OMGAAN MET STERKE EMOTIES
vervolgworkshop met Ruud Baanders

op zaterdagnamiddag 29 en zondag 30 september in Gent

MELD JE NU AAN !

deelnamebijdrage: 110 of 120 euro
inschrijven met online aanmeldingsformulier

 

Geweldloze Communicatie (GC), zoals ontwikkeld door Marshall Rosenberg,
biedt ons een praktisch en leerbaar proces om empathisch om te gaan met onszelf en anderen. Het is niet alleen een proces met eenvoudig te leren stappen, maar het draagt tevens bij tot de ontwikkeling van een bewustzijn van onderlinge verbondenheid. Het helpt om persoonlijke pijn en relaties te helen, conflicten te voorkomen en oplossen, verbinding en samenwerking te bevorderen, en te leven vanuit verbondenheid.

VERVOLGWORKSHOP ‘OMGAAN MET STERKE EMOTIES’

We ervaren vaak de onmogelijkheid om te communiceren en in verbinding te blijven met onszelf of met een ander doordat er sterkte emoties een rol spelen waarover we geen controle lijken te hebben. Dit kunnen zijn:

  • onze eigen emoties wanneer deze zich naar binnen, tegen onszelf, richten
  • onze eigen emoties, en de reacties daarop, wanneer deze zich tegen een ander richten.
  • emoties van een ander die zich tegen ons richten

De meest voorkomende emoties die een groot effect hebben op het welzijn van onszelf en anderen zijn woede, schuld en schaamte. Hierbij denken wij vaak dat het hebben van deze emoties ‘fout’ is, we onderdrukken ze, we begrijpen niet waartoe ze dienen, en ze leiden daarom vaak tot ongewenste uitkomsten.

In deze workshop gaan wij er van uit dat deze emoties een belangrijke, zo niet essentiële, signaalfunctie zijn voor wat er in ons en de ander leeft. Dit zijn signaalfuncties waaraan wij aandacht moeten geven net zo goed als signalen zoals pijn, koude, honger etc. Met GC kunnen wij dit doen door met compassie diep in onszelf, en in de ander, te kijken. Hierdoor leren wij dit signaal te begrijpen en ons denken en gedrag te transformeren zodat de verbinding blijft met wat er in ons en/of de ander leeft.
Ook vanuit het zenboeddhisme, dat emoties ziet als onvoldragen energie, is het uitgangspunt dat we diep in onszelf moeten kijken. Woede en begerigheid bijvoorbeeld worden begrepen als twee van de drie vergiften, die wij echter kunnen transformeren tot wijsheid.

In deze workshop zullen wij ons richten op de emoties woede, schuld en schaamte omdat deze vaak met elkaar zijn verbonden. Het gaat er hierbij om de kracht van deze emoties wel volledig te kunnen delen en ontvangen, maar zonder met onszelf en de ander uit verbinding te gaan. Na deze workshop zul je beter in staat zijn om te gaan met deze en andere emoties, zowel van jezelf en van anderen, hetgeen zal bijdragen aan je GC pad, en van je Zen pad, van innerlijke en wederzijdse verbinding en compassie. Wij zullen ook in deze workshop weer onderzoeken waar GC en Zen praktijk elkaar hierin ondersteunen en aanvullen. Er zal gewerkt worden met een verscheidenheid van oefeningen, o.a. met de GC dansvloer(en) aan algemene en eigen voorbeelden.

Deze workshop kadert in de training die de Zen Peacemakers Lage Landen willen aanbieden. Sinds 2015 is het reeds de zestiende keer dat Ruud Baanders in dit verband een workshop GC aanbiedt – de elfde keer in de Zen Sangha!

Tijdens de tweedaagse zijn er soms korte meditaties op een stoel, maar de workshop is geen meditatieretraite. Ervaring met zen is geen vereiste, maar de voorwaarde voor deelname is evenwel het gevolgd hebben van:

a) de GC en Zen ‘basisworkshop’
b) bij voorkeur ook de GC en Zen ‘Dialoog in Relatie’-vervolgworkshop.
c) vergelijkbare workshops elders (af te stemmen met Ruud).


Ruud Baanders
legde een eigen spiritueel parcours af, van verschillende vormen van christendom tot het Châan of zenboeddhisme. Sinds 2006 is hij diepgaand geïnspireerd door het model van geweldloze communicatieâ, dat de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg (1934-2015) ontwikkelde. Hij volgde bij hem een opleiding en is intussen als trainer in geweldloze communicatie erkend. Voorts oefende hij o.a. bij Thich Nhat Hanh en Sri Ravi Shankar. In 2014 voltooide hij zijn opleiding tot Reiki-meester. Ruud is ook zenleraar, geautoriseerd door Ton Lathouwers.
Ruud woont en werkt in Oxford en speelt de japanse shakuhashi-fluit. Hij ging in 2014 mee op pelgrimstocht naar Lampedusa, waar Frank Roshi met hem bevriend raakte. Ruud verzorgt sinds die reis de website www.LampedusaBlues.info

 

 

Programma workshop

Zaterdag 29 september

13.00 aankomst, check-in en koffie en thee
13.30 verwelkoming, kennismaking en meditatie
14.30
inleidende sessie: GC
16.00 pauze
16.30 sessie: GC
18.00 avondmaal
19.00 avondsessie: GC
21.30 einde van de dag

 

Zondag 30 september

8.30 koffie en thee
9.00 sessie: GC
10.30 koffie- en theepauze
10.55 sessie: GC
12.15 middagmaal en rust
13.30 sessie: GC
14.45 koffie- en theepauze
15.00 afsluitende sessie en afscheid
16.00 einde van de workshop

 

Op zaterdagavond serveren wij een eenvoudige broodmaaltijd met misosoep, salade, kaas, zoet beleg, noten en fruit. Dit maal is niet veganistisch.
Op zondag is er geen ontbijt of lunch voorzien, maar brengen de deelnemers zelf picknick mee.
Het verloop van de dag kan altijd aangepast worden.

 

 

Adres: Zen Sangha zendo Gent
Elyzeese Velden 10 B
9000 Gent
Voor een wegbeschrijving
klik hier

 

Inschrijven kan enkel met online
aanmeldingsformulier

Deelnamebijdrage
Kostenbijdragende Zen Sanghaleden: 110 euro
Andere deelnemers: 120 euro

Kostenbijdragende Zen Sanghaleden zijn zij die het jaarlijkse Zen Sanghalidgeld en de jaarlijkse kostenbijdrage gestort hebben. Lees hier meer over lidmaatschap

Rekeningnummer Zen Sangha:

IBAN-nummer: BE81 8901 5424 8724
BIC-code: VDSPBE91

Vermeld bij je overschrijving je naam en ‘GC september 2018’. De inschrijving is pas definitief als wij de overschrijving ontvangen hebben.

Bewust proberen wij de deelnamebijdrage laag te houden en Ruud vraagt eerlijk gezegd een bescheiden honorarium.
In de workshopsbijdrage zijn de vergoeding, de verblijfs -en reisonkosten van de begeleider begrepen, alsook koffie en thee, koekjes en versnaperingen, fruit, het avondmaal en de werkingskosten. De bijdrage voorziet echter geen ontbijt, lunch of verblijf. Daar zorgen deelnemers zelf voor.

Bij annulering voor 24 september worden 20 euro administratiekosten aangerekend, vanaf 24 september wordt dat 50 euro. Annuleren kan via het formulier.
De annuleringsvergoeding draagt bij aan het honorarium en de reiskosten van de workshopleider.

Voorwaarde voor deelname is het gevolgd hebben van:

a) GC en Zen ‘Basis workshop’.
b) Bijvoorkeur ook de GC en Zen ‘Dialoog in Relatie’ workshop
c) Vergelijkbare workshops elders (af te stemmen met trainer Ruud Baanders)

Voor meer inlichtingen, schrijf aan registratie@zensangha.be

 

Breng mee
Ontbijt en middagmaal voor zondag.
Slippers voor in de workshopruimte.
Slaapzaak als je bij sanghaleden thuis overnacht.


Overnachten
Wij bieden enkele overnachtingsplaatsen aan bij mensen van de sangha thuis aan 10 euro per nacht (douche inbegrepen), te betalen aan het gastgezin. Reserveer hiervoor bij ons voor 24 september bij je aanmelding voor de workshop.

Men kan zoals gewoonlijk ook overnachten (zonder ontbijt) in Het Rustpunt, het Karmelietenklooster in de Burgstraat, waarmee wij een samenwerkingsverband hebben.
Prijs per overnachting, geen ontbijt voorzien: 34 euro (lakens 12 euro extra).
Inlichtingen tel: 09 225 95 71
Email:
info@rustpunt.net
Burgstraat 46 – 9000 GENT
www.rustpunt.net

 

 

‘Er zijn verschillende manieren om met conflicten om te gaan. Veelal wordt onze keuze – bewust of onbewust – bepaald door vooroordelen of opinies over onszelf en de anderen. Vaak gaat dit gepaard met fysiek, verbaal of psychologisch geweld. We kunnen ook kiezen om vanuit een intentie van verbinding – vanuit een houding van doorleefd mededogen – te spreken en te handelen. Het model van geweldloze communicatie is volledig gegrond in deze intentie.
Maar hoe is geweldloze communicatie mogelijk? In deze workshop leren we respectvol luisteren naar de gevoelens en behoeften bij anderen en in onszelf. Hoe kunnen we zonder conflict – aan ieders behoeften tegemoetkomen? Hoe kunnen we moraliserende oordelen vermijden? Het brengt ons door (zelf)compassie tot een diep begrip en duurzame verbinding.’ (Ruud Baanders)