Intensieve, stille vijfdaagse meditatieretraite o.l.v. Frank De Waele Roshi,
om het jaar in stilte, schoonheid en vreugde af te ronden.

 

 

Zenmeditatie en verstilling staan centraal op deze retraite (J. sesshin) die in volledige stilte verloopt. Wij mediteren ongeveer zeven uur per dag. Zenmeditatie vangt aan bij dageraad en wordt gevolgd door het ontbijt. Na de werkmeditatie is er opnieuw zazen. Na de lunch heeft een retraitedag nog twee periodes meditatie. Daarnaast is er soetrazingen en het avondmaal. Er zal gelegenheid zijn tot een persoonlijk gesprek met de leraar (J. dokusan) en koandaisan.
De deelnemers volgen het volledige dagprogramma. Zij verbinden zich door hun deelname tot het bewaren van de stilte en helpen mee bij de dagelijkse werkmeditatie en bij het opruimen op de laatste dag.

Iedereen is van harte welkom. De retraite is open en toegankelijk voor iedereen. Nieuwe zenbeoefenaars zijn zeer welkom en krijgen persoonlijk instructie en begeleiding in zenmeditatie (J. zazen) en in de andere meditatieve gebruiken van een zenretraite.
Men volgt bij voorkeur de volledige retraite, maar men kan ook meedoen voor minimum drie volledige, opeenvolgende dagen. Maaltijden zijn vegetarisch, maar niet veganistisch.
De overgang van oud naar nieuw vieren wij opnieuw met een korte, nachtelijke ceremonie. Achteraf is er een hapje en een drankje.
Zen Sangha komt reeds vijftien jaar op deze unieke en inspirerende retraiteplaats. Cadzandië is onze tweede thuis!

Bekijk hier foto’s van onze nieuwjaarssesshin vorig jaar.

 

THEMA VAN DE RETRAITE

 

In het dagelijkse zenonderricht bestuderen wij verder de koans van de De poortloze poort (Mumonkan), de bekendste verzameling uit de zentraditie. Een koan is een contemplatieve zenvraag, die wij innerlijk op ons in laten werken en die onze eigen niet-conceptuele wijsheid oproept. Een doorleefde koanstudie is een uniek, spiritueel hulpmiddel en impliceert de bereidheid om zich te laten omvormen tot wat wij al zijn. In vijf opeenvolgende zenvoordrachten worden vijf verschillende koans geduid en verhelderd, waarbij wij ook het inspirerende proces van groepskoanwerk gebruiken.

Doe mee en meld je aan voor deze intensieve retraite in de inspirerende omgeving van Cadzand.

 

 
De sesshin wordt geleid door Frank Roshi.
Lees hier meer over hem

 


Inschrijving en betaling.

Deelnamebijdrage

De verblijfsprijzen zijn dit jaar gestegen en wij delen tweepersoonskamers.
Er zijn slechts enkele éénpersoonskamers beschikbaar waarvoor men per dag een toeslag van 12 euro betaalt.
 
periode

lidmaatschap

deelnamebijdrage

volledige sesshin 5 nachten kostenbijdragend lid

€ 320  (+ € 60 toeslag voor éénpersoonskamer)

andere

350 €  (+ € 60 toeslag voor éénpersoonskamer)

4 opeenvolgende nachten

kostenbijdragend lid

€ 260  (+ € 48 toeslag voor éénpersoonskamer)

andere

€ 290  (+ € 48 toeslag voor éénpersoonskamer)

3 opeenvolgende nachten

kostenbijdragend lid

€ 200  (+ € 36 toeslag voor éénpersoonskamer)

andere

€ 230  (+ € 36 toeslag voor éénpersoonskamer)

 

Kostenbijdragende Zen Sanghaleden zijn zij die het jaarlijkse Zen Sanghalidgeld en de jaarlijkse kostenbijdrage gestort hebben. Lees hier meer over lidmaatschap In de deelnamebijdrage is er een klein deel solidariteit voorzien, dat ons solidariteitsfonds aanvult en mensen de kans geeft om mee op retraite te gaan.

Deelname sluit ook voor iedereen de afspraak in om mee te helpen poetsen op het eind. Door in te schrijven verbinden de deelnemers er zich immers toe bij vertrek hun eigen kamers en woongedeelte, en de gemeenschappelijke ruimtes, helemaal op te ruimen en te poetsen.

 

 

Aanmelden

Inschrijvingen kan enkel met het online aanmeldingsformulier. Na aanmelding kan je het juiste bedrag van de deelnamebijdrage (plus mogelijkse toeslag) storten op de rekening van Zen Sangha vzw met vermelding van je eigen naam en van ‘Nieuwjaarssesshin Cadzand 2019 (en het aantal dagen).’

Rekening Zen Sangha :
IBAN-nummer: BE81 8901 5424 8724
BIC-code: VDSPBE91

Als je wil annuleren nadat je al ingeschreven bent, kan dat via het online annuleringsformulier Voor meer inlichtingen, schrijf aan registratie@zensangha.be


Praktisch.

Periode

Begin sesshin: aankomst en inchecken vrijdagnamiddag 27 december vanaf 13u   – start om 16u
Einde sesshin: woensdagnamiddag 1 januari 2020 na het gezamenlijk opruimen

Op andere dagen komen deelnemers steeds aan tussen 14 en 15.30 uur. Om organisatorische redenen en afspraken met het centrum vragen wij ook om niet voor het afgesproken uur te arriveren.  

Locatie

Adres Cadzandië Vierhonderdpolderdijk 10, Cadzand, Zeeuws-Vlaanderen Nederland

 

Vervoer

Wij organiseren op 27 december eenmalig een pendeldienst van het station in Knokke naar Cadzand. De trein P 8073 komt uit Brugge om 13.54 uur aan in het eindstation Knokke. Geef bij inschrijving a.u.b. aan of je er dan wil opgehaald worden! Je kan op 1 januari ook naar Knokke teruggebracht worden. Voor een enkele pendelrit (20km) vragen wij per persoon een bijdrage van 5 euro te betalen aan de bestuurder. Wij organiseren binnen de sangha ook kostendelend samenrijden. Geef op het aanmeldingsformulier aan hoeveel mensen je in jouw wagen wil meenemen, of vermeld duidelijk als je wenst om met iemand mee te rijden.

Breng mee

Slippers, losse kledij, eventueel eigen bankje of kussen. Lakens en kussensloop kan je meebrengen of ter plaatse huren (9 euro). Je kan ook een persoonlijke sleutel van je kamer krijgen tegen een waarborg van 10 euro.

 

Verloop van de dag

7:00 zenmeditatie
9:00 ontbijt
10:15 werkmeditatie
11:30 koffie en thee
11:45 zazen en dharmavoordracht
13:15 middagmaal
middagpauze
15:30 koffie en thee
16:00 zazen
17:50 soetrazang
18:15 avondmaal
19:45 zazen
21:30 vier geloften

Bovenstaand programma kan steeds aangepast worden.