UITNODIGING

 

Frank Roshi was eerder reeds vijftien maal met wijlen Bernie Glassman Roshi op de Bearing Witness-retraites van de Zen Peacemakers in Auschwitz. Ook veel mensen van de Zen Sangha en van de Zen Peacemakers Lage Landen gingen in de loop der jaren mee naar Polen. Graag wil Roshi nog één keer teruggaan met mensen van onze gemeenschap en met andere vrienden.  Deze interreligieuze Auschwitz Gathering wordt daarom volgend jaar éénmalig aangeboden. Vijfenzeventig jaar na de bevrijding van de kampen…
Iedereen is van harte uitgenodigd!

 

Verstilling en gedachtenis staan centraal op deze internationale retraite, in de verbindende geest van de drie ‘tenets’.
Als pelgrims leggen wij getuigenis af in het museum en het kamp van Auschwitz I, bij de gerestaureerde ‘Alte Judenrampe’, in het kamp Auschwitz-Birkenau en de ‘Sauna’ daar. Wij gaan naar de oude stad Oświęcim en bezoeken de crypte van het Franciskanerklooster in Harmęże met de indrukwerkende kunstwerken van Marian Kołodziej.

 

Bernie Roshi in Birkenau

Tijdens deze Auschwitz Gathering is er dagelijks een liturgie (o.a de Poort van zoete nectar), een luisterkring en vaak stille meditatie en gebed, meestal op de selectieplaats langs het treinspoor in Birkenau, waar wij ook namen voorlezen. Wij luisteren naar de zielen van de plek en waken. Op vrijdagavond vieren wij samen shabbath.

Wij volgen min of meer de vorm van de Bearing Witness-retraites, maar het programma voorziet meer persoonlijke vrije tijd en de gelegenheid om zelf activiteiten in te plannen.
De deelnemers komen samen op zondag 3 mei in Krakau en de volgende morgen rijden wij met de bus naar Oświęcim.
Wij zijn daar te gast in het gastvrije en gerieflijke Center for Dialogue vlakbij het kamp.
Binnenkort vind je hier meer inlichtingen over het uitgewerkte programma.
Deze week is geen organisatie van de Zen Peacemakers Internationaal.

Frank Roshi heeft de spirituele leiding van de retraite, daarbij geassisteerd door de Amerikaanse rabbijn Andrea Cohen-Kiener.
Ginni Stern, een Amerikaanse zenstudente, organiseert in overleg met Roshi dit event. Zij doet dit vanuit een zeer persoonlijke beweegreden, die zij toelicht in haar bijgaand document hieronder. Ginni ontving de Peacemakergeloften van Frank Roshi in Auschwitz-Birkenau en was twintig jaar lang logistiek en administratief medewerkster van de ZP Auschwitz Bearing Witness Retreat.

Ter voorbereiding gaan wij op zondag 15 december naar de tentoonstelling over Auschwitz in de Dossinkazerne in Mechelen.
Lees hier meer

 

Deelnamebijdrage
Deze Auschwitz Gathering beoogt geen geldelijk gewin.
De deelnamebijdrage van 780 euro omvat enkel de onkosten (verblijf, bus, maaltijden, toegang, enz.) en een stukje solidariteit, want Ginni en enkele uitgenodigde deelnemers (uit Rwanda en Palestina o.a.) hoeven geen deelnamekosten te betalen. Reiskosten van en naar Polen zijn uiteraard niet inbegrepen. Overweeg misschien om bovenop de deelnamebijdrage iets meer te doneren zodat wij ook enkele Poolse mensen kunnen laten deelnemen.
Frank Roshi zal, net zoals de andere deelnemers, de deelnamekost bijdragen en daarvoor zelf een ‘mala maken‘.
Wij suggereren ook aan de deelnemers een mala samen te ‘bedelen’. (Binnenkort meer hierover.)
Tijdens de gathering is er wel gelegenheid tot ‘dana’ (vrije gift) voor de spirituele begeleider.
Na de retraite zal ook het financiële verslag van de Gathering aan alle deelnemers bekend worden gemaakt.
Alvast bedankt om ons te steunen met een gulle gift!

 

 

Aanmelden en info
In dit document hieronder, opgesteld door Ginni, vind je voorlopig alle informatie om aan te melden.
Binnenkort volgt hier nog meer (bv. gedetailleerd programma, reisroute enz.), maar met deze info kan je nu al aanmelden, hotelreservaties maken, trein of vlucht boeken, enz.

Downloaden (PDF, 784KB)