IWG Bosnië-avond

woensdagavond 26 juni  

19.30 – 21.30 u

 

Iedereen is van harte uitgenodigd,
ook al omdat wij in de toekomst een reis met de sangha naar Bosnië overwegen.

 

Twee maand geleden gingen wij met onze Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent op een inleef- en studiereis naar Bosnië-Herzegovina, georganiseerd door Frank Roshi.

Onze IWG-groep, waaraan katholieken, protestanten, moslims, bah’ai, boeddhisten, humanisten, sikhs en taoïsten deelnemen, komt al twintig jaar maandelijks samen en organiseert verbindende en gemeenschapsopbouwende projecten en activiteiten in onze stad, de derde grootste van het land.  Dialoog, wederzijds respect, tolerantie en solidariteit zijn onze kernwaarden, die ons aanzetten tot samenwerking voor onze multiculturele samenleving in de derde grootste stad van België.

Om de twee jaar maken wij een uitstap naar een plek met een sterke interreligieuze uitstraling. Zo waren wij eerder reeds in Rome, Konya, Jerusalem, Andalusië, Efese en Marokko.

 

 

Dit voorjaar trokken wij dus naar Sarajevo met een groep van tweeëntwintig deelnemers van diverse achtergrond, met daaronder een parochie-assistente, een priester, een imam, twee dominees, een sikh sevadar en een zenleraar.
Wij logeerden in een hotel met prachtig uitzicht op de Bosnische hoofdstad. Wij flaneerden in  het historische centrum met haar sfeervolle straatjes, oude bazar en caravansarai. Wij vertoefden er in eeuwenoude synagogen, kerkjes en moskeeën en herdachten de gruwel van de burgeroorlog bij de oude bibliotheek en bij het kindermonument.  Wij reisden naar het prachtige soefiklooster van Blagaj en naar het iconische Mostar. Wij waren stille getuige in Srebrenica, die verschrikkelijke plaats van onnoembaar lijden, en deelden er een interreligieuze liturgie.
Tijdens ons verblijf ontmoetten wij Bosnische mensen, die actief zijn in lokale interreligieuze projecten en vredesopbouw: een professor van de faculteit Islamitische Studies, een vertegenwoordigster van de joodse gemeenschap, een franciscaanse theoloog, een politicoloog en een orthodoxe priester. Wij woonden de repetitie van een interreligieus koor bij en luisterden naar de directrice van een identificatieteam van vermiste oorlogsslachtoffers. Op de zonovergoten binnenkoer van de madrasj zaten wij samen met onze moslimvrienden, die actief zijn in peace building.
Het was een beklijvende, inspirerende en verbindende reis.

Graag willen wij nu onze indrukken en ons verworven begrip over dit mooie land en haar bewogen geschiedenis met jullie delen.
Want het is ook onze geschiedenis…

Daarom nodigen wij jullie van harte uit op woensdagavond 26 juni in de zendo van Gent.
Breng vrienden en geïnteresseerden a.u.b. mee! Er zal ook een hapje en een drankje zijn.

 

 

IWG Bosnië-avond

afspraak woensdag 26 juni
van 19.30 tot 21.30 uur

adres Zen Sangha
Elyzeese Velden 10B
Gent

Klik hier voor de wegbeschrijving

programma

  • inleiding door Frank Roshi
  • muziek
  • getuigenissen van deelnemers
  • zang
  • powerpoint met reisfoto’s
  • hapjetapje
  • gezellig samenzijn

 

Wie wil er meehelpen bij de organisatie van de avond?
Gee f je naam op aan Roshi en kom naar het overleg op zaterdag 22 juni na de teisho.