoom is niet nodig.
Wanneer je voor de online sesshin aangemeld bent, ontvang je op zondag 27 december van ons per mail de juiste zoomlinks voor de verschillende dagactiviteiten van de retraite.
Klik de betreffende link open enkele minuten voor aanvang en je bent bij ons!
Meld je nu aan en ga met ons mee in de stilte.

 
Let wel
Op een tablet of smartphone moet wel een app worden gedownload:
Apple: https://apps.apple.com/us/app/id546505307
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=us.zoom.videomeetings
Als je hierboven klikt op de link van de bijeenkomst wordt de Zoom App automatisch gestart. Na het invullen van je naam kun je deelnemen aan de bijeenkomst.
 
 

Inschrijven en betalen

Deelnamebijdrage

 
periode

lidmaatschap

deelnamebijdrage

volledige sesshin 3 dagen kostenbijdragend lid

€ 75

andere

€ 90

2 dagen

kostenbijdragend lid

€ 50

andere

€ 60

 

Kostenbijdragende Zen Sanghaleden zijn zij die het jaarlijkse Zen Sanghalidgeld én de jaarlijkse kostenbijdrage gestort hebben. Lees hier meer over lidmaatschap In de deelnamebijdrage is er een klein deel solidariteit voorzien, dat ons solidariteitsfonds aanvult en mensen de kans geeft om mee op retraite te gaan.

 

Aanmelden

Inschrijvingen kan hier met het online aanmeldingsformulier. Na aanmelding kan je het juiste bedrag van de deelnamebijdrage  storten op de rekening van Zen Sangha vzw met vermelding van je eigen naam en van ‘Online nieuwjaarssesshin 2020.’

Rekening Zen Sangha :
IBAN-nummer: BE81 8901 5424 8724

BIC-code: VDSPBE91

Je ontvangt daarop een bevestigingsmail en dan de dag vóór de sesshin ook de links waar je digitaal aan de sesshin kan deelnemen.

Voor meer inlichtingen, schrijf aan registratie@zensangha.be

 

 


 

VRAGEN

Vraag: Wat als ik niet de hele retraite kan meezitten?
Antwoord: Je mag zelf kiezen hoeveel je meedoet, maar men schrijft in voor minimum twee dagen. Je kan de volledige vierdaagse volgen of een deel van de retraite meedoen, weggaan en later weer terugkomen.

Vraag: Hoe neem ik deel de retraite?
Antwoord: We zullen elkaar online ontmoeten en oefenen op het eenvoudige Zoom-format. Zie de eenvoudige gebruiksaanwijzing hierboven. De links om deel te nemen aan de retraite zullen de dag voor de retraite naar uw e-mail worden gestuurd. Kom dan gewoon online en volg mee.

Vraag: Hoe krijg ik een interview met Roshi?
Antwoord: Roshi zal zelf elke deelnemer persoonlijk uitnodigen voor een één-op-één videogesprek (via break-out room). Dit zal een gelegenheid zijn om vragen die je hebt over de praktijk te stellen en/of om te werken met koan.

Vraag: Wat moet ik doen om me voor te bereiden?
Antwoord: Maak thuis een rustige plek klaar om te mediteren waar je niet onderbroken wordt. Je kan een klein altaartje opzetten met dingen die je inspireren zoals bijvoorbeeld een boeddhabeeld, een foto, een kaars of bloemen. Zit op een meditatiekussen, een bankje of een stoel. Breng je huisgenoten van je voornemen op de hoogte.

Vraag: Kan ik meedoen met mijn telefoon of tablet?
Antwoord: Je kan deelnemen met een telefoon of tablet, maar een laptop is zeer aan te bevelen.